Friday, July 15, 2011

~Pasal Cuti Cuti CH : Kaktus~

Selain stoberi, yg glamer jugak kat Cameron Highland ni adalah KakTus.
Banyak sgt. Yg kecik, yg besar, yg berbulu, yg panjang, yg tajam.
Eih. Geram tgknya.
Aku singgah Cactus Point sbb tpt ni dkt ngan penginapan n Kea Farm.
Ni dkt2 area nak ke Pekan Brinchang la. Kalo naik dari Simpang Pulai, jumpa ini dulu baru Pekan Brinchang. Banyakkkk... btol cactus nya. Buat aku geram geram.


Satu lagi tpt ada cactus ni kat Cactus Valley tp aku tak pegi.

Aku beli gak kaktus. Tp bkn kat Cactus Point ni lah. Beli kat Big Red. Sbb dpt 6 pokok - RM10.
Tpt lain 5 pokok - RM10


Aku beli 12 pokok utk adik2 unit aku.
Sorang dpt satu pokok.
Nak tgk tangan sapa paling sejuk, yg dpt jaga kaktus ni paling lama.
Salu balik jalan2 beli keychain, makanan, kali ni belikan kat deme kaktus plak.
Kut sng nak pos, mau gak aku beli buat adiah GA tu kan. Bahahaha.

Jadi itu lah citer nya pasal kaktus plak. Eh. Menda ni cena nak tukar kan pasu dia sbb aku kalo tukar misti tak panjang hayat dia. Kak Maria kita yg pakar ttg pokok2 ni.. bleh bagi advise. Hihihi :D

3 comments:

ch@ said...

kita pun tak boleh tanam pokok, mmg sah pendek hayat pokok. alangkan kaktus kat rumah tu pun mampuih kita kejekan. hahaha. terlebih ayor. hari2 nak menyiram.

ejaMaria said...

kuang... kuang... kuang...
kak maria jugak yg kena... ;p

* senang je nak tukar pasu... beli pasu lagi besar... beli tanah utk tanam kaktus... tuang dlm pasu setengah lebih (2/3)... pastu korek pokok kaktus tu dgn tanah asal dia jangan bagi pecah... letak dlm pot baru... kambus lagi dgn tanah... sampai level tanah asal dia tenggelam... siram sikit... ok... jelas suda?

PUANSTOBERI said...

CHA :

Kaktus mmg tak bley siram hehari. Kalo napak tanah dia kering baru siram. tu pun sembur2 ja.
akak poblem if nak tukar pasu dia tu.

MARIA :

Retu buat camtu gak. Punah gak akhirnya. Paling poblem time nak ubah pasu tu. Cena??