Sunday, July 31, 2011

~Pasal Sehari Sebelum Puasa~

Kesah sehari sebelum puasa pada tahun 2011 yakni pada 29 Syaaban 1432.
Eceh.

Pepagi da ke Tesco - nak beli barang2 basah utk sahur dan juga berbuka puasa. Kenapa harus ke Tesco sedangkan pasaraya tu agak jauh dari umah? Aku salu p Tesco Selayang instead of Ampang sbb rasa kalo ke Selayang tu rasa mcm straight je. Kalo Ampang tu tefik lite byk nau. Tak sker. Selayang tu pun bkn la Selayang sgt pun. Dkt je, lalu jalan Kuching.
Kul 8 lebih da gerak dari umah. Awal. Sbb nak rebut2 beli ayam n ikan yg elok2. Org pun tak  berapa ramai. Cea. Cara ckp mcm aku nak beli berkilo2. Padahal beli 2 ekor ikan cencaru dan 4 ketoi ayam ja. Hahaa. Bebtul wat abihkan boreh la ini olang. Bahahah.
Ikan cencaru tu aku igt nak buat cencaru sumbat, tp org yg kuarkan isi perut ikan tu sudah belah dari depan. Haiyaaa... patut belah belakang kan. Konghajooo.. ate cena?? pepandai la aku godek kan esuk. Ayam wat sahur pagi kang.
Eh. Aku tak jawab lagi kenapa gi jejauh tu sedangkan leh je beli kat Cokit. Saja. Nak redeem voucher. Hik hik. Cam iklan Tesco kat tibi tu kan, yg posmen datang tu, pehtu org tu gi Tesco pakai baju kelawar je. Tp aku idak la makai baju kelawar. (kadang aku heran gak, ada yg gigih kuar ke mall pakai baju kelawar/baju tido, mmg aku salute abis lah).

Lps tu laju2 balik KL, sbb tak bekpas lagi. Igt nak singgah mana2 mamak. Sekali my dear ajukan cadangan utk ke Restoran Kudu. Makan nasik kandaq. Waaa...da lama aku tingin nk try lps retu yg kuar kat 360 tu kan. Tp bila pegi tgk org beratur smpai ke jalan raya. So, kali ni ok. Baru 10.30pagi. Haa.. kira brunch lah.
Tp aku masih tak tahu dan tak ngerti. apa yg bes nasik kandar ni? So, esuk kalo ke Penang lagi, tak yah la kut batur pepanjang kat Nasi Kandar Beratur ke wateva tu, sbb aku ni mmg tak sker kot nasi kandar. Tp tatau la kut sbb aku amik lauk ayam goreng je. Jadi mungkin takde kenikmatan ber nasi kandar tu. Tp mana lah tau, kut di Penang aku sker ke. Tp kesimpulannya aku mmg tak sker nasi kandar la kot. Sapa suker, leh la terjah nasik kandar Kudu ni. Letak duduknya di jalan arah nak ke Sogo. Jalan tu mmg sehala. Belah kiri anda. Sebelum trafic lite simpang 4 Maju Junction tu. Tp jangan ko terjah waktu lunch  bermula 1 Ogos - 31 Ogos ni plak. Sesia saja ko masuk van mayat kang.

Seterusnya kerana waktu masih awal. Baru 11 lebih, maka ajak my dear ke Ariani. Mau carik tudung utk disuai padan dgn baju yg baru beli retu. Aku igt nak beli yg 2 layer tu, yg kain chiffon tu kan. Skali mak kau rega melampau. Lebih mahal dari baju tu. Apa kes? Mmg tidak la kan sbb bleh dpt 1 baju batik crepe okess. Tak jadi. Lagipun tak bawak baju tu skali. Nati tak reti matching. Adik SA Ariani tu  kata nati puasa ada lagi. So, takpe. Ada sale pun aku rasa tak la semurah yg gegila smpai 80% yg time aku beli tudung platinum bebanyak tu. Eh. Tak byk. 3 lai je. Bln 5 retu.

Lps tu cross je Ariani. Ha...misti la tau apa ada di seberang Ariani tu. Igt nak tgk baju melayu my dear. Tp tak byk. Org Jakel tu kata nati derang bkk canopy time bln puasa. Oke. Tgk time tu. Tu pun kena pegi awal gak. Kut tak, tade saiz kang padan la muka kan.
Lps tu tak memasal naik tingkat 5. Skali tersangkut dgn satu baju plain jenis satin. Yg aku rasa mcm cantikkkk nyer.. (pompuan kan, biasa la). Maka bila da tersangkut, apa je la kan. Ceh. Kali ni beli sendiri la. Ceh. Ceh. Ceh.
Maka baju raya ai tahun ni (setakat ini) ada 4 sudah. Bahahahhaha.
Giler! Takde lah. Kira tu bkn baju raya, tu baju nak buat basahan gi opis sajork. Maklum la, sejak mendapat badan tong gas ni, mmg byk baju tak muat. Eh. Baju biasanya muat. Kain. Kain la salu buat hal. Sbb tu aku kata tong gas. Kat pinggang da tak serupa pinggang. Udah straighttt...tu tak masuk perut yg mengambul2 kuar kan. 

Dan lps tu laju2 balik. Kang entah apa aku sambo lagi kan. Haih.
Maka itu lah citer nyer pada sehari sebelum berpuasa.

So, selamat berpuasa seme. Uols bangun kul brapa pagi  kang????
Jangan lupa waktu imsak kita di KL adalah 5.41pagi.

4 comments:

ZaNa aDieyZa said...

selamat berpuasa kak stoberi!!

akk, untung la husband akk nak beli baju yg dah siap.. husband zana sejak zana kenal dia, mmg dia x pernah beli yg dh siap.. nak tempah jer.. katanya size dia susah nak dpt yg ngam.. huhuhu.. beli yg dh siap lagi jimat kak kan..

mekchu said...

nasib baik d[t kawal perasaan.. hahahaha.. kalo dibiarkan lama lagik, ntah bape pasang lah dirembatnya tuh...

selamat berpuasa jugak utk ida iereen & family.. ngeeee (mekchu pnggil nama dlm fb)

fazilzura said...

SELAMAT BERPUASAAAAAAAAAAAA....

ngntuk ni, pg td bangun kul 4.30 masak tuk sahur

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Asben akak tak penah beli baju redi made sbb dia dulu saiz S. Skang udah saiz L. Bleh gamaknya. Tp kena alter sket la nati di malam raya. Haha

MEKCHU :

Mujo Mekchu..kut tak berbondong2 tangan bawak balik. Hahah.
Teehee.. malu ai panggil nama kat FB tu. Hikss. Thanks ya sudi approved ai.. :))