Wednesday, December 1, 2010

~Pasal Lelaki Dan Bunga~

Kalo lagu Gadis Dan Bunga sure korang tau kan. Ala..yg Rahimah Rahim nyanyi tu. Yg ceni korus dia tu

"Matanya lirik-lirik selalu
Rupanya manis-manis ayu

Ramai orang membelinya
Bunga-bunga jualannya
Si ayu, gadis ayu"
Ha..giteww.. tp ini Lelaki Dan Bunga. Bukan la lelaki yg suka bunga, suka gubah bunga or yg dlm ati ada taman punya. Ini yg jenis sker nak saprais kan sang kekasihnya or isterinya dgn bunga. Sng kata lelaki yg sker bagi bunga la pada pasangannya.

Korang salu tak dpt bunga dari pasangan korang? Aku kan sejak dari jaman berpakwe pakwe, smpai la jaman da ada suami ni, tak penah woh aku dpt sejambang eh..sejambak bunga camni.
Kredit : Here
Dulu...masa pakwe 1st dulu, mmg dia tak sker nak bagi bunga-katanya lebih baek dia blanja makan. Ok la.. accept je la..nak wat cemna kan? Tp ada la gak dia belikan teddy bear. Cemni la lebey kuang. Tau je la befday aku kan bln doblas. So, mmg ada la theme theme christmas tu. Lelaki kan..bkn dia kesah. Asal bagi sudeh.
Then pakwe kedua. Umm..pakwe kedua bila yer? Owhh...masa buat degree. Beliau pun samo. Tak sker nak berbunga bagai. Tp eh..ada ada. Ada aku dpt sekali. Bila?? Waktu konvo. Tehehehe. Tp bunga pastik ko. Smpai skang aku ada simpan. Hahahahah. Betul gak kan, mesti dia pikir, kalo kasik bunga betul sure layu then buang. Ni tgk...bunga pastik..smpai dia da kawen, beranak dan aku pun da kawen tapi tak beranak ranak pun still aku simpan bunga tu. Tehehehheeh.

Then pakwe ketiga. Pun samoooo.... daghi bungo bungo ni baek kita  poei makan, ado gak pekdah kato ea. Samo gak peel ea.. adoyai..naseb..naseb.

Hingga la aku berkahwin dan dikahwini. Tehehehe. Masih idak la napak bunga barang sekuntum. Retu masa tunang, aku ada la request suh dia bawak bunga. Ada dia bawak. Utk tidak menghampakan aku. Tp ko tau dia bawak bunga apa. Ha...nah amek... Bunga yg ada tedi bear camni.
Gmbr tunang-April 2008
 Waaa.....  Ini org nak grad abg oii....tggu la aku grad Master sok baru bagi.. huhuhu.

And bila aku cam bagi hint hint nak bunga, dia mesti kata 'hem..watpe..bukan buleh makan..lelama nati layu". Err...perlu ke kalo nak bagi sesuatu tu boleh dimakan. Retu bila clerk aku dpt delivery bunga, bebudak laen ni pun ckp ke dia "Abg Lan..kak Ida nak bunga". Dia leh kata "Ha..pi la amek kat atas tu..byk pokok bunga". Pokok okeh. Pokokkkkk... sabar yer pnstoberi. Sabar.

Then td ada adik seunit aku dpt a bouquet of roses. With teddy bear. Laki dia wat delivery. Tkde pun ari  istimewa ke apa. Dia kata laki dia mmg sker nak bagi. Waaa...sgt bes kan. Aku ngan lagi sorang yg mana suami nya juga se pemikiran dgn laki aku (yg asik duk kata 'baek beli makanan' tu), duk tgk la bunga tu. Siann..takde org nak buat cemtu kat kami. Hahah.

So, dlm FB, budak tu da upload gmbr bunga tu.  Aku tgk la komen ada sorang lagi tu yg mana asben dia pun sering gak wat saprais anta2 bunga ni. Dia kata "bes kan..rasa disayangi". Aku mcm.... org yg para suami asik kata 'baek beli makanan' ni mungkin tak disayangi la kan. Sobsss... sedih. Hahahah...

