Friday, June 15, 2012

KSU Reno : KC Table Top

If you are planning on redesigning your kitchen some time soon, you might want to put some thought into the kind of kitchen counter tops that you'd like to have.Although there are several things to consider when choosing the right kitchen cabinets, the most important factor that you should look into is the kind of material that the kitchen counter top is made of.If you are working on a rather generous budget, your best option is to go for stone cabinet counter tops.

Stone cabinet counter tops do not only look classy, but they are also extremely sturdy and durable.But if you are working on a smaller budget, you can go for laminate counter tops.Laminate counter tops are a great choice if you are looking for economical yet stylish counter tops.Aside from stone and laminate counter tops, there are also other kinds of kitchen counter tops that you can choose from.

After you have considered the kind of material that you want your kitchen cabinets to be made from, the next thing that you should worry about is the colour and the style of the kitchen counter top that you want to have.You have to consider the overall design and theme of your kitchen as well as the kind of furnishings that you will have in it.You have to match your kitchen counter tops with the general shade and design of your kitchen.If your kitchen embodies a more traditional style, you are better off with a butcher cabinet counter top.But if you are after a more modern look for your kitchen, marble or granite counter tops are the best.

One of the most commonly used materials when it comes to kitchen cabinets is laminate.Laminate is very durable and is known to last a very long time.It has high resistance to scratching, scuffing, and to burning as well.On top of that, laminate counter tops also have a wide variety of colours, textures, patterns, and finishes that you can choose from.

However, solid counter tops are a lot stronger and have a more solid-core than laminate counter tops.Solid counter tops are preferred by most people who want to have seamless kitchen cabinet counter tops.Stone counter tops however, tend to lean towards the more expensive side.But then again, you can have the sinks and drop levels of solid counter tops infused into them, letting its colour and pattern to go all the way through to the surface.Another kitchen counter top that comes with a higher price than usual is a stone counter top.However, it is the strongest and the most sturdy kitchen counter tops on the market today.Stone counter tops are currently the most in demand within the kitchen counter top market because of its unique style and elegance, which adds to the overall character of any kitchen.

But for kitchen cabinets with a warm and cosy feel, butcher block counter tops are the best choice.Although they are not as durable as stone counter tops, they tend to look better over time.Ironically, the scratches and the wear that comes with time make butcher block counter tops all the more impressive.

[source : apollokitchen]

*sedang mendapatkan 'ilmu' berkenaan Kitchen cabinet (KC) dan 'aksesorinya'. Perlu tahu istilah2 berkaitan supaya senang nak meriki nanti.
*dari apa yg dibaca, kat Malaysia ni, table top yg mmg orang salu pakai antara granite / marble, solid surface or concrete. 
*paling bes adalah granite lah. Tapi... high-cost dan aku pun bukan 'rajin' sgt ke dapur kan. Haha.
*juga dah kenal apa itu 4G, 3G design - ni mmg aku sker lah, sbb modern design n seswai la ngan kediaman  cumil aku tu.
*takat ni aku dah aim 3,4 orang kontraktor. 2 bumi's and 2 non-bumi. Haha. Dah cam nak buka sebut harga lak gayanya kan.
*Salah satu yg aku admire (admire je lah..kena tgk 'bujet' jugekk...) 4g glass with black mirror.

Kredit : Forum Cari dan gmbr adalah dari
IntechKitchen (Jeff)
 *Sila sharing sekiranya ada kontraktor KC yg dikenali (esp area KL, yg jumpa pun mostly belah Bangi/Kajang/Klang. KL takdak ka??). Sng nati nak contact, dtg rumah ukur dan dptkan quotation.
*Oh, jgn menyampah yer, kerna, dlm tempoh 2,3 bulan malah mungkin smpai hujung tahun, asik kan lah cerita pasal hal hal rumah je kat blog ni. Sila bagi laluan sebentar (^^,)

14 comments:

♥ ROS ♥ said...

