Sunday, October 16, 2011

Downgrade Package

Selalunya org duk upgrade. Hah! kali ni aku mao downgrade kan the package.

Pakej apa?
Ya. Pakej Astro.
Smlm ms gi JJ AU2, kat tgh2 tu (tpt umah kaca AF)  ada promo Astro n Celcom Cube.
Oke. Lupakan pasal Celcom. Kita citer pasal Astro.
So, budak promoter sudah panggil2. Suh tuko ini.
Katanya pree.
Dia kata skang Astro kan tak leh tgk kalo hari hujan (maknanya team dia sendiri pun ngaku yg Astro ada gangguan time hujan).
Lagi katanya kalo tukar Beyond ni takde masalah tu dah (wah.. pandai kan derang ni, suh pelanggan yg tanggung poblem derang ni).
Tukar skang for free dan tetiap bulan RM20 utk fee Beyond ni (see... kan btul, pelanggan kena tanggung).

Masa tu kami macam taknak. Lagipun buat ke hapa. Tibi pun takde HD. Org seme da tibi leper, kami je tibi obesiti tu. Mujur flat screen je. Kut tak mmg tahap dinasor nyer tibi lah.

Tp bila dia cakap satu ni - trus kami macam eh, ok la kut.
Sbb dia kata nati kalo pindah umah, kos bukak dan pasang semula ada pree. Kalo tak katanya RM250. Tatau la kalo dia 'kuntau' aku kan. Sbb aku tak penah la ada pengalaman cabut2 mendalah kuali tu. Dia dok situ sedari abang aku langgan tahun berapa tah dulu smpai la ni, tk penah di usik.

So, kami sign up utk Astro Beyond - nati dia dtg tukar kuali tu and dpt decoder baru segala.

Oleh kerana skang aku bayau RM60.95 sebulan (3 mini package), nati kalo tmbh RM20 lagi da jadi dkt RM100 which better aku pakai Super Pack oi (tp mmg kalo umah baru nati cadang nak tukar Super Pack).
Jadinya aku cadang mau downgrade. Pakej mini tu aku amik yg FUN - katon, LEARNING - Nat Geo segala tu, and VARIETY - MTV, AFC seme tu.  Kiterang mmg tak amik sukan segala sbb my dear kata nati dia sorang je tgk. Ok. No hal.


Mmg tak tgk pun 3mini pakej tu. Ada takde kadang tgk Learning tu. Tak byk masa pun utk tgk tibi kalo weekday kan. Anak pun tiada mau tgk katon2 tu. Abis2 basic channel tu la dihadapnya. Kut tak kerana muka org bergegar2, tertarik2  kalo tak pakai Astro, mmg tak amik la Astro ni. Buat pening kepala je. Tp macam terpaksa, nak tgk tibi clear kena la pakai.

Maka aku mau amik Astro Family without Mini Package tp nak plus Mustika. Haa.. begitu bleh kut. Ke tak bleh? Tkpe, kang call semula budak promoter Astro tu. Smlm dia kata kalo nak downgrade bayau RM10 (hii....asik bayau je Astro nieh...). Tkpe ar. Kalo bleh downgrade camtu, bayau je lah. Then nati sure dia bawak kad baru skali utk pakej aku amik tu. Dah. Abis citer.

Lagipun sbb takde tibi HD lagi kan, tk perlu la nak amik citer2 yg ada HD bebanyak. Sok2 da masuk umah baru, kita review balik. Pun nak tukar balik pakej ke apa senang dah.

Oke kut kan. 

6 comments:

~ain said...

ain skrg byr rm58++ untuk pakej basic + mustika tu. tak nak dah tambah2 sebab sekali tambah kena cas 20 hengget. lepas tu kalau potong kena cas juga.. benci!

Tapi, sbb kat sini kena ada astro baru siaran lain jelas... itu yg pakai juga astro. kalau tidak, dah lama tgk tv free tu je.. =)

~ain said...

eh.. bukan 20 hengget. 20 hengget tu kalau kena potong lambat byr bil, lepas tu nak sambung balik.. hahaha

kalau nak tambah tolak pakej kena 10 hengget...

::EIDA:: said...

Ida pun sama ngan ain.. Amik basic+mustika je... itu pun tak tertengok sangat! Asik tengok dvd je. huhu~

*tivi ida pun jenis obesiti jugak!* HOHOohohooo

PUANSTOBERI said...

yep..nak d/grade kena caj seploh hinggitt

Zana Adieyza said...

zana ambik yg basic & mustika jer kak.. tapi ramai yg kata beyond ok sebab leh rakam2 cerita.. so nnti leh ulang tgk balik.. mcm syok kan!

masa zana nak pindah dulu, adiey cabut sendiri jer piring tu.. masa nk pasang, call astro.. kena charge rm100.. tp 2 thn lepas la kan.. now x tau bape hrganya..

PUANSTOBERI said...

EIDA :

Haha..sian kita tibi obesiti je kan.

ZANA :

Seme org amik pakej tu ek. Oke, pasni akak downgrade kan lah.

Skang kena caj RM250 kalo nak pindah umah dan hangkut kuali tu.