Takde la... aku tak kesah pun. Takde langsung pun aku rasa tak disayangi. Suami yang tak suka hantar2 or bagi bunga ni tak semestinya tak sayang kita kan?. Maybe our husband has their own style to show their affection of love..not just by giving  a bouquet of flower rite? Dun sedih sedih okeh. Tp retu igt tak...on my last year befday..

Tetiba my dear wat saprais anta ke opis. Tehehehe.. citer dia ada kat sini. Kann?? kalo jarang2 wat saprais tu....rasa nak terberak terharu puna ada. Hahahhaha.

So, asben or pakwe korang cena?? romantik tak cam sesetgh lelaki tu?? Dan bagi lelaki plak..kalo ada la yg baca blog aku ni kan..korang lak dlm golongan mana? Yg duk pikir 'bagi barang makan lagi bagus' ker..or yg mmg salu amalkan saprais gini.

Kat entry sebelum ni aku kata ada entry nak mengutuk lelaki kan.. hihi..takde la..saja je poyos. Tehehehe.

12 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

asben sy x bg bunga sbb dia tau bini dia bkn minat pun.. tp dia ske wat kelakar bg gelak.. tu pn kira pemberian gak & hr2 dapat.. apapun sy x kesah kalau dia x bg bunga, teddy bear or coklat.. bg la benda lain jer sebb yg tersebut di atas sy tak gemari. makaseh

Hezesuze said...

percaya tak smapi sekarang abg pomen tak pernah bagi bunga kt weols tau.... :( coz abg pomen tak romantik huhu mencik!!

AdiaLuze said...

Waaaahhh...Bestnye PnS...Jeles la...huhuhuhu

~ain said...

pakwe saya dulu tak pernah kasik bunga.. saya tak pernah dapat bunga selain mak ak kasi masa konvo..

hubby pun tak pernah kasi bunga sebab dia kata membazir! =)

PUANSTOBERI said...

Lekat Lekit :
Bagos...sng dpt bini camni kan. Hehehe

Heze :
Kita serupaaaa.... tehehhhehe :)

AdiaLuze :
Ehh...jeles apa nyer?? tk penah pun dpt munga ke apa..kek tu pun...once a life time agaknya

AdiaLuze said...

PnS...once is better than none kan... :P

Che Sue said...

haihh samo laa kita ida weh..takdenyer dia nk kasi aku saprais2 jugak..memang kena seteret depan muka ckp SAYA NAK ADIAH BENDA NI! SILA BELI!

bunga? baik beli kebab!

PUANSTOBERI said...

Adialuze :
Yupss...Alhamdulillah...

Che Sue :
Ngehh...se peten je deme nih.. huhu

cikCha said...

woihh aku pon nak melaporkan diri bg pihak laki aku yg x gemor bg bunga dgn alasan yg serupa 'bunga bkan bleh mkn..nnti layu gak membazir jer'...uhuk3

tp taun lpas masa bru2 pindah umah,pasrah jela dia blikan aku 3 pasu pokok bunga kertas (nak citer gak kunun dia ada gak blikan BUNGA??) utk dijaga..syg nyer 1 pokok dah mati..gamak nyer tgn aku panas kalo tanam2 pokok bunga ni...hohoho

haszuraidah ishak said...

hehehe..lawaklah baca pokok okeh..pokokkkk..agagaga..

cikbedahlaser said...

masa kapel2 sebelum ni... jgn kan bunga gambar bunga pon x pernah bg...
pastu dpt lak abgnakkal yg katanya hati kayu nih...
penat la mintak...
die cume pernah bg taim kat cameron highland je... tu pon die ckp...ha gi la pilih..abg belikan...owhh

pastu...masa grad..dia nak belikan...tp sy awt hal, merajuk2..terus die cancelkan.. kejam...

tapi dia sangat suka bagi saya bunga tisu....tisu org kawin tu dia gulung2...buat bunga... sejak dr mula kenal bg bunga tisu je.. hahahah jadila.. merasa gak la bunga

PUANSTOBERI said...

cikCHa:
ate'..ada juga 'bunga'nya kan.. pokok bunga.. teheheheh

Bunga ketas mmg ssh nak idup dan jaga oih.

Has:
Itu la dia nyer Has... pokok nak dibaginya..tp bukan dia nak bagi pun, dia suh amek sendiri..cehh..!

CBL :
Owh...bunga tisu pun cukup romantik juga.. :))