Thursday, June 14, 2012

Edisi Air Oh Air

Gambar hiasan - nak carik shower rain camni lah nati. Hihi
kredit : here
Haha. Nak citer cam memalukan.
MyDear dh warning kata 'ha..toksah nak citer dlm blog plak'
Hahahaa.

Tapi nak citer gak lah. Sbb cam ha.... padan la muka kan. Haha.

Oke, citer smlm. Balik umah ptg tu, tgk takdak ayaq. Aku pun cam, oh, takde air. Takpe lah. Lps tu tingat takde plak Syabas update kat FB derang kata ada gangguan air ke apa. Dulu time takde air retu, mmg ada Syabas update. Masa tu aku course kat Pangkor, so trus gitau ke mydear yg ada kat umah. Sng sket la kalo folo derang nyer FB ni.

Skali kan... tingat surat merah yg dah 2,3 kali smpai. Haha. Kena dah ni. Kena dah....
Ops..opss..dan opsss... bkn surat merah tak bayar bil air yer. Bil Syabas tu takde poblem. 6hengget je sebulan, bayar pun pakai online kan. Ini menda yg tak bleh nak byr thro Mebengtuyu la plak. Haih.

Mujur lah air simpanan byk lagi. Mlm tu boleh mandi ngan air simpanan. Lps tu mmg malam tu fikir nak makan kat mamak je. So, bile trun tu tgk meter air umah kiterang dah kena 'lock'. Maka adalah benerrr yg air kena potong sudah sbb tak bayo maintenance fees. Bongok giler. 

Mmg la t/jawab pun byr maintenance tu. RM15 je sebulan. Tp bukan 100 bulan aku tak bayar. Baru 3 bln da smpai surat merah. 5 bulan trus potong air uols. Amboi amboi amboi PKNS, rigid nyer uols kan. Seingat aku la..seingat aku kan, sepanjang duk situ aku penah la terabai bil tu smpai seratus lebih. Tapi takde lak smpai nak memotong ayo kan. Isk.Isk.Isk.....

Bikin malu la uols kat jiran2 bawah tu. Mesti pepagi tu derang napak orang buat ops potong air ni (sbb mostly jiran kat bawah surirumah). Aduh... Cam sengkek nau tak mampu bayar RM15 sebulan. Mesti derang pikir, wah, makan mekdi selalu, maintenance tak nak bayar. Huwa.Huwa.Huwa... mengong!

Adoi. Sebenarnya bukan pasal mampu tak mampu pun kan. Uols yg keja harus tau. Mana masa nak pegi ke ofis maintenance tu. Lagi2 plak segala bil lain aku bayar smbil duduk je kan. Dah dia tak boleh byr online, harus jadi camtu. Ignore je bil merah tu sbb selama ni tak penah pun kena. Skali, dia buat bebtul uolsss..... 

Saja la tu, dah akhir2 duduk kat situ, dia suh jugak jadikan cerita. Jadi, sbb tu kena cerita kat sini. Hahaha. Dan hari ni tadi bayau dah. Siap bayau smpai bulan Disember 2012. Ha..amekaw. Nanti kontra terus kat akak aku ngan sewa rumah. Dia bukak balik la air tu. Mydear yg gi bayau, siap dia kata mujo takde orang time orang tu bukak. Ha ha ha hampehhh.....

Hohoho... kesimpulannya, ce teka mana kiterang mandi pagi tadi?? Hahahhahhaa... bongok giler lah main potong2 air ni. Rigid sgt. Laju je potong air orang kan, tp kalo pasal sampah kat negeri Selangor sana tak laju plak nak di solved kan. Eh. Tercerita pasal politik lak. Haha.

18 comments:

Masya said...

hihihihihi ... amekaw x pasal jer... mandi kat petronas ker?? jgn kate x mandi udah ler.....

Nory Zoulkefle said...

nory dok apartment pon cmtu, leceh lah nk bayar maintanance ni..nasib baik owner umah yg tolong bayarkan every month.Tp yg geram tu, bil air, kite ni iye2 lah bayar tepat pada mase tiap2 bulan, tp disebabkan ade sorang yg x bayar bil dlm satu blok tu, smua rumah kena potong air..tak adil sungguh..padahal kite dah bayar bil sndiri..

Luv said...

laa... lawak tul la citer ko da..

aku teka ko mandi kat opis hihihihi..

Chekgu Azrine said...

saya stuju bab2 bongok ni..eksen dorang ni..bongok!!eh..tetiba!!

Zana Adieyza said...

kekda, lokasi anda pagi tadi di mana?? saya x dpt nak agak.. hahahha..

xpelah kekda, benda dh nak jadi.. zana masa duduk rumah sewa dulu, semua member2 budak x tau jer dpt bil tu.. bila tuan rumah tanya, kitaorang kata x tau apa2.. tp nasib baiklah xde kena potong..kalau x, gie class x mandi la jawabnya.. hihihi

Sue-Rya Qistina said...

mandi kt opis ke..lalalalalalalala

Anum said...

hehehe lawak2

cikbedahlaser said...

waaa pancuran air itu sgt osem...

setakat surat merah ni.. biasa dpt.. kena potom letrik pon rilek je.. hahahah dlu umah kt tangga ktorg ni byk kosong.. bile kena potom.. amik org len nye fius.. hahaha jahat gile...
tp kena potong sbb managemnt pon selalu..
2 kali kot...
ktorg nye bil air kena byr dgn mngmnt.. gile leceh. bukak time opis hour.. opis hour dorg kol9 yg kdg2 kol10 baru ade org.. lg leceh...

agak nye sbb dh tau ktorg nye pattern.. kumpul byk2 baru bayar.. skrg ni die x potong dah... hahahahah sy lg gile...

PutriesNoora said...

kekda mandi pakai air mineral eh?hahaha...

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Mandii...mana leh tak mandi, pening kang.. hihihi

PUANSTOBERI said...

NORY :
Camtu eh..?? wisau nyer..tak patut benar derang buat camtu kan..naya tu.

PUANSTOBERI said...

LUV :
Bahahahaa... mengong kang..mujo opis sekangkang kera je dr umah..kalo tak mau aku mandi di sg kelang plak

PUANSTOBERI said...

AZRINE :
Hihi... tu la tu..rigid nau...

PUANSTOBERI said...

ZANA :
Teheeee.... jawapan ada pada komen akak di atas. ngeeee

PUANSTOBERI said...

SUE :
Lalalaaa.... at least ada experience mandi di opis. mujo ada shower uolsss.. hahahaha

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Mmg lawak, tp geram pun hada... hihi

PUANSTOBERI said...

CBL :
Letrik kena potong?? uols mmg rock. hahahahah

eKa said...

Adoi lawak toi kekda ni