Thursday, July 21, 2011

~Pasal Durian Kampungku~

Yeah!
Musim durian kan.
As I mention on previous-prevoius entry, aku mmg tak berapa nak heran durian2 ni.
Aku makan bila aku tingin betul nak makan.
Dan kalo ada yg kat umah kampung tu, ha..tu aku makan, sbb tu dari pokok sendiri.

Ni last 2 week la ni. Before yg kiterang naik Cameron Highland tu.
Balik kampung dulu. Nak dijadikan rezeki, time kiterang balik tu, durian banyak gugur.
Mak kata sblm2 tu takde dia gugur. 
So, rezeki.
So, bila durian tu dah menggugurkan diri time aku balik, harus aku kena makan sbb nati dia kecik ati. Hihi.

 Ni my dear gi kutip sendiri kat bawah pokok. Masa tu nak ujan berangin. Jadi byk la yg gugur. Alah, dpn umah je. Siap leh dengar la duyan tu gedebuk gedebuk jatuh nyer.

 Nak tau masak ke tak.

 Acara membelah (mengopek?) durian.

Hohoho.
Call mak retu, dia kata da banyak. Tak jual pun sbb mcm murah sgt.
Jadi, igt nak balik kg minggu ni. Tp tatau lagi lah.
Ajak gak adik2 antu duyan unit aku ni. Balik ari je la kot kalo balik pun. Kasik derang makan2. Lps tu mandi sungai ke. Hurm. Bes gak tu.
Tgk la cena nati.

17 comments:

Nazz@Purple said...

dusun kat kg nazz sg siput tu...dah kene tebang..huhuhu...nak mkn durian..kene beli le nmpak gayenye..

ejaMaria said...

best nye... buat lempuk... suke itu... ;p

Anum said...

bestnya
anum suka sangat ngan durian..
anum next week baru nak balik kg

eda_ej said...

wahhhh.. kalao dapat kat hubby ni dah tak nampak sesape dah.. dok ngadap je la jawabnye..

♥♥ MoMmY MimiL ♥♥ said...

Aku la 'hantu dorian'...hehe...

Peveret aku tuh dorian kampung...ada lebey x??

:D

aDieyZa said...

mggu lps abh zana dtg dr kg, bawak 10biji durian ke putrajaya.. memang syokkkkk!!

kalau bawak balik durian, hntr la kat rumah zana yer kak.. hihihi

myazara said...

alamak kak reen...dapnyaa...siap dgr bunyi doyan jatuh lagi...mang best la tg doyan2 tu suma..

Cik Anita said...

saya hantu durian!!!

tolong bawak saya g umah akak..hihi

sedapnya.....

PUANSTOBERI said...

NAZZ :

Pokok kat umah akak ni pun tua2 gak ni. Mak akak kata, kalo da takde org sker, tebang kan je. HIhi

MARIA :

Mak aku tgh wat lempuk la tu. Ko sker eh??

ANUM :

Sker eh. Oke, nati balik kg makan puas puas.
Psstt.. kg Anum kat ner??

PUANSTOBERI said...

EDA :

HUbby sker eh? Kat kg Eda takdak ke?? Kiterang laki bini tak berapa sgt, tp ni dah ada dpn mata tergolek, makan la gak. Hihi

MOMMY MIMIL :

Oh. ko pun salah sorang antu doyan eh.
Teehee.. kalo ko dkt aku bleh je bagi ke ko.. :D

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Sker durian gak eh.
Haha. Mggu ni org tu kan naik cameron. Cena nak antar?? Haha

ANITA :

ALamak..sorang lagi antu duyan. Hah! jom lah gi umah akak. Hihi

cikbedahlaser said...

aritu kan.. sy mkn gak la derian tau..pastu kwn yg sama baya dgn sy ni (tgh trying) tegur...
wei..ko mana leh makan durian..

erkk.. mana ade makan byk.....

ntah... btol ke?

hakak CNN said...

giler kentang best pokok doyan depan umahh...

ch@ said...

kampung kekDa kat mana? mama asyik soh kita balik, dia nak jamu durian dia kat Jhr sana tu. bestnyaaa.

eda_ej said...

kak ida, kampong kitorang byk kelapa je.. memang tak jumpe pokok durian.. ate tanah tepi laut tak sesuwey beno kalo nak nanam doghian.. hehhehe..

PUANSTOBERI said...

CBL :
Tak bleh ker?
Panas kot.

Ah. Belasah sudahh.. haha
(tp ikut logic la - kalo da lps waktu subur tu - elakkan la. mana tau kut terlekat)
Ha. Begitu :)

PUANSTOBERI said...

CNN :

YEszaa... dpn ghomah saja. Haha

ch@ :

Kat Perak :D