Wednesday, July 18, 2012

Edisi Makan Makan

Sebelum puasa.
Aha! Uols pun sama kan?? Tgk pun seme pun ada jamuan makan2 lah, potluck lah, sblm puasa ni kan. Tweheheee.
Kiterang pun sama. Tp nak tetapkan tarikh punyalah payah. Kejap 17hb, kejap 18hb, sebab bermacam majlis pulak nak buat mggu ni. Dgn pra-pelancaran promosi Kraf Aidilfitri lah, ada perhimpunan bulanan lah, ada majlis APC lah, itu lah ini lah. Hai.. seme nak disempitkan sblm puasa yaw.

Oke, so ini makan2 potluck bhgn kiterang - BKP. 17hb.
Kira cam satu unit, satu 'pot' lah. Cam kat unit lama, aku salu buat salad popcorn. Senang kan.. gaul2 sudah. Tp masuk unit baru, takkan nak truskan tradisi itu. Lain lah kalo tukar bahagian. Ini masih bahagian sama. So, kita suh ada sorang akak unit kitew tew goreng ayam sbb beliwau adalah rajin. Ngeee.
Jadi, ini lah dari kami.

Ayam goreeennggggg *nada Upin Ipin yaw*
Lps tu jadi model ayam goreng. Terhapa je kan. Blur gmbr ini. Tp mmg sengaja letak yang ini.

Kerana sblm tu ada gmbr elok, tp napak nau kebuncitan keperutan keakuan. Takyah buh la.. tak larat nak jawab kalo orang tanya mengandung ke kau ni? Bosan! 
Ha.. itu lah adik2 (dan sorang kakak) unit aku yg baru. Yg ku kata kami adalah powerpuff girl sbb seme pun girl power. Eh. Sailormoon 5 bersaudara lah.

So, ini antara hidangan nyer.

Ada ini jugak. Apa ni? Songkam? Miangkam? Ha.. miangkam. Katanya makanan Thailand, tp masa kat Krabi tak jumpa pun, ke ada?? Tah.. tak perasan.


Tak penah rasa, tp kali ni aku terai. Ngeee... cara makannya adalah - buat daun kaduk itu bentuk kon, taruk la bahan2 tu,ada kacang tanah, limau, udang kering, kelapa parut dan ada sos gula jugak. Oh. Tak lupa, cili padi. Aku ni kan sker menda panas berdesing. Utk mengelakkan aku rasa 'geman' nak telan tu, harus aku letak cili padi banyak banyak. Haha. Bes. Bes!

Dah tu 18hb - ada rehearsal kat IB pagi tu. Aku lak ada niat nk belanja sket staff BKP ni. Tp masa da takdak. Esuk ngan lusa ja tinggal. Lusa kan nak cuti pegi Modern Home Fair tu. Haha. Iyo iyo je kan. Jadi, hari ni jelah ada masa. Ya lah. Majlis baru nak buat, duit sudah masuk pun last week. Masa masuk duit ini pun klaka jugak. Masa tu aku blum gi Redang. Jadi, aku withdraw duit, then tgk cam byk. Tanya myDH, apa lagi aku blum bayar. Yer, beliau mmg tau duit apa2 yg perlu aku bayar setiap bln. Kira-kira pun, seme da bayar. Jadi buat tatau jelah. Ada la tu duit apa2 kan. Lps tu balik cuti dari Redang baru ada klik gitau. Katanya da masuk last week. Aku check maybank2u. Iye lah.. da masuk pun. Huhu. Igt derang nak bagi skali majlis. Tp sbb majlis lewat (suppose bln 5 pun), maka derang bank in dulu. Masa majlis sok dpt sijil je lah. Woho.. mujo aku tatau punca duit tu kan. If aku tau, mmg dah terborong batik kat Ganu tu ari. Hahaha. (tatau pun dah soping tudung jugekkk kat Pasar Payang tu. Nyampahhh!!)



Alhamdulillah, dpt la berkongsi rezeki sket dgn sebahagian besar staff BKP (ramai takde time ni). 5 kotak pizza PapaJohn saiz 12". Tp sorang pun dpt sepotong ja. Tau je lah. BKP ni la paling ramai umatnya. Situ la admin, situ la HR. Tp, itu lah... tk sempat dah nak buat pulut kuning bagai kan. Doakan aku dpt rezeki lain pula, nati boleh belanja lagi :)

Pizza Papa John mmg menjadi pilihan sejak mengenalinya 2 thn lepas :) Buh garlic sauce tu mmg nyum nyum..

Jadi, itu lah... asik la makan2 kan sebelum nak puasa ni. Nati puasa sebulan senyap sket, tp lps puasa.. time raya lagi la tak habis2 makan makannya. Hurmm...

20 comments:

Phat said...

tahniah kak dpat AKC

::EIDA:: said...

Bestnyerr makan free yaww! hihihihi

Nana Aris said...

nana suka makan pizza papa john ni dengan cli jeruk jalapeno die tu..memang best!

Nad @ MamaZN said...

makan2 sblm pose ni ada yg pangil makan bantai
hihihih

kak, banje kite plak la =p

Carmello said...

Nyum Nyum Nyum sedapnya..

Chekgu Azrine said...

Makanan thailand tu xsilap namanya songtham kot..pnh mkn byk kli kt umh sorg kwn bila dia bt open house..menu wajib umh dia tuh..serius sdp!!

Cik Awin said...

makna..makan...makan...

tahniah kak ;)

AyangAizul said...

kalo dtg midv hr jemaat roger2 la kita kat sini. kalo nak sng, awl sket b4 10am sng sket cr parking. hr jemaat ni pepaham la lg2 bila ada event kat mvcc tuh

Amyra Chuari said...

terima kasih Kekda... semoga murah rezeki...

PUANSTOBERI said...

PHAT :
Terima kasih :)

PUANSTOBERI said...

EIDA :
Free tak free sgt la. Hikhik

PUANSTOBERI said...

NANA :
Kan?? Lps tu cicah ngan garlic sauce tu.. yummeh!

PUANSTOBERI said...

NAD :
Bantai ke mantai?? hihi. Mantai kan?? tu org n9 yg ckp. Ofis akak yg cawangan n8 tgh buat mantai tu. skali ngan promosi kraf sekali. Hihi

PUANSTOBERI said...

CARMELLO :
Yummeh...

PUANSTOBERI said...

AZRINE :
Itu somtam. Yg ni mmg miangkam. Somtam tu cam kerabu mangga kan.. sedap juga.. :)

PUANSTOBERI said...

CIK AWIN :
Itu je le keja nye Awin. Makan.... ja..

Maceh.. :)

PUANSTOBERI said...

AYANGAIZUL :
Rasa tak pegi.. sbb byk keja tak settle. Kalo pegi pun, ptg lah. Huhu :)

PUANSTOBERI said...

AMYRA :
Yerp.. sama sama.. :)

Masya said...

akak dapat APC ke?? tahniahhh.... rezki² ...

wahh papa john pizza .. tak pernah makan ... kesiannya saya ni haihh....

hari ni last makan² kat opis jugak .. hihihihihi

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Akak sker je PapaJOhns ni. sedap.. :)