Thursday, December 23, 2010

~Pasal Pakaian Di Hari Khamis~

Skang mmg internet lembap eh? Nak kata bband tu mmg senantiasa la (smlm je laju..mcm pelik di situ). Kat opis ni pun lembap. Salu zass zass..laju je. Apsal? Suma org online HRMIS kah nak masukkan LNPT. Teheheheh. Mujur opis kiterang kumpul suma pakai manual then ada team akan masukkan. Tp tu tahun ni je yer. Thn dpn sila masukkan sendiri ya. Siap dpt emel dah utk nak adakan course thn dpn bagi penilai utk nilai melalui HRMIS. Tkpe lah. Ikut kan jer lah.

Ni apa kes ni, tetiba ada entry. Hoho. Saja. Kejap je ni. Tingat satu topik. Sbb setiap mggu sebelum hari Khamis sure dpt emel dari Kementerian yg berbunyi gaya gini :

Y.Bhg. Datuk/Dato’/Tuan/Puan,

Perkara : PEMAKAIAN BAJU BATIK PADA HARI KHAMIS :

Adalah dengan segala hormatnya dimaklumkan bahawa pada Khamis adalah Hari Pemakaian Baju Batik Bagi Pegawai Awam seperti yang diwartakan dalam Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 01/2008 “Pemakaian Pakaian Batik Malaysia Oleh Pegawai Awam Pada Hari Khamis.

Sekian, terima kasih.

*****
Sapa sama kementerian ngan aku sure dpt emel camni setiap ari Rabu. Mcm nak ingat kan kita la kena pakai batik ari Khamis.
For us yg keja di agensi peneraju kraf ni mmg dari dulu da amalkan. Igt lagi masa aku baru masuk keja, thn 2004, masa tu gomen keja half day ari Sabtu. So, ari Sabtu la ari pemakaian batik. Kira lelaki leh la pakai yg santai santai tu kan. Dan kalo ari Jumaat pun, suma staff kena pakai pakaian bermotifkan kraf. Mean batik/tenun/songket. Yg lelaki smpai skang mmg kena pakai baju melayu bersampin songket buatan Malaysia (sbb mmg ada yg India punya songket). Tp pompuan da takde. Tp aku sker je kalo camtu. Kira mcm ari Jumaat tu pakai baju agak melawa lawa la sket dari hari biasa. Tehehehehe.

Tp pas govt tak keja da ari Sabtu, maka digantikan la ari Khamis pakai batik. Dan seterusnya jadi arahan utk semua govt pakai batik hari Khamis. So, as peneraju, kiterang mmg kena ikut la. Mmg hari Khamis mmg suma ikut arahan (dulu smpai dpt memo kena tunjuk sebab tak pakai batik, tp aku tak penah kena la. Ingat saja nak pakai. Hihi). Macam reni, semua batik dan mmg Malaysian product lah. Bkn tipu tipu yg bersepah kat jln Tar tu. Tp nyer, aku tnya kengkawan aku opis lain, derang tak pakai pun. So, mcm ni la kan, antar emel then sapa nak pantau pakai tak pakai kan. Hihi. Tp ada yg sker dan mmg pakai. Sbb aku salu gak di kirim baju batik ni bila aku ada promosi. Makna derang sker gak.

So, aku nak tnya la pada korang2 yg keja govt tu, pakai ke tak batik hari Khamis? Rasa menyusahkan ke apa? Kalo tak pakai tu kenapa?. Saja la aku nak tnya neh. Mana tau leh jadi paperwork or bhn research kut aku nak buat Master nati. Hahahahha... motip nak smbg Master nak buat thesis pasal kraf?? bidang nak amek pun lain kan? Hahahahah.. gelak gelak.. 

