Wednesday, October 26, 2011

Mi Goreng Mamak Simple


Ops. Sebelum tu. Tahukah anda bahawa ejaan Mi adalah M I sahaja dan bukan Mee. Oh. Da tau. Oke. Saja nak gitau. Hoho.

Ye.
Sila akur.
Kebanyakan resepi saya pasti ada word 'simple' blakangnya. Huhu.

Skang ni mau share resepi Mi Goreng Makmak Mamak plak.

Bahan-bahan
  • Sebungkus mi
  • Cili blander
  • Bawang kecik/bawang putih - kisar
  • Udang
  • Sawi
  • Tauge
  • Telur
  • Kicap mi
  • Sos cili, sos tiram, kicap
  • 1 sudu besar serbuk kari daging
  • Garam
Cara-cara
  • Celur mi
  • Kisar bawang kecik (if nak pakai bawang besar pun bleh-belasah) & bawang besar (aku campak juga sedikit kiub ikan bilis) -taruk sedikit garam
  • Tumis bahan kisar
  • Bila da agak masak, masukkan cili blender
  • Masukkan kicap mi, sos cili, sos tiram  dan kalo sker taruk sket kicap manis
  • Masukkan rempah kari
  • Masukkan mi
  • Agak2 semua da rata pada mee, masukkan sawi
  • Lepas tu buat satu ruang tengah2 mi tu, pecah telur kat tgh tu.
  • Tunggu kejap bagi telur masak sket dan kacau
  • Masuk taugee
  • Kacau2 dan dah siap
  • Hiaskan dgn bawang goreng, cili masak n daun sup+daun bawang sekiranya suka
  • Nak lagi kick potong limau, nak makan nati picit je limau tu
 Itu saja. Yg buat beza  nya adalah buh serbuk kari. Tp kalo yg btul2 siap ada cucur udang bagai tu. kalo rajin leh je buat.

10 comments:

eKa said...

hait smpt masak bagai ni...kul bape bertolaknya...kekda g la jenguk entry eka yg ada tajuk whhhhhhooooa...ada nama kekda tau.ehehe

nanakimie said...

sedapnya! lama xmkn mi grg mamak..huhu..

Qhaifa Nur said...

masa ngandung dulu2, mee mamak nilah yang sering dicari..he..he..

chinta... said...

aduyaiii..kekda sedapnya...terliur lak chinta nih....;)

Cik Anita said...

Ouh. letak serbuk kari rupanyaaa! sunnguh Nita tak tau menahu..

dan satu lagi, Nita tak tau pun perkataan MI dan bukan MEE. Thanksss! hee

PutriesNoora said...

noora follow sini..wow!laparrrr terus..huhuhu..sedapnyer..^_^!

Luv said...

wow cam sedap jek la mee grg mamak pn da buat nie.. leleh air luiq cek

PUANSTOBERI said...

EKA :

tehee... ni bila masa nyer ni Eka.. lama dah..baru akak up skang. hikss

NANAKIMIE :

Yer.. nati sila makan mi grg mamak. Hikss :D

PUANSTOBERI said...

QN :

Sekali sekala layan sdp gak kan :D


CHINTA :

Apa lagi..laju2 ke dapur wat mi grg mamak. hikss

PUANSTOBERI said...

CIK ANITA :

Yer, serbuk kari tu la memamakkannya. Hikhiks

Lps ni eja MI yer bkn MEE.

PUTRIESNORA :

Yer..maceh Nora sudi folo kebun stoberi niee :D

LUV :

Apa lagi..jum masak cpt :D