Friday, December 10, 2010

~Pasal Buah Zuriat~

Eh. Eh.. btul kah che puanstoberi tak kuar pi memana lunch nih?? Mcm tak caya jer.. ok, sila pecaya. Mmg me myself ada kat opis waktu rehat yg pjg di Hari Jumaat ni. Kerana apa tak kuar? Malas. Adik2 SPS tu ada ngajak pi PV. Jln kaki je. Mmg dkt banget opis kiterang ni dgn PV. Lalu je blkg Royale Chulan tu, cross d road, udah sampei. Lagi pun aku nak pi JJ jap gi ptg kang. Mau beli adiah kawan yg nak kawen on 18hb ni serta, kalo takde apa2 mau carik adiah utk anak org tu yg nyambut befday sama ngan aku tu. Tp tatau lagi bleh pegi ke tak. Rasa mcm boleh. Nati jap gi print peta. Aku tak berapa arif sgt area River of Paper  tu. Hihi

Ok, sbnr nak citer pasal ini.
Kredit : Here

Dulu da ada buat entry kat sini kan.
So, ms cuti Maal Hijrah retu da ziarah Mak Ta yg balik haji. Blum masuk umah trus dia ckp "Da, ko nyer buah yg kirim tu ada...tp dalam kargo, kargo tu tak smpai lagik". Huhuhu. Yeyhh!! Eh..silap...Alhamdulillah.. harap harap slmt smpei lah kargo itu nati.
Owh. Skang ni barang tak smpai ngan tuan dia yer. Naek kargo plak. Tk penah la plak aku tau. Time aku pi dulu, tuan smpei, brg pun smpei gak. Tp tu tahun berapa. 20 thn yg lalu. Masa tu org tak sebok sebok nak shopping pun kan. Skang tengok... kan ada dlm berita kata jemaah M'sia la paling byk berbelanja kat sana. Hihi. Yelah, suma nak beli dari sana, pdhal kalo sejadah tu, kat Mydin dpt lagi murah. Hihi. Lps tu da tak muat katebang. Hihi. Ok. Stop di situ.

Sebenarnya ada persoalan berkaitan buah ini. Cemna cara sebenar nak makan ni?. Ada yg kata rebus dulu. Nak rebus tu plak kena kuarkan isi dia ya. Cam Iritiyah buat ni. Cemna cara sebetul dia eh? 

Ni pun salah satu usaha gak. Mana tau...sempena nak anniv ke dua ni Allah makbulkan doa kami :))

Owh ya, pada rakan2 yg sama mcm saya, mmg saya nak share sesama buah ni, tp makcik saya kata dia beli 4 biji je. So, tak dpt la kut saya nak bagi sesama unless retu ada kirim. Tapiii...ada tapinya...kalo dapat buah ni nati, dan saya dah rebus, boleh la dtg umah saya. Kita sesama minum yer.

10 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

Insyaallah.. ada rezeki tak kemana tu

AdiaLuze said...

PnS..Nak skit...Ni tgh berusaha jgk ni..huhuu...

PUANSTOBERI said...

Lekat Lekit :
Aminn..

Adia :
Nak ke?? menda tu bkn dlm bentuk serbuk tp buah kecik2 je. Ada 4 biji makcik belikan. Lagipun saya pun tak dpt lagi. Tp kalo nak tumpang minum air dia boleh kut. Datang la umah nati bila buah tu ada.
Tp Adia, bkan ni shj usaha kita. Ada byk lagi yg mudah nak dpt kat Mesia ni gak..rajin rajin gugel eh :)

LyNn HaMzAh said...

moga ada rezeki reen kali nie...lynn doakan reen berjaya...

PUANSTOBERI said...

Lynn :
Mekasih yer.. usaha ni pun sementelah makcik p Mekah. Kut org lain, segan jugak nak kirim :))

cikbedahlaser said...

haritu kawan sy mak die gi... die pon kirim lah buah hawa ni.. pastu... mak die kirim yg serbuk nye.. tp biasa la... benda ada... buat nya malas... jd blom try lg... wat btol2... ade yg ckp rebus..ada yg cakap.. campur dlm susu suam dan letak madu...

imanmom said...

firstime tengok buah zuriat ni,
ri tu mak mertua balik g aji xde pulak bawak balik buah ni...xde yang kirim..
semua anak mak subur2 belaka..hehehe
cuba la ida ..muga dapat timang cahyamata nanti..

E K A said...

tq k.reen.eka tak penahtau pun pasal buah zuriat ni.mmg kat sana je ada ae.kat mesia tak de ke

PUANSTOBERI said...

CBL :
akak retu dpt serbuk kurma kering. Pastu minum la kejap. pastu ada lagi dlm peti ais. ceh..pemaleh tul kan?

imanmom:
menda ni kalo taknak takkan nak di cari kan.
Alhamdulillah suma subur, saya ni je bila tah nak subur nya. Tk cukup baja gamaknya.. Hohohoo (apa ko igt ko pokok???)

EKA :
mmg ada kat Mekah..eh..madinah. Makcik akak beli kat Madinah.
Retu ada member akak bagi no. org jual buah tu kat Mesia ni. Nati akak bagi wall FB eh. Try la kut ada lg kat org tu

Hawa said...

Reen,

Kalau nak cuba cara ayat quran n doa boleh jugak....Ada sorang ustaz ni InsyaAllah boleh tolong...Cuma buat temujanji nanti cari buah kurma Nabi/ Ajwah...dia akan doakan.