Wednesday, August 10, 2011

~Pasal Bersahur~

Pening. Pening. Pening.
Pening pasaipa plak???

Baca blog kengkawan tadi. Ada 2 org up post pasal makan masa sahur.
Ada yg makan cereal.
Ada yg makan (minum?) Nesvita.

Tp aku??

Huwa... sgt sedih.
Aku sedari dulu tak bleh nak makan sahur.
Tatau apsal.
Baik nasik, baik apa saja lah.
Milo je leh telan, tu pun puas. Kalo ikut tak lalu jugak.
Dan tghari mmg aku mellow, pedih perut.

Cena ah? Ada petua dak?

Tu kadang kalo tetiba cam leh masuk 2,3 suap nasik pun aku mcm whoaaa...bes nye bes nyer.

Iyer..sesudu mahupun sesuap nasik pun aku tak leh nak masuk.
Jgn kata roti ke hapa la. Lagi la tak bleh. 
Even kadang kalo aku duk sediakan sahur utk my dear pun, tatappp la aku tak bleh nak makan gak.

Pagi nati nak cuba lagi. Mungkin kena bangun, trus mandi manda, solat sunat sket, pehtu panaskan lauk ke hapa baru leh makan kut. Sbb da rasa segar.

Tp mmg geram lah time tak lalu nak makan tu. My dear sker la marah. Tp apa nak buat. Mmg tak lalu.
Dan akhirnya paksa gak seketul kurma masuk ke dalam perut.
Hurm.... cenggitu la gamaknya kalo org sakit yg takde selera nak makan.
Ati cam nak makan, tp tak lalu. Hiee..mmg geram tau.
Imej : Here

“Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

27 comments:

ZaNa aDieyZa said...

kak, zana dulu pun x suka sahur.. tp sejak masuk U, ramai member yg ajak sahur so trs la rajin sahur..

masa tu zana boleh telan yg manis2 jer.. hihi.. mkn la coco crunch dgn susu, coklat & buah2an.. lama2 bila perut zana dh terima makan waktu sahur, baru zana ambik makanan yg berat2..

ejaMaria said...

nko tak leh anggap sahur tu mcm breakfast ke?... slalu amik bfast lepas berapa jam nko bangun... adjust la time sahur... kot bole cara tu...

susah bila dah pedih perutkan... klu aku dah pedih perut klu makan sure aku muntah balik... dah angin... :(

Anum said...

ye ke? kesian sis kan
betul kata zana kena cuba slow2 kan

eda_ej said...

kak ida sakit ape?? payah gak tu kalo tak mkn saho.. nak betahan sepanjang hari..

syanasaid said...

kalo ko xlapar xpe
ni ko tghari da kruk2 perot kan
ko try la mandi2 dulu kasi segar
aku selalu bgn kul 4.45
pastu kul 5 br start mkn

ko xlalu sbb ko ngantok ke ape?

mekchu said...

kita sama lah.. azab nak menelan time pagi2.. tapi, bila dah kawin dan dpt suami yg makan sahur, terus terdidik utk slow2 menelan makanan time sahur.. mmg berkesan sbnarnya kalau kita makan sahur tau.. dah byk kali wat eksperimen...

tp kalo dah mmg tak boleh, jgn paksa.. kalo muntah lagik kosong perut..

eKa said...

untungnya kekda.eka kalu tak bersahur...tah lagumana rupanya

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Ha..ms kat U dulu akak cena ah? tk igt dah. Tp rasa cam tak bgn gak kut.
Akak manis pepagi pun tak bleh trima gak. Huhu.

PUANSTOBERI said...

MARIA :

Mebi sbb aku bkn jenis yg makan pagi. Waktu aku makan adalah kul 10 ke atas.
Aku mmg tak leh masuk makan awal pagi kalo ari tak puasa tu.
Mungkin sbb tu jugak la aku tak lalu makan.
Sedih giler.

PUANSTOBERI said...

ANUM :

Ha..tu la pasal. Geram sgt sbb nak makan takut pedih prot, tp tak leh masuk...

