Monday, January 30, 2012

Perihal Cuti Cuti dan GCR

Hai uols. Malas nak citer pasal Anugerah Juara Lagu. Dah pung pang kat timeline n FB smlm. Cukup. Nati kalo rajin baru update pasal tu. Biar org lain update dulu.

Banyak nau cuti pree awal2 tahun ni yer.
Bahagia ler. Ce tgk bln 3,4 sok. Nganga la takde cuti pree dah. Tp bln 3 n 4 tu kami sebuk ngan HKK pun. Mmg cuti dibekukan ler. Sobsss.
Weekend lps lepak umah je. Ada la kuar, tp bkn bertujuan berlibur2 la. Gi amik tupperware, gi tgk 'mansion', gi pasau. Itu je. Selain dari tu, mmg berkubang kat umah je. Syabas. Haha.
Yelah, sbb this coming weekend cuti pjg lagi kan. Yey *nari cam cikgu senam robik ajar ari Jumaat tu ari*

Bercerita pasal cuti ni, uols yg govt byk da cuti yg bawak ke CGR GCR?
GCR adalah Gantian Cuti Rehat.

Secara ringkasnya, kumpul cuti setiap tahun utk dibawa ke pencen kelak. Dan dpt award wang tunai ikut berapa hari yg kita kumpul tu.
Nak detail bleh refer di sini - GCR by JPA
Memula aku masuk keja dulu bleh kumpul 120, tp ada pekeliling baru thn 2008 dulu, start 2009 dia jadi dah bleh kumpul smpai 150 hari.
Link - Pekeliling

Aku kumpul GCR ni lps aku da dpt status tetap dan berpencen dulu. Dlm thn 2006 ke 2007.
Lupa dah. Memula tu aku kumpul sket. Tp dlm 2,3 thn ni mmg byk cuti tak abis, maka aku bawak la 10 ari terus utk GCR.
So, skang da dkt 50 hari kut. *kena check balik ni*.

Cuti tahunan (tetap) yg dpt plak ikut gred n brapa lama da keja.  Kalo cuti tetap ni skang aku dpt 25hari. Lps tu da di tambah ngan cuti lepas2 yg dib/f maka dpt la 38 hari *dlm HRMIS 38 hari, tp akak CC kata 48. Aiyok.. cena leh jadi byk ne?*
Tetiap tahun aku mmg tak penah abiskan cuti ni. Mmg b/f la ke tahun dpnnya.
10 ari masuk GCR dan selebihnya bawak ke tahun dpn tu lah.

Sbb tu akhir tahun aku tak penah kalut nak abiskan cuti. Mmg takde istilah 'abiskan cuti' setakat ni. Sbb aku mmg plan simpan utk GCR, lps tu kalo bleh nak bawak sebanyak yg boleh utk tahun2 dpnnya. Yelah, sbb aku takde anak lagi skang, mmg aku nak  simpan cuti2 ni anak aku nati. Ye lah kan, kalo ada anak, salu je amik EL ke apa ke, so, takde la aku susah payah nak MC ke apa. Cuti je.
GCR pun kumpul dah dari skang ni, so, nati da limit, taperlu nak pikir2 dah. 

Aku mmg balik kampung setiap bln.
Tp biasanya aku balik time cuti pree (cam next week ni).
Atau kadang balik weekend je lah.
Dulu masa bujang mmg aku amik la cuti Isnin tu kalo takde cuti pree. Tp sejak da ada yg men-dreba, maka tak kesah la kalo balik lewat petang Ahad tu pun.
Lps tu kalo nak pi bercuti pun mmg aku carik cuti yg ada cuti pree, walo sehari. Jadi, tak la panjang sgt nak cuti. Cuma ke bln 5 nati, tu mmg tak bleh elak, sbb takde cuti pree atau cuti ditunda dah time aku nak pegi bercuti tu. Lama gak tu. Dlm 3 ari gak kena apply. Tp takpe... katanya cuti byk. Haha. 

Tp awal tahun 2012 ni aku da amik cuti byk dah. Satu time tak sihat tu. Sbb demam tu, aku tak amik MC. Malas nak gi klinik, maka tolak cuti je lah. Then ke Langkawi tu ari - 2 ari. Maka utk Januari dah 3 ari. Rugi, sbb ada cuti pree, tp terpaksa gak tolak byk2 cuti. Tp takpe. Bln Feb ni tak amik la cuti (kotttt). Huhu.

So, itu lah dia nyer perihal cuti cuti.
Walo byk lagi cuti tu tp mmg sayang la nak guna. Simpan, simpan. Dan bila ada anak (or anak2), mmg aku reserved cuti2 tu nati utk derang. Tp since takde anak ni lagi, bleh la aku pergunakan utk jalan-jalan. Haha. Macam la pun jalan2 tetiap bulan. Pang jugak kang.

Eh. Cuti byk ni. Kalo bleh jual pun bes. Hahaha. *udah nak jadi cam student2 yg jual baucer buku tu plak ha... Hahahhahhha*

2 comments:

Zana Adieyza said...

zana kononnya nak gak bawak ke GCR.. tapi kerani kata x vconfirm x leh bawak ke GCR.. eh, penat jer zana simpan cuti thn lepas.. hahahha...

2010 mmg cuti zana habisssss sbb tunang & kahwin dlm thn yg sama maka semua cuti hanya utk majlis tu.. 2009 masuk keje dh hujung thn so dpt cuti pun 5 hari jer kot.. sedeyyyyy...

PUANSTOBERI said...

ZANA :
TAKpe.. cuti kan bleh carry forward. Takde expired cuti kita tu kan :)