"Cintai tiap masa kraf Malaysia
Emas kain kayu atau apa saja
Beli guna pakailah kraf Malaysia
Dengan penuh kebanggaan

Cintai selamanya kraf Malaysia
Nilai seni tinggi tiada bandingan
Sayangilah warisan kraf Malaysia
Lambang jati diri bangsa"

 _edited_
Oh. Pelik pulak entry tanpa gambar. Gi pun Hezesuze komen kata taruk la gmbr pakai baju batik. Ok, aiols letak oke. Tp ini bukan niat nak menunjuk ke apa. Takutttt.... skang nak letak apa pun takut org kata nak menunjuk. Ini antara gmbr kami2 berbaju batik (masa aku kurus lagik ni). Bkn nak menunjukkan. Takat baju batik je lah, bukan pakai baju buatan Bill Keith pun. Alamak aii..sodap nya bauuu... bebudak dept aku tgh wat stimboat la plak. Ada majlis pisah pisah reni. Huhuhu...sedihhh...bos nak pindah..sobss :(

11 comments:

wan nurul hezrina abd halim said...

pasai HRMIS tuh macam nyusahkanlah ek..lembab jer nak ishtihar harta idak lagi..berkenaan pakai baju batik ari kamis,hehe malas ikut.nak batik mahal plak..bagilah peruntukan

Hezesuze said...

pakai uols jgan tak pakai...apakata upload picta uols pakai bju batik tu mesti cantik kan hehe

PUANSTOBERI said...

Wan Nurul :
Istihar retu tu buat masa awal thn nati. Idak la penuh nau. Time skang suma sibuk isi LNPT.
Owhh... nak peruntukan utk berbaju batik. Ok, dpt satu pendapat. Tenkiu..tenkiu :)

Hezesuze :
Aiols da upload da.. org tak cantik mcm aiols ni heze, pakai apa pun tak cantik..so, tepek gmbr bersama kawan2. tak la napak tak cantik sgt. Tehehehehe :P

m!da BucHuxX said...

cikgu sekolah pun ada hari batik . .:))
intenet mmg lem.sakit jer . .

LyNn HaMzAh said...

kak, sejak preggy nie lynn x pakai pun baju batik setiap khamis...sebabnya semua baju batik tu lynn buat baju kurung moden...x muat dah...huhuhuhu...

maszmadi said...

hm.. kan, kita agensi peneraju kraf ni cam dah terbiasa lak pakai baju batik ari kamis..... kalu x bukak email KPKK tu pon memang dah pakai, tapi sume ker orang kat kementerian tu pakai baju batik Malaysia.....?
hanya dorang saja yang tahu..

AdiaLuze said...

KAlau corak je cam batik leh ker PnS? Hehehe..Bukan aper, baju batik ni bila nak gosok ada penyakit 'M' je...Hihiihi

ejaMaria said...

ktorg buat bengkel HRMIS hari ni utk isi SKT... hahaha... psl tu la jem... ;p

ekinashikin said...

cumil je kan berbaju batik...

PUANSTOBERI said...

Mida :
Kalo cekgu sekolah kerajaan juga dikategorikan sbg penjawat awam. So, kena la pakai batik gak.
Abg akak cekgu, so, salu dia kirim beli batik. teheeheheh

Lynn :
Kalo ari kraf kan ada memacam jenis baju batik derang buat. Ada satu style jubah moden (yg Era pakai masa peknen tu). Gewam je akak tgk. Nak beli, tp bila ms plak peknennya kan..so, tggu nati bila peknen lah beli. tehehehhe

Maz :
Tu la kan. kita ni kalo pakai batik tipu rasa mcm bersalah plak. huhu

Ejamaria :
TU la pasallll... gewam tau..suma org skang bkk HRMIS

Adia :
So, kiranya nak pakai batik, tp malas nak gosok eh. ok, noted. :)

Ekin :
Tehehehehe... tp ok la batik, sgt sgt comfy.

cikpuanhady said...

me okay je pakai..hihihi..tak semestinya pakai baju batik yg mahal tu, yg bercorak batik pon kira aci la..hahaha

Jom skodeng :Ada blog lebih dari satu?