Wednesday, June 27, 2012

Edisi Mansion : Luahan Hati

Tahu tak. Semakin lama membuat survey-an *sesuka hati menambah imbuhan* semakin byk plak menda yg nak dibuat.
Dulu igt nak buat cabinet yg custom je dulu. E.g : Kitchen Cabinet (KC), Built-in wardrobe ngan TV panel. Tp bila dah baca baca baca. Bukan itu yang penting. Ada lagi yg penting sebelum masuk rumah yakni ceiling!. Eh. Bukan lah rumah ku takde ceiling. Itu mustahil sbb ceiling ku adalah lantai orang dan lantai ku pula ceiling orang. Tp ini plaster ceiling (PC). Bila dah ber-PC harus la kena ada Cornice. *tetiba trus rasa nak ada kuasa cam pari pari - buleh tukarkan daun kepada duit. Huhu*

Perlu menda tu sebelum masuk rumah. Bak kata rakanku, Hana - nati napak cam rumah sewa. 
Huhu.. Yelah. Takkan nak buat lampu seketul camtu. Umah dah cantik *eh..cantik kewww??? Choiii* Skali pandang atas tengok.

Yelah, aku pun mau la lampu downlight segala. Yang tanam dlm siling tu. Huhu.
Itu baru pasal yg atas bumbung. Belum lagi pegi ke daerah2 lain.
Bilik tido. Bilik air. Living Hall. Dining Hall. Yard. Balkoni.
Seme tu perlukan aksesorinya tersendiri.
Wallpaper. Cat. Wiring. Grill.
Mmg la tak wajib. Tapi perlu. Sementelah dah nak buat renovation kan. Trus je buat skali. Sok sok kat mana plak nak merempat sementara kalo baru hegeh2 nak buat.

Kalau boleh mmg semuanya nak.
Tengok E-Catalog dari Hauz Depot ni mmg la lagi seronok.
Semua ada di situ rupanya.
Hurm. Kena pegi gak Hauz Depot.

Tp bkn yg kat jalan TAR punya tu. Tak puas. Nak pegi yg kat Damansara sana tu. Dkt ngan area IKEA tu. Eh. Kenapa aku tak ghairah nak pegi IKEA ek? Entah. Dulu mmg suka. Skrg ni rasa macam ada banyak lagi pilihan lain.

Dah la. Membebel ja. Nak buat, buat je lah. Membebel2 sini pasaipa.
Tapi kan, aku ada jumpa blog ni.
http://blog.mohdimran.com/category/casa-idaman/
Detail giler citer dia. Bes baca. Sesuai sbb umah dia pun ala ala umah aku jugak.
Dan dia pun tak kedekut info. Emel ja tanya, dia bagi tahu beli itu ini kat mana.
Tapi... beliau bajet tinggi tu. Hihiks.

Oke lah. Apa pun, macam aku ckp sebelum ni, Alhamdulillah, rezeki rumah cinonet ni. Bajet tu tak la 'kasar' sangat. [dan sbb tu la memacam kehendak aku ni. Haha]

Haih. Tak sabar rasa nak start renovation ni. Nak zahirkan segala idea yg dah lama terperam dlm otak ni. Huhu.

*hingga ke saat aku menulis, BPP masih tak hantar final payment pada developer. Dah 3 hari lepas due date. Aku pun taktau nak buat apa. Selain menanti dan terus menanti. Mmg terkilan. Sbb suppose start 27hb home owner dah boleh ambil kunci. Tkpe lah. 3 tahun boleh bersabar. Takkan seminggu dua ni tak boleh bersabar. Aku berdoa agar pegawai BPP yang uruskan ni terbuka hati utk mempercepatkan prosesnya :(

17 comments:

Phat said...

sabor kak sabor

Imran said...

Hehe.
Thanks sebab sudi feature blog saya dlm entry ni :)

eKa said...

hai bukan ke ada org tu kata kat eka... Benda kat ats tak perlu sgt, sbb org masuk2 bukan nak tgk ats.kikikiikiiki

Tp serius kekda, bab2 rumah ni mmg berhantu.eka ni dulu igt nak besarkan sket je.kc,tv panel sume tu tak masuk list.eka pun tak tau canne leh terrrrr


Tak kisah la apa pun kekda nak bt asalkan cukup bajet tu ,jalan....eka ni pun bt apa yg termampu je.nak hebak2 mmg idok ler.duit tinggal sekupang dua ja.bak kata org ukur baju di bdn sendiri.nak nya umah en somi nu pulak nak kene repair.gini la bila sewakan kat org.eh terpanjang pulak.

