Tuesday, December 13, 2011

Tentang Dia

Dia mmg bukan la sesapa. Malah tak pernah terlintas dlm hati aku utk berkawan dgn nya apatah lagi bercinta dgnnya! 3 thn aku hanya mengenali dia begitu sahaja. Hanya tersenyum sesekali ketika berselisih, jarang bertegur sapa, bersembang jauh skali. Tp entah mengapa di tahun ke4 tu, tetiba je aku dan dia jadi rapat. Rapat ker?? Manade. Dia la yg nak cuba2 rapat dgn aku. Haha.

Lps tu kan, ada skali tu dia nak pegi outstation JB. Aku kata beli la kat aku patung spongebob. Dia bleh tak kenal apa itu spongebob. *pitam*. Terus rasa takmo kawan lah dia ni, tak bes, spongebob pun tak kenal. 

Tapi takkan la pasal spongebob pun jadi penghalang kan. Itu lah permulaannya bibit-bibit hubungan aku dan dia. Eceh. Taktau nak kata la, tp lama kelamaan kami makin rapat dan rapat. Mulanya aku cam ragu-ragu jugak. Entah-entah dia nak main-main ke apa ke kan. Aku pun takde la nak menaruh harapan tinggi setelah aku dikecewakan tak lama sebelum tu.

Memang aku pun tatau cemana aku leh terima dia. Aku tau je org2 opis tgk aku cam takkan nak punya org cam dia. Tp tulah. Allah dah tentukan kan. Org igt aku ni kasar, ganas mesti takmo nyer ngan dia. Hanya Allah dan dirinya saja yg tau aku cemana. 

Tak lama, mmg tak lama aku amik masa utk bercinta dan aku tau dia makin serius bila dia bawak aku jumpa family dia. Dan dia jumpa family aku. Setelah direstui oleh keluarga, hubungan lagi makin mesra kan.

Seterusnya, April 2008 -

Dikukuhkan dengan ikatan pertunangan. 

Siap ada org  nak pengsan yer bila dpt tau kami da bertunang. Haha. Yer. Hubungan kami pada awalnya mmg sukar dihidu oleh org sekeliling. Memang lah. Kang ramai lagi yg pengsan. Aku taknak jadi penyebabnya. Haha.

Dan bila da bertunang tak bleh la nak sembunyi2 lagi kan. Dan ramai la yg duk tanya bila nak kawen, bila nak kawen. Dah tu, bila kami bagi kad kawen sorang satu pada kesemua staff di opis, sediakan satu bas ke kg di hari perkahwinan kami, idak la plak muncul esp org yg sibuk2 nanya. Aku igt yer org yg tanya2 tu. Haha. Nak kata umah aku jauh ulu banat kan, umah laki aku tu dkt je kot. Tu pun tak dtg gak. Lenkali jgn sebok yer.  Tp pada yg hadir tu, kami amat2 hargai dan ucapkan berbanyak terima kasih. Pada yg sebukkk sgt nya tu, tp tak dtg, malah aku masuk keja lps cuti kawen, lari lari plak bila jumpa aku. Malu eh? Ha tu la... lenkali hentikanlah pangai kak nam nam dan abg nam nam yer. Usah duk sebuk tnya bila org nak kawen. Sbb bila kome tak dtg, kome da termalu sendiri.


Akhirnya 13 Disember 2008, termetari satu ikatan. Kami rapat ujung 2007 dan ujung 2008 terus menjadi suami isteri yg sah. Jangan kata orang  lain cam tak percaya, aku sendiri pun smpai hari ni cam tak percaya. Hahaha.



Entah. Jgn ditanya kenapa aku memilih dia. Jgn ditanya apa kriteria yg ada pada dia. Aku akui ini bkn kerja mudah. Byk yg perlu aku pikirkan masak2 sebelum menerima dia dalam hidupku, menjadi sebahagian dari hidupku. Aku berdoa, ber istiqarah dan dptkan pandangan dari insan2 yg aku percaya. Dan Alhamdulillah, sedikit demi sedikit, aku dah napak hikmah kerna menerima dia.

Mmg dia tak boleh nak beri segala kemewahan kepada aku sebagaimana suami orang lain. Mmg dia tak  berpelajaran tinggi seperti suami orang lain. Mmg dia tak berjawatan tinggi sebagaimana suami org lain. Tp aku tau kenapa Allah hadirkan dia untuk aku.

