Tuesday, August 16, 2011

~Pasal Masak Tak Masak~

Bleh katakan selama berpuasa ni, mmg aku masak tetiap hari kat umah.
Org tanya "Da, masak ke balik ni?"
Jawapan aku "masak!".
Org tanya my dear plak "Ida masak eh?"
Jawapan my dear "masak!"

Haha.

Takde aku nak bangga diri ke riak ke hapa ke sbb aku leh masak. Thn ni je pun aku berazam ni masak. Thn2 lps nan hado. Ada takde satu jenis je aku masak. Lelain beli. Tahun dpn da pindah rumah, entah sempat entah tidak la nak masak camni.

Tp thn ni mmg aku m.a.l.a.s. Yep. Mmg aku malas nak berhimpit2 kat Bazar Ramadhan. Dah la paking jauh. Berjalan kaki. Lps tu blank tatau nak beli apa. 

Jadi, aku pun merajinkan diri utk memasak walo aku tak penah smpai umah kurang jam 6pm. Alah, aku masak pun simple2 je. Takat sambal tumis. Selang selang la, cam semalam aku masak sambal tumis sotong, lusa ke tulat ke aku buat sambal tumis udang ke, ikan ke. Lps tu sayur pun seme goreng/rebus je. Tumis, then taruk kicap. Sap sap soi kan.
Ada takde yg agak heavy (padahal easy mesy je kan) adalah kari ayam. Tp kari ayam pun sgt la sng. Tuang itu tuang ini da siap.

Utk masak ni mmg kena pikir 2,3 ari in advance da nak masak apa. So, sng la bajet masa. Cam aku, katakan ari ni aku nak masak kari ikan, maka ikan aku da pindahkan dari freezer tu ke bawah sblm gi keja. By dat time aku smpai umah jam 6, dia da defrost. Rendam kejap je da bleh masak. Kalo sotong ke udang ke aku da siap bersihkan ari minggu yg lps pegi pasar tu. Maka mmg ready utk dihumban dlm kuali je.

Dan yg paling membantu aku adalah mendalah ini 

Sgt2 membantu. Aku ni mmg fail bab tumbuk menumbuk. Kalo nak tumbuk cili wat sambal belacan tu acapkali je masuk dlm mata. Hah! Rasa nak pitam dibuatnya. Hoho.
Oleh kerana itu lah, seme aku blend. Kalo nak buat sambal tumis, aku just buang kulit bawang, kerat kerat kasar, masuk segala asam garam seme dalam blender ni, putarkan je. Siapp.. terus tumis. Mmg senang. Cili mmg aku da blend sesiap. Tu mmg takde poblem. Jadi sambal tumis bleh siap dlm masa 15 minit je.


Blender ni ekceli blender serbaguna. Food Processor nama dia. Dia leh wat soya, fresh juice segala. Mcm blender biasa tu gak la, tp lebih mudah. Sbb kalo blender biasa, yg kecik blender kering tu mmg tak leh la nak blend bawang seme. Tp yg ni bleh. Takde masalah. Even sambal belacan, sambal kicap mahupun bhn2 nak buat kangkung goreng belacan pun aku blend. Tak smpat eh nak menumbuk2. (citer pasal ni ada kat entry lama aku, jenuh aku korek2 balik sbb nak gambar tu. Hihi - ada kat sini - http://pnstoberi.blogspot.com/2010/04/pnstoberi-fresh-fruit-juice.html )

Dulu rajin la aku buat soya la, jus mangga la, air temikai lah. Skang ni... nan hado..malehhh.. so, mmg aku guna utk blend2 bahan tumis je lah.

Menda ni aku beli last year masa kat Perfect Living. RM299 rasanya. Tp aku tgk kat Jusco brand Pansonic tak silap aku leh dpt RM159 ke RM199. Sebijik sama. Cumanya aku tgk lps aku dah beli bendalah tu.

Tp tak kesah lah. Sbb compare to blender biasa, aku lagi sering guna yg ni. Memudahkan aku. Sbb tu aku bleh je masak kalo balik umah.

Tp, kalo da tak rajin tu, buh la benda apa skali pun kan, mmg tak masak gak. Itu adalah berlaku pada diri aku ketika bulan tak puasa. Igt aku rajin ker? Haha. Seminggu 2,3 kali je kot masak. Selebihnya... pepaham sendiri la. KFC, McD seme sejengkal je dari umah. Kedai makan lagi tak kata. Hahah.

Eh. Bila aku view balik entry aku ni, sedapnya la hai tgk fruit juice tu. Ahah! nati nak beli buah la. Buat jus. Dapnya... nom nom nom.

24 comments:

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

sng jugakkan ada blander mcm nie. kina sejak kawen lom penah beli blander. sebabnye dah ada org bg hadiah masa kawen tue. selagi tak rosak pakai yg itu je. lagipun kina jarang masak reen. nie dah nak msk anak 2 org nie x tahulah blh msk ke tak lepas nie. tgu anak dah besar sk baru leh masak. naseb bek suami paham.

p/s: tq wish besday kat kina!

