Wednesday, July 13, 2011

~Pasal Cameron Highland : Tempat Menarik~

Oh. Lately ni aku mcm sker gi tempat2 tanah tinggi eh.
Last year berkesempatan ke Fraser Hill -  1,280 meter dari aras laut.
Awal thn this year berkesempatan ke Kundasang -  3,000meter dari aras laut.
Jalan2 ke Penang bln 2, pun sempat ke Balik Pulau - 630 meter dari aras laut.
Dan latest ke Cameron Highland - 1,829 (wikipedia)/1,524 (MDCH) meter dari aras laut.
*(seme info berkenaan tinggi diperolehi dari hasil carian Google, tidak boleh dijadikan bahan rujukan maklumat yg tepat - kalo ada salah, dipersilakan utk memperbetul)

Namo citer2 pasal tanah tinggi yg lain, just nak citer secara serba sedikit ttg tpt yg aku pegi utk short vaccay kali ini.
Biasa dengar org sebut Cameron, Cameron. Mana dpt nama tu?
Memetik dari Wikipedia,
Cameron Highland mendapat namanya setelah seorang pegawai Inggeris iaitu William Cameron menemuinya pada tahun 1885 ketika sedang membuat tinjauan pemetaan.

Wah. Begitu. Sket punya lama tu. Beratus2 tahun dah.
Dulu mmg Cameron ni sejuk. Tp pegi skang tgk. Berpeluh tiak gak lah kalo nak berjalan2. Kul 6ptg, matahari still terik oh. Tp mujur ada angin2 sejuk je kan.

Mana taknya, byk bukit kena tarah. Nati aku tunjuk yg bbtul dpn resort aku duduk. Haih.

Sbb tu tak setanding dgn Kundasang yg cakap pun leh kuar asap. Mmg bebtul sejuk. Cameron ni cuma malam je la sejuk. Tu pun idak la tahap gigil2.

Apa yg menarik di Cameron. Ekceli byk je yg menarik, tp 1 hari leh abis kot. Duduk bercuti mmg cam bes, tp keja situ tgk. Mati kutu gak kut, eh, bkn mati kutu, mati stoberi kot. Bahahaa. Udahnya kiri kanan, depan blakang penuh stoberi. Tp oke je kut, nak hiburan, nak tgk Transformer 3D turun je Ipoh. Dlm 70km camtu je. Ikut Simpang Pulai dalam. Mujur takde cawangan opis aku kat Cameron, kut tak leh mintak dah. Eh?? Bahahahha.

Antara yg aku google sblm aku pegi Cameron, tpt yg bes adalah :
1) Ladang Stoberi - ada byk stoberi farm yg kita leh petik sendiri. Antaranya :
EQ Farm (ni dkt banget ngan tpt aku menginap)
KL Farm
KH Farm
Big Red Strawberry Farm
dan byk lagi lah.

2) Ladang Teh
ada ladang teh Boh, Bharat

3) Butterfly Farm

4) Bee Farm

5) Time Tunnel Gallery

6) Mardi

7) Pasar Malam Brinchang - Sabtu mlm

Begitu lah. Aku last pegi Cameron ni thn 2006. Agak berlainan sket la. Mcm Big Red tu, masa aku pegi mmg takde. Lelain ada dah. Kira oke la kan, sekali 5 tahun baru pegi. Sebelum thn 2006 tu aku pegi time aku form 1 yakni pada tahun 1992. Humang haih. 

Tpt menginap mmg tak jadi masalah, tp kalo pegi time cuti sekolah mmg kena book awal.
Dan bes kat sini tgk bunga bunga yg gomok2. Geram giler. Haih.
Nati kita citer panjang2 lagi yaw.

Oh. Ada yg mintak map di tepek skali. So, meh nak tepek map. Aku pun sblm pegi, aku print gak map ni. Maklum la. Org guna GPS manual kekdahnya. Hihi.
Kredit : Here

20 comments:

aDieyZa said...

kak, zana save entry ni utk tatapan zana next week.. teeet!! kantoi zana nak gie mana next week.. hahahahaha..

