Sunday, December 18, 2011

Masak Lemak Ketam (Lagi)

Takde apa nak update.
Aci tak kalo buh gambau ni.

Hihi.

Masak lomak kotam. Asal masak ketam je aku amik gambo, asal amik gambo je masak ketam. Begitu. Ketam ni mmg feveret ever aku. Aku gemar sifud. Tp ketam is the most most most feveret. Tatau nak kata la haih. Sbb tu, retu masa tingin nak makan ketam - tp malas nak masak - sanggup gi jejauh terlantan smpai ke Jeram tu. Yg bantai smpai 2 eko sorang tu. Haha. 

My dear adalah kurang sker sbb dia kata susah nak dptkan isi ketam tu. Beliau lagi sker sotong. Tp buleh je makan. Mujo kedua2 kami ni takde seafood allergy. Alergik Sepi ada. (T____T).

Aku tak terlintas pun nak masak ketam ni pd mulanya. Tp nyer terpandang kan sebijik nenas yg dpt dr Johor tu ari, maka rasanya elok lah di 'gu' kan dgn ketam. Aku tak makan pun nenas ni, and even aku rasa slps aku kawen, jarang2 aku makan esp kalo aku blum peyed. Yelah, nenas is tajam kan. Mana lah tahu.. Huhu. Eh. Sker berharap kan, lps tu genap 28 hari nan hado apa2. Buat penat je pantang2 bagai.

Dah la. Merepek kerepek je. Nak update pasal masak lemak ketam je, tp melalut juga.

23 comments:

fArAh07 said...

woo ketam T.T

BENA said...

kite pun suke seafoodddd . heheheh ;)

Chekgu Azrine said...

alergic seafood la.. tp suka ketam masak cili... sedap!!

qirMumtaz said...

mmm sedapp aa ketam..saya suka ketam celup tepung, masa nak makan ketuk dulu ngan lesung batu, baru senang nak makan =)

deqlis said...

fav jugak ketam..tp mcm en hb pnstrawberry laa geram sebab isi ciput...klu g kedai suka amik sotong lagi..isi banyak hehe...

klu tingin sangat baru makan ketam nie... suka masak lemak mcm di atas tue...(terliur sudah) dan masak gulai kari nenas...perrghhh!!

rasa beli ketam sekarang isi penuh sebab bulan penuh kan??

chinta... said...

owah..mr.ketam kalau lawan ngan nenas..peh...meletup sedap...pos kat cni ckit kekda ;)

mikamusz said...

Kena beli kasa bebetul bulan penuh, atau lepas bulan penuh, 2-3 hari selepasnya?

mikamusz said...

*masa*.. Salah taip pulak

Zana Adieyza said...

sodap ehhhhhhh...

mekchu said...

ni kalo nak menantu dgn org nogori kena rejek nih.. hahaha... kaler kuning tu kurang memberansangkan.. tp kalo nak menantu dgn anak mekchu nanti, asal sodap terus lulus!!

C.I.N.T.A said...

hubby CINTA tak suke makan ketam, so sangat-sangat jarang leh makan ketam.. so sad..

PUANSTOBERI said...

Farah :

Iyer.. ketamm... (T___T)

PUANSTOBERI said...

Chekgu :

Alamak..ada alergi sifud plak yer. Tkpa..sket2 bleh kut kan :)

PUANSTOBERI said...

QIRMUMTAZ :

Ha ah..kalo tak bleh patah gigi dibuat nya kan. Hahahaha :D

PUANSTOBERI said...

DEQLIS :

Tu la tu. Beliau malas nak makan sbb susah nak dpt isi kata nya. Hihi.

Ha..mmg byk isi ketam tu. Sedap nya lahai..rasa nak repeat ja. Hahaha

PUANSTOBERI said...

CHINTA :

Abes daaa.... kasihann.. hikss :D

PUANSTOBERI said...

MIKAMUSZ :

Entah la.. tp beli smlm pun isi byk jugak. Sodapp...fresh lagik.. kena repeat lagi napaknya nih. HIkss

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Sodappp.... :D

PUANSTOBERI said...

MEKCHU :

Haha.. tu la tu. Ngan santan bijik2 nyer kan. Nak tau tak, lupa nak letak kunyit idup. Tu pun nyaris tingat nak buh serbuk kunyit, kalo tak lagi la kaler pucat habis.
Tp pedas tu mmg meletop punya. Haha

PUANSTOBERI said...

CINTA :

Owh..tkpe..masak je utk diri sendiri sbb nak beli yg da masak rega dia cam nak pitam. Huhu

shark said...

mr crab jd mangsa lagi..
abis ler spongebop xdek boss pasni

ch@ said...

kita suka ketam, tapi kita tak reti caner nak kupas, kopek, bersihkan, ketam ni, biasanya nak makan ketam kena balik rumah mama. sambal ketam dia, pergh! mabeles.

aLyNnZ said...

alamak aii cik ketam my favourite..layan sepoi2 bahasa biler nak mkn ketam nie..