Monday, June 18, 2012

Edisi Mansion : Panel TV or Stand

Edisi mari berangan lagi. Harap maaf yer.. bagi laluan jap. Berangan itu bes kan. Kut kalo tak dpt di realisasi pun, di realisasi dlm kebun stoberi ni pun dah cukup. Ye dop?? (T____T)

TV with panel
kredit : Here
kredit : here
kredit : Here
Aku tingin nak 'gantung' tv. Tapi terpikir pikir, kalo gantung tv tu, kena buat tv panel/rack plak. Mengapa? Nati kang, kalo takde panel ni akan keluar plak cam 'akar-akar' ni. 

kredit : Here
Mmg boleh pasang cover tu. Thresholds ke apa namanya tu kan. Tapi.... tak lawa la kan napaknya. Adeh. Mmg kena ada panel/rack tv built in la mengkalo nak gantung napaknya. Unless, segala mak nenek wayar tu 'ditanam'. But then, aku tak berapa prefer style nak 'hack' wall nih.

Mmg napak moden rumah kalo ada panel tu. Lelebih lagi apmt style. Mmg seswaiiii lah. Tapi, aku dah ada tv rack. Putih. Dah masih napak baru. Yg aku takde pun niat nak jual. Aku nak guna semula. Tapi tu lah. Ada rak, tp tetap nak gantung tv. Tanak letak kat stand dia. Mmg mengada-ngada ragamnya.

Tapi boleh je kot kalo pasang panel blkg je kot. Kan?? Eric Leong.. boleh ka tak boleh pun nyer.. aduhai.... punn....

Abis, lalo taknak panel tv kena gak la pakai tv yg ada stand. Tp tv skang pun dah cantik stand dia. Tp kalo Smart tv lah. Giler nak mati lak reganya. Lebih baik buat built-in panel je. 

kredit : Here

Adoi. Susahnya nak buat keputusan. Nak buat keputusan lps tu kena tgk bajet gak. Kalo tetiba baru bajet, then duit terkeluar je dari siling, tak ngapa lah. Huuu...... 
Temanya : biasalah, kehendak melebihi keperluan, padahal punca utama dia pasal 'stand' tv tu ja. Haha. Pitammmm... berganda... 

Rumah oh Rumah...!

p/s : Dpt quotation dari kontraktor Artakkitchen, panel tv camni lebih kurang 2.5k. Oke la kan??

15 comments:

eKa said...

yerp kekda ok sgt la tu...sbb dgn kaninet.eka survey kat png... dianya blakang tu saja (sbb dia guna 3D kan) dah 1.8k tak masuk kabinet bwh tu.yg eka nya ni katanya dia masukkan dlm lubang terus link dgn kabinet.tp tak tau la jadi camne.eka dah rasa cam fobia bab2 upah org, nanti kang lain jadi nya..seriau.takmo ckp lebih2.kang dah ok baru leh promot2 dgn kawan

♥ ROS ♥ said...

Ok jugak tu.. Kalau kabinet rendah tv tpaksa gantung :( sekarang ni kabinet suma rendah2 .. Sob3... So, tpaksa la buat kainet tv belakang sekali bawah :)

::EIDA:: said...

Ida pun suka tivi duk gantung gantung tu kekda..stylo mylo ais lah!! heee

Teratak Hami said...

Buat jer Pn Stoberi, kang mengidam pulak, susah ... meleleh air liur :-)
Kabinet putih lama tu letak dlm bilik, beli lagi 1 TV utk bilik.

asdina said...

gantung jangan tak gantung...

Nana Aris said...

memang best kalo dapat buat..nana pon kena plan buat cani sebab rumah nana tu tak luas sgt..kalo dpt buat begini kompem nampak luas sikit!

nanti kalau jadi buat share la ek kekda =)

Sue-Rya Qistina said...

mmg best la klau dpt buat memcm kt uma sendiri kan..hehe..yg plg utama kena bersesuaian dgn bajet kekda..tp rumah senirik, haruslah makeup very the top kan. hehehe :D

ejaMaria said...

aku dulu nak gantung gak... tapi riki kat kedai... kalau gantung kena pakai rak gantung yg bole pusing-pusing 180' tu... sbb aku suka alih/pusingkan screen tv masa duduk kat meja makan... pusing la hala ke dining area... bila lepas makan pusing balik hala ke living...
kalau dah fix gantung kat dinding panel mcm tu... tak bole nak pusing2 dah... kecuali pakai 'hanging' dia yg khas (nama lupa dah)... tapi nnt terkeluar la tv tu dari panel klu nak pusingkan... tak comel la pulak... sudahnya letak atas stand tv je... ;p

cikbedahlaser said...

baru nk wat entry ni.. xjd la.. refer akak nye je.. ahahahaha
tu ar.. sy nk panel tv camni.. tp incik jejan mcm x nak je...
camni nmpk bersih skit.. akak dpt rege 2.5k eh... hmmmm
klu wat kicen kabinet.. tmbh lg tu.. hmmmmm

Masya said...

tak suke bergantung ni sebab nnt nak ubah² suai payah... tp ade hati jugak suami buat.. walaupun sy xnak... dah dia buat bio jerlah.. sampai jemulah kami kene tgk tv gaya itu.. nak ubah2 sofa pun pusing² situlah gayanya haihhh .....

PUANSTOBERI said...

EKA :
Akak dapatkan info kat forum ja. sana kalo elok, cakap elok, kalo tak elok derang gitau ja. jd sng nak track record derang.

ROS :
Kalo kabinet rendah, boleh letak stand. Tkde masalah sebenarnya.. tak la terpaksa lak gantung.. tapi sbb dah berkenan gantung gantung. haahhaha

PUANSTOBERI said...

EIDA :
Kan..rasa gen Y ni seme sker tv gantung ni.


TH :
Kat bilik nati, dah ada tv, dah ada rak. Acena?? Hahaha

PUANSTOBERI said...

ASDINA :
Hahaa.. cam nak gantung apa je kan.


NANA ARIS :
Kena dtg umah la kalo nak tgk hasilnya nati. Haha.

PUANSTOBERI said...

SUE :
Ikut kemampuan je Sue... takde la nak tiptop sgt. maklum le... gaji tak berapa nak beso kan... angan2 je beso... sobsss :(


MARIA :
Owh..yg buleh pusing2 lak kan.. tp umah kita ni kecik ketot je Maria.. takde de nak ubah2 dah.. sempittt...

CBL :
Hihi..rega seme kita dah bincang kat 'umah' kita kan. teeehee :D

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Umah akak ni kecik tet je.. takde ubah2 dah.. sempittt...jadi aku je lah design tu smpai pindah tpt lain sok. Hihi :D