Hadirnya dia, aku kenal erti sabar. 
Hadirnya dia, aku kenal erti tawakal.
Hadirnya dia, aku kenal erti mengawal emosi.
Hadirnya dia, menjadi pelengkap hidup aku.

Biarlah org kata apa tentang kami.
Biarlah mereka mengandaikan cerita utk kami.
Kerana kata-kata itulah yang lebih menguatkan kasih sayang antara kami.

Terima kasih abang, kerana sudi menjadi sebahagian dari hidup saya.
Kerana sudi menerima saya seadanya. Sudi melayan kerenah saya. Sudi menggembirakan saya sedaya upaya abang.
Maafkan saya kerana belum dapat menjadi seorang ibu.
Walau apapun, Allah dah tentukan yg terbaik utk kita. Masanya pasti tiba. 

Ketahui lah, saya sayang abang selama-lamanya.
Insyaallah, cinta kita akan terus kekal selamanya.
Selamat Ulang Tahun Perkahwinan yg ketiga

Love u always..and forever.



*Jiwang??? sesekali, bagi la peluang.....Muahahahah.
*saya cuti reni - me-redeem segala voucher khas di hari anniversary ini :)

38 comments:

Anum said...

jiwang n3 kali nie
semoga kekal hingga akhir hayat

::EIDA:: said...

Happy Anniversary Akak!!

**Semoga berbahagiaaa.. jiwang tiap tiap hari pun tak jadik masalah..hihi**

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

happy anniversary sis =)

AniE said...

Kan nam? abang nam?
hahaaaa,
mmg ada kat memane je golongan ini!

patutla puitis je ayat,
cuti upenye..

hepi aniversery Kekda:
semoga rumahtangga kekda, bahagia sehingga ke Syurga..=)))

C.I.N.T.A said...

kek da selamat ulang tahun perkahwinan yer.. semoga kekal abadi & dimurahkan rezeki

Zana Adieyza said...

happy anniversary istimewa buat kekda & abg lan.. semoga terus kekal bahagia hendaknya.. zana & adiey doakan agar Alah murahkan rezeki kekda& abg lan untuk dapatkan zuriat sendiri yer..

* sebak pulak baca ayat di penghujung entry ni..

julie77 said...

hepi 3rd enibeseri ye! insya Allah, satu ari akan jd ibu juge..:D

ejaMaria said...

apasal itu abang muka suda tukar?... konfius jap...

jaga baek punyerrrr... hihihi...

hepi aniversari dear... semoga bahagia hingga akhir hayat... Amin

chinta... said...

hai kekda...selamat meyambut hari ulangtahun perkhawinan ek...semoga rezki melimpah ruah untuk kalian berdua amin..

AdiaLuze said...

Selamat ulang tahun sis !!!

Semoga bahagia berkekalan dunia akhirat ..

P/S : Ada kawan suggest amik asid folik .. agak2 bagus ke tak ek ?

BENA said...

kak reen CUWETTTTTTTTTTTTTTTTTTT ! hahahaha ;)



bila la bena ni nak kawen . tak sabo. HAHAHAHA ;)

~ain said...

maaf.. ain baca 2 kali ok entri ini.. hehehe teruja tiba2..

happy anni kak.. semoga Allah menambah kasih sayang cinta hari demi hari... amin

Sue-Rya AQ said...

happy anniversary kak..semoga berbahagia ke akhir hayat hendaknya..today is ur day..yesterday is mine..hehehe

pssttt..awat abg lan semakin bam bam skang ni..ape ilmu akak kasi kt dia..hehehehe..jgn mara..guwau je..

PUANSTOBERI said...

ANUM :

Jiwang kan?? Hahaha.. sesekali..kasik peluang sket ek akak. Hahaaa

PUANSTOBERI said...

EIDA :

Maceh darl :)
Ala..namo la jiwang hehari, nati ada orang muntah berdarah lak. Ngehh.. :D

PUANSTOBERI said...

MAERA :

Macih yunk :)

PUANSTOBERI said...

ANIE :

Seme tu anai2 tu..merobek sket demi sedikit tanpa sedar. Haha.

By d way, thanks Anie :)

PUANSTOBERI said...

CINTA :

Mekasih darl :))

PUANSTOBERI said...