Nazz@Purple said...

family nazz dh lame plan nak gi cameron..lom berkesempatan lg nak gi..(T_T)

Diana @ bilakukatacinta said...

ida or reen...salam kenai..hehe...alah dee suke lah nk p tempat cam gitu..tp hubby dee bukan jenis begitu orgnya..dia suka tpt yg modern2 jek...hahaah...tpt yg boleh nyopping2..dee suke cam gini

Cik Anita said...

akak.
nak kirim bunga ros bebanyak lah. boleh tak?
hihi

ejaMaria said...

kitaorg tido kepanasan... hehehe... dah biasa kat rumah ada air-cond... sekali kat cameron satu bilik 5 beranak sekali gus... mana tak hangat... dah buka tingkap pun panas lagi... huh... siap suggest kat pihak hotel suruh pasang kipas... ;p

Anum said...

sis kirim FM
HAHAHHA

Yan said...

sila cerita dgn lebih detail..
penting ni tuk wat proposal kat encik suami..
klu dpt bg peta sekali.. hahaha melampau..
kos penginapan & nak masuk ladang2 tu berbayar tak sebelum petik stoberi tu?

nak tau yan last pegi umur bape?? errr... time tu siap jumpe eizlan yusuf muda lg tgh masak ranum ensem ngan aznah hamid tak igt dah berlakon filem ape..

tahun.. errr.. rasenye sek rendah lg.. maybe darjah 6... eh klu yan darjah 6.. reen form 1 bermakna tahun yg samela kan.. 1992 heheh

ms tu nangis tak pat tshirt cameron.. dan beriya nak bergambar kat ladang teh mcm dlm tv kononnye

syanasaid said...

aku suke CH sbb teh tarik dia sedapppp

JIVEBUMZ said...

dah lama ta pegi cameron highlands nie.. rasanya last pegi masa zaman sekolah menengah dulu ade la huhu kasihannn...

eKa said...

dah lama tak pegi CH...dan dah byk kali ckp kat en somi,suh bawa eka pi CH.tp tak kesampaian juga...hujung thn ni nak bekukan percutian la...so dpt la jalan2 ke CH, langkawi ke...hm tgk la canne

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Wah..sambut anibeseri kat CH yaw.. :D

PUANSTOBERI said...

NAZZ :

Pegi la Nazz, kut balik kg tu bleh la naik. tak jauh pun dah. Hihi

PUANSTOBERI said...

DIANA :

Hai Dee. Salam kenal juge :D
Sekali sekala leh la gi tpt camni. Kalo selalu Reen pun mati kutu. Nak kasik recaj je ni. Hihi

PUANSTOBERI said...

ANITA :

Akak da balik da pun ni, nak kirim apa nyer yunk.
Tp ada bunga lagi ni. Nak??

PUANSTOBERI said...

MARIA :

SUmbat skali 5 org gaknya, sbb tu la panas..kiterang berdua je..jadinya sejukkk la.. hihihi

PUANSTOBERI said...

ANUM :

Ololorr.. sis da balik la yunk :)

PUANSTOBERI said...

YAN :

Harus ada cite detail.
Sabau sabau.

Teehee... sekali sama lak thn pegi masa sekolah tu. Reen igt lagi time tu ada amik gmbr kat kebun ros. kat mana tah tptnya

PUANSTOBERI said...

SYANA :

Teh tarik?? tk smpat minum. huhu

PUANSTOBERI said...

JIVEBUMZ :

Kasihann... hik hik.
Tkpe, nati ajak incik aizat yaw.. dan bleh bawak eisya skali :))

PUANSTOBERI said...

EKA :

Huhu. Biasa la tu, nak jalan jauh2 terlupa hok dkt ni. Teeheee