Tuesday, July 19, 2011

~Pasal Surat Cinta dari MOF~

Adeh.
Dapat surat 'cinta' dari MOF last week.
Hah. Sapa yg buat housing loan ngan MOF pastinya bisa ngerti apa maksud surat cinta dari MOF itew.
Ya.. benerrr....
Surat APG. Iyaa... sebutan nya harus benerr... bkn APC, tp APG yah.
Apa itu APG? 
Arahan Potongan Gaji.

Ha.. tersedak kau di situ.

Bisa lihat ngak pemotongannya bermula bila?? Dan akhirannya adalah Sept 2041. Ce kira, ce kira time tu umo aku berapa. Haha. Kalo ikut pencen wajib - 58thn - aku ada 4 thn lagi lps pencen tu baru abis bayau. Haha. Giler lama. Tp takpe la. Pencen sok, dpt gratuiti kan, habis kan je la bayau. Huuhaii..

Ya... mmg bagus skali. Kok nya bulan itu kan guwe pergi liburan. Bulan itu lah pertama tamanya gaji guwe sudah mula dipotong. Yang 360 tu bkn jumlah potongan ya.. itu tempoh bulan yg harus dipotong. 360 bulan. Bahahahahah.

Hurm.

Mmg tersedak sket la nak mulakan life dgn potongan gaji ni. Lebih half jugak la setelah ditolak lagi utang piutang lelain spti PTPTN (bluekk... tak abis bayau lagi..fadan hukee.. hihi), keta, CC.

Mujur takde gatai2 tangan, gedik2 nak beli air-tix utk next year.
Pas ni mmg takde dah la citer Cuti Cuti Pnstoberi gamaknya kan.
Sedihnya. Byk lagi tpt tak pegi ni. Cane ni. Alahai ni.

Eh. Tp my dear pujuk gak. 
'tkpe..nati kita gi la cuti dkt2 je. PD ke Bagan Lalang ke'
Wah..tetiba mata kembali bersinar-sinar.  Mau tak dia pujuk cenggitu, sbb dia tau la pangai 'osmet' dia ni. Kalo takde bercuti cuti mcm ayam berak kapur je kekdahnya.
Sbb tu la thn ni aku target-sblm cuti sekolah, every each mth ada dok hotel/jalan2. Dan tercapai (cuma April tu mcm bz, tk smpat, yg lain.. mmg tercapai KPI. Huhu)
Dan nxt year, aku da bersedia dok ter cogok dlm 'mansion ataih kayangan' aku tu je.
Tkpe la. Nati aku suh la Desigva tu design kan bilik aku cam bilik hotel :(

Agak2 berapa lama la aku nak neutral kan keadaan  ini eh?? Hurmm... tetiba rasa mcm takut je nak hadapi, tau je la aku ni. Shopping da kurang sket, tp berjalan2/bercuti2 tu mmg tak bleh tinggal lah. Uhukss. Tp Insyaallah..oke kut.

Aku pegang satu je, jgn berkira dgn rezeki (gaji) dan Insyallah, rezeki kita pun takkan berkira dgn kita.

9 comments:

ejaMaria said...

hehehe... aku sedang berada dlm keadaan itu (potong gaji 1/2 utk bayar rumah...) 6 bulan pertama mmg perit sbb dah biasa dgn duit lebih... skrg ni baru rasa stabil sikit... tp pun kena kontrol shopin... jejalan pun area dekat-dekat je, time cuti skolah je... nnt lagi 2-3 tahun gaji dah tambah lagi... ok kot lega... insyaAllah...
skrg mmg rasa perit, tp at least nampak reta depan mata... takde la duit tu abis tak tau ke mana... ;p

aDieyZa said...

mungkin mula2 jer kot akk terasa.. nnti dh masuk bulan ke3 rasanya ok kot.. masa tu akk dh mula pandai rancang perbelanjaan balik.. jgn risau k..

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

ooo... die akan sapai surat gitu yer..
heheh, sy baru aje apply, tataw la mcmana.. taklama lg dpt surat gitu jugak la yer..
ok la tu potong rm360, janji dh de aset kan.. =)

PUANSTOBERI said...

MARIA :

Aku takut wei.. dan aku tak bleh bayang lagi sbb aku tak alami. tp tetap wisau..wisau.
Tp oke la kut lps setgh tahun camtu kot. tp dgn maintenance nyer lagi nati. menangissss..

ZANA :

Bln ke3 ke?? ha..nak kena cover balik yg reno2 tu bkn makan 3 bln tu, makan tahun gak kut zana. Takde dah la citer cuti2 akak. huhu.

LEILY :

Kalo RM360 saya tak la sesedih ghopa ini. bleh lagi saya booking tiket sana sini. malah pegi ostolia pun saya leh senyum lagik.

360 tu bln yg kena potong. 360 bulan. hihihihi... bes nya la hai kalo btul potong cuma 360hengget. kira guna elaun rumah tu je. teehee

ChentaHati said...

Stoberi - saya pun bakal akan melaluinya... chateau kita dijangka siap by dec 2012. so, dalam tahun depan tu lah kena beringat2... tahun ni nak pulun boleh... tapi pulun simpan duit nak buat renovation umah nanti...tapi kiat tak duduk atas kayangan lah... kita org bawahan jek... ;D

eKa said...

insyaallah kekda...mana tau ada rezki lain di masa akan datang... eka pun balik ritu dok usha2 umah...umah mahal sgt skang ni...nanti2 lagi mahal...tu kene beli awal2

PUANSTOBERI said...

CH :

Waaa... kiter ni mampu duk atas kayangan je CH.. sobsss :(
tu la, sakit sket ni kalo pikir renovate umah. pas raya pulun carik q utk KC, Grill dsbnya. uhukss

EKA :

Tu la Eka, tau kita ni sker berjalan je keja nyer kan. Wisau sungguh hati ini.
Tp Insyaallah, berkat rezeki ni, berkat la penggunaannya :))

Cik Anita said...

Nita suka dengan ayat akak yang last tu...

tp Nita ni gaji kecik, terpaksa berkira lah jugak.huhu.

PUANSTOBERI said...

CIk ANITA :

HIhi. gaji kecik tu takpe.. tp nyer berkira maksud akak ni, kalo sesket kita keja lebih sket,laju je nak claim OT.
Pehtu, bila ada lebih sket tu leh la blanja kengkawan opis. Ha..begitu :D