ZANA :

MAceh Zana, Adiey juga.. moga apa kita diimpikan dimakbulkan Allah satu hari nati :))

PUANSTOBERI said...

KAK JULIE :

Thanks kak.. Insyaallah... :))

PUANSTOBERI said...

MARIA :

Hahahaa.... lawok.. tgk bbtul gak kan, kut tertuka muka owang lain. MIahahaha. Tu pun seb bek tak buh muka masa tunang..lagi la lainnn gilerrr..

By d way, thanks yunk :)

PUANSTOBERI said...

CHINTA :

Thanks darl :)

PUANSTOBERI said...

ADIALUZE :

Thanks yunk.

Yeps, Acid Folic bagus, tp bkn la nak bagi kita pregnant, tu persediaan if kita pregnant, jd ada khasiat tu sesiap dlm badan :)

PUANSTOBERI said...

BENA :

Tweheheheh... seskali begini, layan juga kan?? Hihikss

PUANSTOBERI said...

~ain :

Thanks yunk :)

Hihi, tetiba berjiwang seme org cam terkejut. Hahaha!

Luv said...

idot...

tahniah ida... hapy aku tgk gambo ko ngan en somi ko kat HK tu.. nama bahgia sgt.. aku doakan ko bahgia selamanye yeaa...

PUANSTOBERI said...

SUE :

Thanks Sue.

Ala, takde ilmu apa2 pun, dia yg malas nak bersenam, makanya lagu tu la jadinya. Miahahaha :D

anitadiana said...

Happy Anniversary reen...

romantiknya...semoga kekal ke hujung nyawa.....amin...

eKa said...

Eh arini 13 rupanya.eka igt 12 baru.sebaik dah wish kat fb td.ngehehe..eka igt eka org pertama wish.acececey.beysa la kekda.bila tak skolah tarikh pun tak igt dah.btw..happy anniverary.smoga kekda n cik abg bhg selamanya.smoga dikurniakan bayi comel tak lama lg.amin

Nana Aris said...

Happy anniversary kekda! semoga kekal hingga hujung nyawa n diserikan dengan kehadiran zuriat yang comel dah soleh aminn

*skema kan ucapan ;p*

Mar said...

Happy aaniversary kak. Semoga sentiasa dilimpahi kebahagiaan sehingga ke akhir hayat.

Che Sue said...

happy anniversary and happy besdei in advance dearie!

terpancar kebahgiaan kt muka Lan (even dia jarang senyum dlm gambo)
me n jaa wishing u guys an everlasting love and semoga doa kalian utk ber3 menjadi kenyataan..insyaallah!

Mya said...

happy anniversary!

carmello said...

Happy Anniversary Kak Reen!

sufiza said...

happy anniversary..lmbat wish sari sebab baru bukak blog...

moga akak hepi2 slalu..

ohh jiwang toll entry ni hehehe

Cik Anita said...

ini bukan entry jiwang lah kak! tapi seriously entry akak ni buat Nita touching.. nampak kejujuran hubungan tu. Kalau Allah dah permudahkan urusan, semuanya mudah.. Harap sangat Nita pun akan dapat jodoh cam akak ni.. hehe.

heppi anniversary!

<3

kekucingkatz said...

Walaupun aku baca post ni sambil dengar lagu Nirvana....tapi rasa sedih plak.... Orang boleh kata apa saja tentang kita...tapi hanya tuan puan hati yg tahu susah payahnya.... Happy for you walaupun ko rasa masih belum lengkap....aku doakan untuk korang berdua...InsyaAllah... Happy Anniversary once again...

cikbedahlaser said...

waaa tacing tacing...
kite pon rapat time ujung 2007... kwin 2008.. smpi skrg x caya gak.. hahahaha selalu tny incik somi... asal pilih saya? sy tak kurus (sbb die suke awek kurus)... sy lak x taw asal sy ckp ok je time die ajak kawin (ajak ke?)...

allah tahu apa yg terbaik utk kita.. allah tahu apa yang direncana kan utk kita...
allah maha mengetahui...

smoga hbgn kalian dberkati allah.. kekal bhgia hga akhr hayat.... loving2 berterusan.. sy suke tgk incik stoberi yg kiut tu.. hahahaahhaahahahahahahahahahahahahahahahahahahah