Tuesday, July 26, 2011

~Pasal Kak-Tus~


Kaktus yg aku beli kat Cameron Highland dulu.
Yg aku kasik sorang satu ke adik2 unit aku.
Seme dapat. Dan Alhamdulillah, da 2 minggu lebih kaktus memasing masih 'segar'.

 Gelap! Zaim la ni, amik gmbr tak guna flash. Heh! Ko saja dengki ngan kiterang kan.


Cuma masalahnya skang ni adalah igt nak tukar pasu.
Sbb ada yg da sendat pasu dia.
Lps tu memasing mcm da sayang takut bila tukar dia mati.
Kalo tak tukar mcm 'menzalimi' life nature dia plak.

So, aku pun google.
Ada yg kata kena amik masa 1,2 bulan baru tukar pasu kaktus yg kita beli kat Cameron, supaya dia biasa dgn udara tpt kita.
Lps tu google lagi. Jumpa ini.
Moga dapat memberikan panduan kepada kami.
Cara-cara untuk menukar pasu kaktus.
Kredit to : porem cari
Masukkan sedikit campuran tanah dlm pasu baru.

Lilit kertas suratkhabar keliling kaktus & keluarkan pokok perlahan-lahan.

Masukkan kaktus dlm pasu baru & tambahkan tanah campuran


Lps tu, kena gi beli tanah kat nurseri gak. Carik tanah yg sesuai dgn kaktus.
Hurm. Nanti nak carik lah. Nak bela kaktus ni smpai jadi camni.
Kredit : Here

18 comments:

myfara FLK said...

akak mai punya kat rmh kg masia dah tinggi melangit...

Anum said...

wow bestnya
kaktus nie ada org kata susah nak jaga
betul ke sis?

ch@ said...

picture last tu, aiyakkk gelinya. melingkar-lingkar. kita ada 3 pasu kecik semua kiok kekDa. mmg tgn pns tak boleh menanam. itu pun abi ada hati lagi nak beli pokok. motif?

ariana's said...

oh mcm tu nak tukar pasu ye.. ada dua tiga pokok kat umah ni.. tgh fikir nak tukar pasu gak ni. T. ksh share info ye:)

ejaMaria said...

alang-alang tukar... tukar pasu besar terus tau... nnt tak yah tukar pasu lagi... ;p

Teratak Hami said...

Saya pernah tengok kaktus membesar jadik "bentuk lucah". Jaga kaktus you bebaik tau. Jgn ajar lucah2 :-)

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ said...

Time bujang2 dulu rajin bela kaktus...byk gak laa...

Dh kawen n ada anak nih, kaktus pun terbang melayang ke mana...

hehe...=))

Yan said...

bagus ni.. pengalaman baru..

mcm yanla.. tak penah2 bela ikan.. tetibe asben beli.. dan kenala jaga..
pastu belajar macam2 tentangnye.. dr makanan.. penjagaan.. pembiakan..

janji kite minat nak belajar.. n jgn putus asa

PUANSTOBERI said...

MYFara :

Hihi. yg Mai citer retu dulu kan. Nati patahkan sket, bawak ke opis eh. Hahah

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Ssh tu tak ssh la. Tpnyer bila nak tukau pasu ni.
Takut dia mati. hihi

PUANSTOBERI said...

CHA :

Melingko tu la bes. Letak dpn umah, org tak masuk umahkita. hahahah

Tu la, akak ni bertahan 2,3 bln je. Pehtu matiii.. gerammmm

PUANSTOBERI said...

ARIANA's :

Welkam..sesama kita tukau pasu ni yer. hihi

PUANSTOBERI said...

MARIA :

Wokeh..nati balik Ipoh, aku beli pasu besau tu. hihi

PUANSTOBERI said...

TERATAK HAMI :

Owh. yg saya punya byk cabang, jd mungkin tak menjadi lucah. Yg lucah ni yg 3 batang tu. Hihi :D

PUANSTOBERI said...

MOMMY MIMIL :

Terapi ni..terapi.. letak kat opis je. Hihi

PUANSTOBERI said...

YAN :

Kan..something new la kiranya. Dan da dpt satu ilmu baru.
Ohh..gini nak alih pasu kaktus.

Ha...begitu.. hihi :D

eda_ej said...

comelnyeee... tp tak reti nk jage..

fatinsyaz said...

nanti nak tukaq pasu. dok ingatkan kaktus kecik tu mmg xkan besaq dah ^^