D_08 said...

kekeke...ayat leh tu yang tak tahan tu....tengok gambo pun terlio ... awok PUANSTROBERI....kalo semapt ato balik ghumah awei...Insyallah Mem awok masak... awok??? jage anak le..... tapi selalunye tak sempat.....

♥cikmOt♥ said...

ishh kalu sangat2 membantu gitu...mau dapatkan jugaklah seketul dua...

ch@ said...

kat rumah kita ada blender. alahaiii bercinta, nama je pengisar tapi tak halus pun. kita guna lesung batu, jadiii bila mls nak guna lesung batu, makanya tidakla daku memasak. :)

anie said...

aahla nampak senang je pakai nie..tapi kalau saya nie ada penyakit 'M' pakai apa pun dapur kat umah tu xberasap jugak..hihihihi

Cik Anita said...

tapi kan kak..kalau yang pandai masak macm akak ni, memang rasa macam masak tu senang kacang aje nak siapkan. tapi kalau yang tak reti masak langsung tu. haa.. memang nak kupas bawang pun terkulat2..sebab ada ramai je kawan yang camtu. hehe

Anum said...

sangat mudah kan

eima said...

posa kali ni pun kak aku pun memasak gak klu dulu mkn kedai hari2 ...

tp dah nk masuk 8 bulan ni ..pinggang dah start dah sakit bila berdiri lama ...

hari ni dah request nk cuti memasak ...

Amyra Chuari said...

senang nyer Kekda... nak cari gak la... x yah nak pedih2 mata numbuk pkai lesung batu. Ibu ngan ayah Mira pon lg suke msk sendri kat umah drpd beli kat kedai...

ZaNa aDieyZa said...

zana pun x rajin nak menumbuk.. lebih selesa blend jer.. kalau blend buah utk buat air buah lagilah best kan kak.. fresh!!!

Teratak Hami said...

Akak suka bawang ditumbuk dari blend. Bawang pun kalau boleh seminggu dah siap buang kulit & bersihkan. Bila nak masak, terus carik lesung, ketuk2 skit, tumis.

Tapi bagi awak yg bekerja, memang tabik le jgk masak setiap hari.

Yan said...

yan kalau nak wat ns goreng/sambal belacan.. still menumbukla.. psl tumbuk ala2 je... tak berapa lumatpun...
klu nak wat cili boh je.. guna blender..

PUANSTOBERI said...

KINA :
Kak Reen ada blender biasa. Org adiah kawen. Tu buat blender cili ngan ikan wat laksa je. Lelain tak bleh. Sbb tu beli blender serbaguna. Nak msk ni bkn sbb anak ramai ke tak, Kak Reen ni ha..duk 2 org je laki bini, tp bln tak puasa, maleh gak masak. Bkn takde masa, tp saja buat takde masa. Malas. haha.

PUANSTOBERI said...

YOB D_08 :

Awok nati ada anak pun ghoper itu la gamaknya Yob. Suami isteri kena tlg menolong la kan.
Kalo tak smpat, tkpe la. Nak wat cena kan. Kut wiken ke baru le masak ye dok

PUANSTOBERI said...

CIKMOT :

Ye bleh dptkan. Dia mmg memcam leh buat. Even nak buat ice blended pun bleh. Tak rugi pun beli. Sila carik di Jasko yew. Hihi

PUANSTOBERI said...

CHA :

Akak kalo menumbuk mmg fail. Seb bek ada mendalah tu. So, tetiba rajin la. Hihi

PUANSTOBERI said...

ANIE :

Btol. Akak kalo bln tak puasa mmg jarang masak gak. Maleh. Hihi.

PUANSTOBERI said...

ANITA :

Haha. Usah la kata akak pandai masak. Da kawen ni kena la gagahkan jugak. Apa kata org tu 'ikat perut suami dari masakan'. Hihi.

Nak taknak kita pompuan ni, at least kena tau gak la, takut nati gi umah mertua tak elok plak napaknya kalo pegang pisau pun ter kulat2. Sian mak kita nati dikatakan tak ajar. Huhu

PUANSTOBERI said...

ANUM :

YEpss...

PUANSTOBERI said...

EIMA :

Hihi. Da sarat takpe la Ma. Mintak xcuse cuti masak. Hihi.
Tp kadang mcm tak lalu jugak dok beli je kan.

PUANSTOBERI said...

AMYRA :

Ye. Sila carik. Da dpt bonus kan. Hihi

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Bes mmg bes, tp nyer akak maleh la plak nak buat. hihi

PUANSTOBERI said...

TERATAK :

Yeps..kalo tumbuk mmg lagi sedap. Tp nyer, tak smpat kak.. kang dgn masuk mata la hapa la. Blend sajork. HIhi

PUANSTOBERI said...

YAN :

Nasik goreng mmg leh tumbuk la sbb sket je kan. NI yg thp kena kisar halus. Mmg tak smpt de. Hihi