PUANSTOBERI said...

Eda_EJ :

haha. tatau la sakit apa ghope ini. Geram tau.

Cik Anita said...

errkk??

lah..camtu pulak dah Kak Reen nih. pelik tapi benar. nak buat camne tu? Nita pun tak reti nak tolongnya. kiranya kak reen cuma bangun pagi siapkan makan untuk encik suami la eh?

Nazz@Purple said...

kene biasakan jgk..sikit pun jadi la..lame2 terbiasa ok la..nazz dulu pun cm tu..

Teratak Hami said...

Kompem kurus camni. Akak dulu pun tak suka sahur berat2 tapi dah kena layan suami & anak2, atlast akak pulak yang beriya2 sahur tau.

AdiaLuze said...

Hehehe .... Nk wat cmner, dh mmg jenis xleh nk sahur kan .. me pun biasanya sahur minum teh tarik TUDYA ngan kurma 3 bjik je ... Wat alas perut .. hehee

anie said...

BLh slim mcmni..hihi..anie pun kadang2 Sahur..kadang2 xsahur..padahal selera je nk mkn..betul2 tu..sblm nk Sahur Sis buat Keje n mandi dl..kompom le Sahur

Yan said...

yanpun ade wat entri sahur semalam..

ermmm sian reen.. mmg ade spesis yg camni reen... susah nak telan makanan ms bersahur.. tp yanpn tak pasti ape cara tuk menjayakannye... klu minum jus bole telan dak?


hahahaha ade yg kata klu tak sahur buleh slim???... takleh percaya derr... yan dulu anak dara langsung tak bangun sahur.. same naik plak tu dgn adik bujang.. ade kurus meh??? same jeklaa... sahur tu bukan menggemukkan pn kan..

myazara said...

kak...sama la kita mang xmakan time sahur...paling boleh telan pon air milo ja...kadang2 air kosong...ntahla rasa janggal plak mkn awal2 pg...hhihih..

PUANSTOBERI said...

CIK ANITA :

YEps.. tp kadang incik asben bangun dulu. pehtu baru akak bgn. atau pun akak panaskan lauk seme makan apa yg bleh di telan

PUANSTOBERI said...

NAZZ :

Idak nye mau Nazz.. udah cuba dari dulu lagi..tatau la apsal tah.

PUANSTOBERI said...

TERATAK HAMI :

Idak nyer kurus kak..ni pun rasa berat tak berganjak neh.. lelemak yg ada tu idak mau nyer pegi mana. hihi.

Tu la, time bujang, bgn utk minum air, tp da kawen,siap2 la utk asben, tp tak jalan gak..tak bleh masuk gakkk

PUANSTOBERI said...

ADIALUZE :

Teh tarik??? huhu.

Reen minum milo lah. kalo tak, langsung tak tenaga kang kat opis.

PUANSTOBERI said...

SYANA :

PErot takde la lapau nau, tp pedih tu ada. kdg tgkp kepala oh. pening rasa.

Tah. aku rasa sbb aku tak biasa makan bekpas pagi lah. sbb tu aku takleh masuk makan waktu sahur.

PUANSTOBERI said...

MEKCHU :

Rata2 asben kita mmg seme jenis sahur kan. da teraii... tak jalann.. salu kena marah lagi ada sbb nasik salu tak abis kat pinggan.
Huhu

PUANSTOBERI said...

EKA :

Walo tak lalu makan, akak leh lagi la berjalan..takde le meleret..
leh lagi tulis blog ni ha. muahahahah

PUANSTOBERI said...

ANIE :

Kena gigih gak la bangun and wat2 sebuk barang 10, 20minit kan. lps tu leh la kut makan kan.

PUANSTOBERI said...

YAN :

hihi. Reen tak harap pun bleh slim kalo bln puasa ni. Sbb sama je Reen makan time tak puasa. Cumanya bln puasa makan waktu malam je.

Jus kang takut beri beri lak kat opis.Acena?? hihik.

Reen minum milo je lah. Supaya ada tenanga. kut tak, tak bleh wat keja lak kang.