Thursday, December 9, 2010

~Pasal Menilai Dan Dinilai~

Dah sampai dah. Kali ni due nya agak cpt. Tp kalo cpt cena pun sure lambat gak org yg ngantarnya.

Yer, aku tahu. Opis aku masih mengamalkan cara manual walo aku  tau korang suma dah guna HRMIS utk evaluate. Aku tnya ke bos, kita tak guna HRMIS ke? Katanya HRMIS pun tak berapa stabil lagi. So, kami gunakan HRMIS utk cuti n hospitalization je lah. Tp yg hospital tu aku lum penah coba lagi. Tp ada yg dah pegi, kata boleh guna. So, mudah di situ. Tk perlu nak ber GL bagai kan. Esuk nak banak senang la..kasik je IC, tau la duk wad mana. Huhu. Ehhh...nak banak dah kew??? motip??? hhuhu

Thn ni bertambah lagi yg di evaluate. Tp bkn aku yg menyain pada PPP sbb PPP bagi kump. sokongan pun KPP. Tp pada dasarnya, immediate bos or PP lah yg kasik mark tu. Igt mudah nak evualate org. Tp evaluate sajer. Bak kata anak buah aku- org yg on off pun sama gak naek jugak gajinya. So...kat situ, aku rasa gomen kena apply sedikit mcm swasta. No high performance, no naek gaji. Boleh ke camtu? Owh. Mmg gomen, gaji naek setiap thn tnpa gagal yer unless di evaluate below 40 ke 50 ke. Aku tak pasti. Tu pun tak jugak..ada lagi peringkat2 nyer. Biasa mmg naek je la suma org. Tp kenaikan tu skala kecil la. Mcm dlm RM30-70 tu je la. Dulu aku nyer increment bln 1 sbb aku masuk keja bln 2. Tp retu  aku masuk post baru bln 6, so increment bln 5 or 4 camtu la. Tk berapa pasti. Org HR tau lah ni. 

Umm...aku da melepasi thp 5 thn di sini rupanya. Rasa mcm sekejap. Tp masih di kira baru la. Kalo org tanya pun, aku ckp baru 7 thn aku kat sini. Mmg ini lah tpt pertama aku menjadi tetap dan berpencen. Alhamdulillah dgn rezeki satu ini walo aku penah rasa sebal sebal je. Dan 7 thn gak la aku duk handle menda yg sama. Umm... ada rasa nak tkr tpt laen tak? Entah eh? Tgk la..ada rezeki leh la tukar tpt lain. Kut tak..ko duk la situ. Hoho. (err...i mean bukan tukar tpt keja yer..cuma tkr bahagian je).

Owh ya... kalo nak tau aku keja ni badan berkanun persekutuan which pengambilan di jalan kan oleh agensi tu sendiri. So, tips pada sesapa yg dah lelah nak isi borang SPA tu tapi tak dipanggil panggil cuba lah pulak apply kat mana2 badan berkanun. Byk kelebihan gak. Usah pikir pasal kabel lah. Aku masuk ni tanpa ada kabel pun. Sbb otak salu da tune 'ala..masuk govt takde kabel beso batang kelapa toksah berangan la'. Usah pikir camtu la..pikir je rezeki tu suma dari Allah.. seyes...mmg aku tak guna sebarang kabel dan ramai lagi yg keja kat sini tak guna kabel baik kabel bwh tanah or kabel broadband. Kut ada pun, segelintir je la. Tp tu pun rezeki dia kan. Kadang pakai kabel beso KLCC pun, kalo tak dpt, tk dpt gak. Yg penting suci hati je masa isi borang dan dtg intebiu. Insyaallah... Allah bantu.

Ehhh...aku melarat. Tolong..tolong hentikan aku. Kang ada lak aku pvte kan la entry nih. Suka melalut la lately ni. Sekeh je pala sendiri. Hoho. Ok, esuk waktu lunch dok opis wat LNPT ni eh..

p/s: boley tak masukkan kemahiran menulis blog sbg aktiviti di luar keja hakiki. Ngeheheheh.

11 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kabel letrik bahaya takut kena kejutan.. so jgn guna kabel yer..

ryn said...

Masuk bln 6, kenaikan ko kira bln 4.. Aku dah buat awal2 retu dah skt guna hrmis. Tp cuti br nak start tahun depan guna hrmis.

aMyErInAiMiE said...

akak~ mari join LD erin pulak~ ^^
hope akak leh tlg sy gk kt FB. ngee~
**auto publish 8mlm ni yer

ejaMaria said...

ala ktorg pun manual lagi... HRMIS?... spital buleh la guna... cuti pun tak stabil lagi... baki cuti aku ada 20 hari lagi... ceh.. hakikat nye cuti aku tinggal 5 ke 4 hari je... :(

PUANSTOBERI said...

Lekat Lekit :
Yups..bhya kabel letrik, kalo takmo kena kejutan letrik kita terai kabel plastik sudehh... hihi

Ryn :
Dia 3 bln sekali kan. Aku pun lupa dah. Hihi

Erin :
Insyaallah...

Maria :
Manual gak eh? aku pikir suma org da start HRMIS. Kiterang cuti mmg ok dah la (kut) hihi.. spital aku lum penah terai.

PUANSTOBERI said...

Thanks to :
Hafiiz : follower ke 235
Mamalyna : follower ke 236

AdiaLuze said...

Hehehe...Melalut ker? Okey la tuuu..Banyak sikit citer nak dicritakan..Hekehekhek

PUANSTOBERI said...

Adia :
Tak buleh dibiarkan Adia oii... kalo dpt dia melalut abis 1 page ni dilalutkan nati. Haha

cikCha said...

uwaa :(
musti markah prestasi aku taun 2010 dpt rendah berbanding taun lpas...huhuhu

cikbedahlaser said...

start mgu lepas...dak2 opis ni sibuk dok wat menda ni...dtg la akak2 dapur tu wat menda ni... ramai la yg berkerumun... dorg gune hermes... err hrmis.. hahahaha asyik dok carik hdiah je.. hrmis pon leh jd hermes

PUANSTOBERI said...

cikcha :
Markah rendah takpe..gaji still naek :))

CBL :
umm..stgh agensi da pakai HRMIS. pakai HRMIS lagi pitam nak menilai dan dinilai. Hukk...