Tuesday, October 4, 2011

Campak dan Buang


Bacaan seterusnya : Utusan Online

Kredit : Metro Online

Dua cerita yang sama.
Namun kisah yang bawah, si pelaku masih mempunyai perikemanusiaan walau hakikatnya itu bukan lah sifat manusia.
Isu yang takkan ada kesudahan, malah makin menjadi-jadi.

Pada kami yg sukar mendapat rezeki zuriat, kisah begini amat-amat menghiris hati (juga pada ibu ibu yg lain juga tentunya).
Tergamak mencampak bayi yg dikandung selama 9 bulan. Darah daging sendiri. Di mana letaknya akal dan fikiran. Di mana letaknya peri hati dan perasaan sebagai seorang insan.
Apa pun, kesalahan tidak boleh diletakkan sepenuhnya di bahu si pelaku, walo pada hakikatnya sememangnya kesalahan yang dilakukan itu memang patut dikecam. 
Mungkin takut penerimaan orang lain, mungkin tak mahu dicemuh oleh masyarakat, akan dibuang keluarga atau mungkin pernah diperlakukan macam drama Soffiya dan bermacam lagi yang menyebabkan si pelaku terpaksa mencampak sesuatu yg menjadi 'sampah' nya.

Dan dalam kes begini, aku setuju dengan pelaksanaan Baby Hatch. Dulu ramai yg memberikan reaksi negatif pada Baby Hatch ni. Ada yg kata akan meningkatkan kes penzinaan dan sebagainya, tp kalo itu yang terbaik selain dari pelaku mengambil langkah 'mencampak sampah nya', adalah lebih baik bayi itu diletakkan di Baby Hatch ni. Ramai yg masih memerlukan bayi itu. Dan dia juga perlu hidup.

Info Baby Hatch :
http://www.orphancare.org.my/index.php/baby-hatches/


p/s : Dah lama aku view web OrphanCare ni. Esp berkenaan adoption. Tp ini bukanlah keputusan yang mudah utk diambil.  Melibatkan kedua-dua belah pihak keluarga. Lagipun family mcm tak bagi pula nak amik anak angkat yg tidak diketahui susur galur keturunannya ini. Tapi mungkin suatu hari nanti, jika digerakkan hati oleh Allah, Insyaallah.... akan dipertimbangkan.

20 comments:

ejaMaria said...

sabar la dulu... klu nko dah lebih 10 tahun cuba still tak dpt then ok nak amik anak angkat... klu tak usaha la dulu ye... good luck...

syanasaid said...

bodoh kan main buang2 gitu
beranak pastu campak buang mcm sampah
gile

part anak angkat tu, besar t/jawabnye..kalo xde sokongan husband & family mmg susah
mcm aku dulu nk amik anak angkat tp laki aku mati2 xmo
so fine aku pendamkan je la

insya Allah ade rezeki korg nnt
:-)

Anum said...

senang je kan
dah bersalin buang
jahatnya la

Nana said...

sedih saya tgk bb tu dlm longkang
sebak rasa
senang2 je dia buang kan

anitadiana said...

insayallah.....berusaha ya...

yg buang anak tu..apa kata kita campak kan dia dari tingkat yg tinggi..mcm ne lah rasa ne..bodoh betull....

Liza said...

Pn Stoberi, kwn Liza ada yang 8 thn xdpt anak tau. Thn lps, dia baru dpt anak lelaki.... Sabar la, belum rezeki Reen tu... InsyaAllah, akan ada nanti..

Qhaifa Nur said...

kenapalah dicampak sebegitu..

hiba dan pilu bila kita sebagai ibu mendengarkannya..

dah follow jom follow back

Zana Adieyza said...

menyirap darah bila tau hal ni..

jiwa tersentuh sangat.. maybe sbb kita terlalu inginkan baby kan..

paasal anak angkat tu, mmg bukan keputusan yg mudah kak.. kena fikir sedalam-dalamnya..

eKa said...

adeh tgk title pun dah ssakit hati...bodosssssssssss betul.igt bola ka nak dicampak sesuka hati...btw, eka penah suarakan hasrat hati nak amik ank angkat pada en somi...tp en somi takmO :(

Cik Anita said...

tengok berita ni jugak aritu. hurm. tapi kenapa sampai dicampak? bayi yang cukup sifat pulak tu. kalau tak nak, letak lah tempat lain yang selamat. bukan dengan cara bunuh kejam siap nak campak2.. tak jugak selamat si ibu yang campak baby tu. kena tangkap jugak kan? hurm. entahla.. makin menjadi2..risau!

PUANSTOBERI said...

MARIA :
Kalo lebih 10thn,umo ku juga sudah 40 lebih ketika itu.
dan bila aku pencen, (let say aku opt 58) anak ku baru la abis sekolah. Mana nak cekau duit nak masukkan dia unibersiti... :((

PUANSTOBERI said...

SYANA :

MMg rata2 asben taknak kan.

Entah la Syana, letih nak berharap sebenarnya :(

PUANSTOBERI said...

ANUM :

Itu la dia bila syaitan da merajai pemikiran. tatau da mana yg baik dan buruk

PUANSTOBERI said...

NANA :
Tu la tu.
Ce kita plak campak dia dari atas tu. apa dia rasa ??

PUANSTOBERI said...

ANITADIANA :
Insyaallah....

PUANSTOBERI said...

LIZA :

Insyallah..maceh ye Liza :))

PUANSTOBERI said...

QHAIFA NUR :

SIkap manusia yg bukan manusia :)

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Btul.
Bkn keputusan yg mudah. kena amik kira di setiap sudut.

PUANSTOBERI said...

EKA :

BIasa kaum suami mmg taknak. Tkpe la Eka, blum smpai masa nya lagi :D

PUANSTOBERI said...

CIK ANITA :

Tanda2 dunia akhir zaman...