Wednesday, December 21, 2011

Tawaran Opsyen SBPA

Rata rata seme da dpt borang ni kan? (penjawat awam lah)

So, apa pilihan anda?
Harus la sign kan??

Hihi.
Yeps. Aku sign je. Ada yg kata jgn sign smpai Cuepacs jumpa PM tu. Sbb nati kalo da sign senang nak ditamatkan perkhidmatan - LNPT kurang 70%. Haha. It's not that easy man... not easy. Bkn sorang penilai. Tu la masa taklimat taknak dgr bbtul. Org bagi taklimat tu dah kata - kalo sapa bawah 70% tu byk lagi step yg dilalui sblm ditamatkan perkhidmatan. Amik positive view je lah. Takkan la seme bos2 ni khianat sgt dgn kita kan, dan bkn semua bos teruk sgt nak bagi anak buah below 70%.  Entah la. Terpulang ke kome la yer.


Tp nak sign pun satu hal juga. 60 ke 58??
Hahah. Aku mmg yg pencen 58 kalo ikut SSM sbb lantikan baru aku adalah tahun 2010 walo aku masuk govt tahun 2004
Saja nak bagi rungsing2. Padahal mmg nak sign 60.
Sign 60, but turn 55 when it's time. Bleh gitu??
Bahahaha..
Tp tak bleh la. Rumah settle tepat2 umo 60 tahun.

But then Alhamdulillah, ada juga kenaikan gaji dalam 1/3 dari pembayaran duit umah. Huhu. Lega la sket. Kalo tak mmg rasa sesak juga retu lps potong duit umah tu. Cuma kenaikan gaji tahunan ditukar ke bln 7. Suppose bln April tp sbb lompat ke tangga gaji satu lagi, maka dia kena la naik ke bln 7. Takpe lah kan. Syukur je. Rezeki dari Allah.

8 comments:

::EIDA:: said...

Ida kalau ikut SSM pencen umo 56thn.. hehe.. Tapi yg best bila pergerakan gaji dari bulan Okt ke April... diawalkan.. best best... =P

*tak sign lg.. belum ada mood! HAHAHA*

AiTotYati said...

kekda,

Ai pun dah sign tadi lps dgr taklimat trs kena serah borang tu sbb nanti tak sempat. almaklum weekdays takde kt melaka.

Ai pilih bersara paksa 60tahun. Tarikh gerak gaji tak ubah. kekda mesti kes yg 'bracketing' tu kan? tu sbb bulan gaji dianjak.

the best part yg Ai suke ialah buleh kuar jap dr governemnet then g swasta then masuk government semula, still utk faedah persaraan dikira walau stop jap (tapi utk yg dilantik after 1992 eh ke 1991 tu)kan kak?

eKa said...

Kitorang ni belum ditaklimatkan.huhuhu.nak kene study sendiri ni.ni esk mmg study je la kot kejenya.naik byk ke kekda.ke depends on markah lnpt kita.sumpah eka blur2 lagi ni.eka ikut je org,org sign,eka pun sign

misskirokuza said...

kekda org bulan 1 hhiihihi x sain pon lg :p

hihhiihi org sain kite sain jerk! ahhahahahah tapi opsyen umo org amik 58 :))

ejaMaria said...

kita pun plan sign ke 60... by 55 klu rasa nak quit.. isi je la borang pencen... masa tu loan rumah pun dah settle... so ok la kut... ;p

ekinashikin said...

knp ensuami den x sibuk2 pasal ni erk...
confius...

Azi said...

azi tak sign lg, klu sign kena pi opis...malas nak kuar umah, memeram ngan anak2 jer

mekchu said...

mekchu pun tak paham kenaikan gaji tu.. dari jan pegi ke april.. katanya terlibat dalam 'bracketing'.. apa ke bendanya tu?