Xkan menyampah pun sbb suka bab rumah2 ni leh share2.. Bab kabinet ni, ros ade pngalaman.. Mcm umah ros skrg ni pakai Solid surface warna putih sekeping l-shape.. Masa tu en.asben ni suka design kemas and menarik so buat la mcm tu.. Keburukan die warna putih ni cpat kotor klu tkena kunyit, calar senang nmpak.. And xleh btahan lama2 ats tu.. Sbb tkut roboh.. :p so lpas ni kalau ade rezeki mungkin buat yang tahan lasak, ibarat kata nak menumbuk atas kabinet pun bleh :) fuhh..pnjang comment nih :p

eKa said...

yayayyaya... suka ada kawan share info pasal KC ni...eka pun cam kekda dok tgk2 gak ni...tp tak tau la nak btnya bila...

mak sedara eka bt 3g kekda. pastu dia kata tak tahan lasak.retu ank dia bt canne tah, pastu berlanggar.pecahhh

cikbedahlaser said...

ktorg aim sorg je kontraktor ID nih.. tp base die kt subang.. die byk amik job kt alam prima (umah kami nun)...

ce akak cari nama die ID LYA kat fesbuk.. aritu2 ade gak sy share gmbr die kt fesbuk saya...

honeylily said...

ce try en fairul 012-325 3330

ejaMaria said...

ada org dia beli kabinet mahal-mahal sbb nak lasting sampai 10-20 tahun tak punseumur hidup...
tapi aku tak kisah kalau murah pun... KC biasanya paling minimum pun tahan utk 5 tahun... so lepas bosan pakai design yg ada kalau rosak boleh la ganti baru...
hehehe... itu aku la... aku cepat bosan dgn benda sama... so murah takpe... nnt lagi 10 tahun boleh buat KC dgn design dan trend baru... aku tak suka benda permanent yg susah ganti... ;p

PUANSTOBERI said...

ROS :
Kalo solid surface mmg mostly kaler putih. nak thn amik granite or concrit. tp rega...humangai la sket.. akak ni bukan rajin nau ke dapo, kalo amik solid surface oke kut.. hahah.

PUANSTOBERI said...

EKA :
Oke..at least leh thn lagi 3,4 tahun la utk ada anak yg nak langgar.

p/s : Biasanya KC ni tinggi n pintu utk kabinet bawah yg jenis drawer. Wonder how leh pecah???

PUANSTOBERI said...

CBL :
Ada testimoni dari orang lain tak?? Kena carik bebtul..

PUANSTOBERI said...

honeylily :
Ada gmbr2 hasil design dia tak?? thanks by the way.

cikCha said...

wowww suka baca blog yg cerita psl deco2 umah niii...cite la byk2 lg nnti yerr...

saje nak share ~ KC ku dulu jenis melamine hard board kaler putih with aluminium built in handle,2 petak tingkap bercermin (konon nak kasi highlight la sikit) & concrete table top kaler itam...=)

♥ ROS ♥ said...

Haa kalau kurg rajin oklah amek solid surface tu.. Hihihi.. Mcm ros lasak skit, tu yg en.asben xmau pakai solid surface untuk next house..hihihi

Masya said...

saya paling suke ruangan dapur.... dulu kami pun pening nak pilih pakej yg macam mane.. alhamdulillah akhirnya ade juga yg sesuai dgn rumah kami... tu pun mahal kemain dekat rm5,000.00 tau.. tp xpelah sekali tu jer pun...

PUANSTOBERI said...

CIKCHA :
Ni musim ni.. kalo da siap nati..takde dah la citer2 camni.


ROS :
Wah..next house.. byknya umah nak gi masak. Rajin btul ne.. agagaaaa... Next house akak pakai 6G lah.. ahahahahhaha :P


MASYA :
5k?? eh..oke sgt dah rega tu. Paling2 kurang rasa dlm 7k la dgn std saiz dapur kat mesia ni ngan material sederhana. Kut pakai granite ke... ha... makan belas ribu *pitam*

PUANSTOBERI said...

EJAMARIA :
Ailoike ur comment most. Hihi. Sbb ai pun pikir camtu.. asben ai pun pikir camtu gak.. at least thn 10thn pun dah oke kan.. lps tu sure ada design baru. ada duit, kita tukar lah.. :)