Chekgu Azrine said...

ini yg membuatkan saya tak sabar nak ada rumah jugak nih..semangat!!

rDnA said...

dina pun ape-ape hal barang rumah beli kat Houz Depot.boleh kata everyweek gi sna.Sampai salesman pun dah kenal ngan kitaorang.kalau kekda nak beli tiles,pintu memang murah la kat situ..

ye betul..plaster ceiling tu macam main thing bila nak deko rumah.benda tu yang mula-mula,then grille.bila dah siap plaster ceiling br boleh deko.nnt buat plaster ceiling modern style kekda.cantik.takyah buat cornice pun takpe..pasang lampu belah dalam.ada effect dr lampu tu..nnt kalau nak beli downlight gi kat HouseofLighting or Top10 kat puchong.

ejaMaria said...

hehehe... benda penting bila masuk rumah baru... mesti lah GRILL... lepas tu kalau nak tambah ELEKTRIKAL PLUG POINT... then mmg SILING... sbb apa sangat penting... sebab semua benda ni melibatkan keseluruhan ruang... kalau kotor tu semua kotor sekali... tambah plug point dinding mesti kena hack... pasang grill mesti ada kerja2 drill... siling klu plaster mesti ada kerja nak gosok siling... tambah lagi pasang lampu kipas bagai... hmmm... satu rumah abis... ;p

mcm kabinet dapur, built in, kabinet tv - itu spot tertentu je... kalau buat kemudian sikit pun ok lagi... ;p

nak buat semua sekaligus - mmg pengsan la...

Sue-Rya Qistina said...

pergghhh..klau buat plaster ceiling tu, sure gempak uma kekda nnt. sabo kekda sabo. sabo tu separuh dr iman..hhehehee

PUANSTOBERI said...

PHAT :
Kalo tak sabar... 3 tahun lps dah tak sabar Phat...

PUANSTOBERI said...

IMRAN :
U're most welcome Imran.. byk yg saya dpt dari blog awak. Saya yg patut berterima kasih :)

PUANSTOBERI said...

EKA :
Alor.. asik sebut sekupang dua ja.. nati bebetul tinggal byk tu ja duit kang.. huhu.

PUANSTOBERI said...

AZRINE :
Siler... beli rumah baru lagi xcited sbb 100% perlu kan reno dan fresh idea dari kita :)

PUANSTOBERI said...

RDNA :
Pegi yg jalan TAR or yg kat Damansara tu??

PUANSTOBERI said...

MARIA :
Umah saya kecik je.. boleh buat sekaligus mak incik. Umah saya rasanya 1/3 je perbelanjaan dari umah mak incik yg besau tu. Huhu.
Saya ni Maria, kalo bleh buat skali ja. Takyah nak tobek tobek umah byk2 kali. Buat sesungguh bebtul skali harung ja.
Umah kocik, belanja pun kocik. Hihi :D

PUANSTOBERI said...

SUE :
Seme rumah orang pun ada plaster ceiling apa.. takde beza la Sue oii.. kang takkan nak buat siling cam kat ofis ni plak. Haha.

Jokes la Sue. Entah lah Sue, gempak tak gempak kita tgk la cemna yea. Kunci pun tak dpt lagi. cemna. Hampeh btul BPP ni. Sabar mmg la sabar. 3 tahun boleh sabar kan. Tp kalo orang lain buat hampeh tu..sendiri mau igt lah. Takpe lah BPP. Takes ur time. Buat la smpai ujung tahun pun.

Masya said...

wahhhhh.. macam² hendaknya.. nnt dah siap jgn lupe jemput dtg rumah hihihihi....

tang siling plaster nasib baiklah kami beli rumah mmg dapat termasuk harga rumah tu.. cuma takde yg berbunga² macam rumah contoh huhuhuhu.... lepas tu hubby buat lah siling bunga kat bahagian nak psg kipas... banga dia kengkawan kate cantik.. ermmm .. sy ok jer... x keluar duit kikikikiki...

rDnA said...

Yg kat damansara..tak pernah gi yg kat jln tar.

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Rumah pun seme ada plaster ceiling kot.. kalo tak... cam umah kg je lah. ahaha. tp nak letak cornice and light box, masuk lampu dlm, so seme tu kena buat plaster ceiling lain lah.

RDNA :
Owhh... oke..oke..noted