Friday, July 15, 2011

~Pasal Public Speaking~

Lambat publish entry ari ni.
Kut tak entry kaktus tu nak masukkan pepagi. Tp tak sempat.
Punch kad merah sudah. Jalan jem. Ujan pagi di Kuala Lumpur. 
Lps tu gegas2 nak siapkan menda yg nak di present. 8.30 da kena masuk course

Yeps. Mak ada course la noks.
3 ari. Kursus Pengucapan Awam. Wah. Begitu. Nak public speaking kah.
Bahahhah.
Tp kalo uols kat UiTM mesti ada kan, masa part 5 ke part 6 ke kan, time wat diploma ada satu subject English yg namanya "public speaking'. Hamek kau. Satu sem nak berpublic speaking saja je keja nya kan.
Kena bawak satu subject la, then cakap la pasal subject tu. Atau tunjukkan cara2 nak masak ke apa ke.
Aku igt lagi, aku tunjuk cara nak buat potpouri (eh..cemna tah eja natang nih).
Lps tu salah sebut potpouri tu.
Sebut as POT - PO - RI. Bahahaha. Lps tu kena tegur dgn lecturer tu.
Dan smpai skang aku tau cara sebut dia dgn betul iaitu 
/ˌpoʊ pʊˈriː/ - (sumber wikipedia). Tkde pot pot de. Huhu.

Tp course yg aku amik dulu, baik Dip or Degree mmg memerlukan byk presentation.
Bleh katakan kalo dah nak final tu, mmg hehari la ada presentation.
Dah la masa tu takde de pen drive pen drive ni. Bawak la ko segedabak besau disket tu kan.
Tp manade laptop ke projector skrin ke kan kat kelas. Ada takde pun OHP ke apa namanya tu.
Ha, ko tulis la atas plastik putih tu kan. Kena carik org yg tulisan cantik. Dah la plastik tu boleh tahan mahal.
Pehtu, ha... present la kau.
Pehtu pandai plak, sbb lecturer suh org tanya kalo kita buat presentation. Kalo tak, markah sket. Buat soklan bagi sesiap kat kengkawan.
Tp ada kawan yg pedajal. Dia tnya soklan yg bukan dibagi. Aku la tu, salu wat camtu kat org yg present. Pehtu aku kena plak. Bahahahah. 
Tp oke la. Dgn salu present seme ni, masuk interview, Alhamdullilah..mmg confidence. Tkde la gugup, nervous sgt.

Tp skang ni sbb da lama takde public speaking ni, td masa present, ber gego gak 'flash card' script aku tu.
Hampagassss...

Nati aku jaja gambar aku n grup wat presentation tu. Lawak ah. Tetiba grup admin wat tajuk pasal pemakanan. Bahahahah.

Oke lah. Mau gi jalan2 umah kengkawan jap. Lama dah tk tinggalkan komen. 
Oh. Pada yg menang tu ari, tamo antar alamat ka adik??? kalo takde by mlm ni, cabutan lain akan dibuat lagi ya. Takat ni bagi yg pemenang 5 org yg kategori kedua tu (yg bkn kategori pengkomen tegar), baru ada 3 menghantar iaitu Sofiah, Khai dan Nur Shahira (ni nick name apa ni, talkative ya..). Anto weh cecepat kat cikstoberi@gmail.com. Kalo tak ada cabutan lagi 2 org kang.

6 comments:

Nazz@Purple said...

ketaq giler kalo kene public speaking..tpkan bila buat..ok je..sebelum je risau2 kan..kan..

adiah tu dorang tak nak..bg nazz ar akak..

Anum said...

gabra jadinya public speaking nie

eKa said...

eka tak suka public speaking.masa kat matrix dulu terpaksa public speaking utk pektis muet...grgrgrggr...tatuttttt

ch@ said...

huh tak suka public speaking. time kita hari tu public speaking, cakap pasal minum air kosong. yg tukang cakap pun tak minum air kosong. hahahaha.

psst: kekDa, kalau kekDa peknen tentula makin comel. miahaha.

PUANSTOBERI said...

NAZZ :
Tu la, mula2 enjin panas je dia ketaq..pehtu da oke..naik sheikh la dia. haha

Ha.. kalo takde org claim, akak open balik la nati. hihi

ANUM:

Itu normal..kalo tak gabra tu yg tak normal. ngeee

PUANSTOBERI said...

EKA :

Eh..cena cikgu tak bleh public speaking ni. Cikgu la tera public speaking :D

CHA :

Hihi.. tu mesti tajuk paksa rela tu kan Cha. hihi.

psst.. : kita tggu dan lihat yaw.. :P