Tuesday, April 3, 2012

Tuan-Puan, Encik-Cik

Kenapa kalo perempuan - sebelum kahwin dipanggil Cik, bila dah kahwin jadi Puan?
Tp kenapa lelaki - sebelum kahwin Encik, bila dah kahwin pun jadi Encik. Kenapa tak tukar kepada Tuan?

Baru kita tau lelaki tu dah kawen ke belum kan.
Dan pasal kata ganti nama ni pun buleh menimbulkan isu sensitif (mostly utk wanita la kan)
Cik bagi org belum kahwin, kalo tgk nama dlm surat je mungkin tatau, tp bila dah jumpa org yg agak2 berumur sure jadi cam 'eh, cik lagi dia ni'. Atau kalo kita call org pun cam rasa isk, nak panggil puan ke cik ni? Nati sensitif plak.


Tp lelaki takde pun masalah tu. Dia kawen, ke tak kawen ke sama je Encik.

Biasanya menda ni kalo berkaitan hal-hal formal lah.

Takde la apa sgt, cuma saja curious. Haha.


kredit : flickr

13 comments:

eKa said...

eka penah terpikir gak benda ni..kenapa yer...kenapa tak cik je sampai tua cucu cicit pun

::EIDA:: said...

*Blur*

Nana Aris said...

kalo nana salu je ngaku miss..bukan nagaku ape, mase tulis form tu kan die suh pilih ms/mrs/mdm camtu kan, mesti nana pilih miss..sebab rase pelik je org melayu letak mrs..yela mrs ni kan biasenye kalo org yg ade surname gitu..hehe

Carmello said...

Saya pun selalu terfikir benda tu. Kalau nak bercakap dgn org yang belum saya kenal,biasanya saya akan bahasakan dia CIK. Kalau dia dah kahwin pun,dia rasa muda lah sikit kot.

Yan said...

a'ah ye tak ye jugak.. langsung tak terpk hehehe..

yan selalunye kes nak pgl 'akak' ke 'makcik' ke.. 'adik' ke... takpn susah2 sgt pgl 'awak' je

yannie bunny said...

kekda, kalu ikut pekerja Andalusia tu, suma org dia panggil hajjah. budak muda ke, makcik tua ke, dia panggil cmtu. akak pakai hajjah je la. kompom dia x terasa. kekekekkee.

Bouncing and Cherubic said...

saya pun pernah terfikir jugak..

Dulu ada la staff2 yang kahwin senyap2 tak bagitau orang tiba2 dia marah sebab dalam surat formal orang address dia Cik.

Masya said...

itulah kan..... ermmm......

eda_ej said...

kompius gak nih.. nape ek..


time kaseh ye kak ida sebab ajo cam ne nak beblog pkai hengpon.. senang skit nak update.. mase baring pon boleh menaip.. =D

PUANSTOBERI said...

EKA :
Tu la tu.. apsal nak tukar2 kan. lelaki tu oke je panggil Encik. Huh

EIDA :
Teheeee

PUANSTOBERI said...

NANA ARIS :
akak buat je mrs. Teeheee :D

CARMELLO :
That much better kan. Tkpun sblm nak address tu kita tnya la dulu. Tp kalo org tnya ke akak, cam tak berapa selesa plak rasa. Huhu

PUANSTOBERI said...

YAN :
hihik. tu la pasal kan.

YANNIE :
Haha. Lagi kena bambu kang.. tetiba panggil dia hajah. Igt kita perli dia lak. Teeheee :D

PUANSTOBERI said...

BnC :
La pulaknya. Dh kawen senyap2 mana la kita tau ye dok..??

MASYA :
Meh kita pikir sesama :D

EDA_EJ :
Yerps..sesama. Pas ni bleh donlod instagram plak. Sgt menarik. Dulu android takde instagram, skang ada dah. Bes.bes :D