Friday, January 27, 2012

Perihal Booking Guna Agoda

Oke ada yg bertanya booking guna Agoda murah tak?
Aku rasa Agoda ni tak la murah sgt pun.

Sbb kalo kita booking thro internet direct ke hotel pun, kita akan dpt rega lebih kurang ini gak.
Dulu, aku cam tak berani nak booking thro Agoda nih.

Yelah, guna CC kan, tetiba kang duit potong, smpai sana nama takde. Acena ha??
Tp tidak lah begitu sebenarnya. Sbb smpai ke HK pun aku guna Agoda ni, Alhamdulilah, takde masalah. Ke HK dulu aku amik 2 hotel yg berbeza. Satu aku direct booking online ke Hotel (Dorsett), satu aku guna Agoda ni.

Sblm aku berjinak2 ngan Agoda ni dulu, apa aku buat adalah, aku carik2 kat Agoda, tgk review kat Agoda, pastu aku direct booking ngan hotel - thro online - sbb rega online biasanya akan rendah sket. Rega mmg lebih kuang je pun antara Agoda ngan direct online booking.

Macam ni, let's say aku pilih date 1 April utk ke Avillion PD

Rega Agoda.

 Dan rega direct hotel. (alah, halus plak, klik la kasik beso yer)
Sama je.
Cuma... Agoda ni ada rewards yg kita leh kumpul2 utk dptkan penginapan percuma nati. Tp idak la sket2 je. Kena kumpul byk2 la.
Lps tu dia ada kumpul point jugak. Katakan bila kita da balik tu nati dia ada emel suh buat review.

Nati dpt la 500points. Begitu lah.
Tp nak booking kena lah register dulu.

Retu aku baca kat forum cari, ada lagi website yg menawarkan harga lagi rendah. Tp aku tak ingat apa. Tkpe la, bkn salu pun nak gi bercuti cuti. So, booking thro Agoda pun oke dah kut.

Cuma, booking thro Agoda mmg kena pakai Card Credit. But then, senang. Masa check in tak perlu dah nak kuarkan kad lagi ke IC ke apa. Simple. Sapa yg tak sker guna CC mmg tak bleh la booking online ni. Even, aku rasa direct online booking hotel pun derang prefer guna CC rather than guna paypal (yg trus tolak dari akaun kita tu. e.g Maybank, CIMB). Sbbnya dia ada TnC yg kita bleh refund kalo kita nak cancel dlm berapa hari sblm check in. Cam Agoda ni ada certain hotel yg free cancellation. Tp kalo da hari yg sepatutnya ko tak smpai, itu mmg kena tolak la duit. Tak dapek la nak nolong nya. Huhu. Itu lah sbb dia nak guna CC kot.  Tp aku tak penah lagi la buat cancellation ni. Jadi aku tatau cemna prosedur dia.

Tp bagi aku, mmg aku prefer booking online. Samada direct hotel mahupun guna Agoda ni. Sbb aku mmg tak kesah buat transaksi guna CC nih. Tak kesah berhutang la maknanya tu. Haha. Tp hujung bln bayo la byk mana yg dah dikeluarkan tu. Lagipun bukan tetiap bln pun aku gi holiday, gi hotel. Once in a blu moon ja. Hikss.

Maka, marilah kita buat pilihan yg terbaik dalam bercuti cuti ni. Yg penting, pegi cuti hati tenang, balik dari cuti pun hati senang. Jgn smpai balik dari cuti terpaksa ikat perut plak. Itu saja tips percutian dari saya. Eh..?? Sejak bila jadi jurucakap? Hahahhhaha (T___T)

18 comments:

Zana Adieyza said...

zana x pernah try lagi.. hari tu ada gak cadangan nak guna agoda ni, tp tetiba x jadi pulak..

tips yg berguna ni kak.. tq sharing!

Hilmirda Daud said...

ade juga tengok kat agoda tu... tulis kat situ max anak 2 aje tp anak saya 3. masih fikir lg.

::EIDA:: said...

Ida selalu jenguk ke AGoda setiap kali nk cuticuti.. tapi hege hampir sama dengan direct hotel... So, ida tak pernah booking tru agoda ni.. Nnti nak try ler.. hihihi

anitadiana said...

lebih kurang kot reen ya...reen rajin berjalan....tak pernah try lagi...kalu jalan naik flight..terus boking tune hotel..murah juga..

ChentaHati said...

kekdg kalau guna govt rate lagi murah... retu nak stay hotel mana ek, cek agoda then cek govt rate... beza dlm 50 jgk... terus book guna govt rate jek...

syanasaid said...

aku tak pernah try book pakai agoda
mcm bleh try jek

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Bleh terai..oke je dia nih. Senang. Akak sker je :)

PUANSTOBERI said...

HILMIRDA :

Ada jugak bilik2 yg bleh masuk ramai2. Tp ada certain bilik std. Kena carik2 gak la.
Tp kalo anak 3 bleh je kalo bilik besar. Tp kalo kat HK jangan... bilik sana kecik amat.

PUANSTOBERI said...

EIDA :

Dulu akak pun camtu. Tp kalo direct booking ni macam senang sket la. Taperlu kuar card credit bagai lagi :)

PUANSTOBERI said...

KAK ANITA :
Tak pernah terai lagi tune tu. Hikss. tp kalo naik flight bleh terai Biggie ke apa tah tu. Tu skali hotel, tp bkn tune hotel la. Hotel bes2 jugak. Blum terai la lagi sbb jarang ah jalan2 naik flight. Huhu

PUANSTOBERI said...

CH :

Govt rate biasa weekend tak bleh kan. Entah ek..salu je lupa nak tanya pasal govt rate tu. Rasa susah2 je. Huhu

PUANSTOBERI said...

SYANA :

Bleh terai.. :)

Herda_Husna said...

kak.nak tanya sikit ni :)

kalau kita book hotel through agoda kan. sampai hotel tu nanti kan, kita kne bwk pe je? bwk booking voucher kan. then card credit pon perlu bwk sekali ke? then ada benda tambahan lain lg ke kena bawak bersama

harap akak dpt membantu ^^

PUANSTOBERI said...

Herda Husna :
Tak dpt nak trace awak nyer blog/any emel yg akak nak balas. So, akak reply sini n hopefully awak baca :)
Oke, bila da book tu kira da bayar, bawak je voucher sekeping tu. Settle dah tu. Tk perlu dah bawak kad kredit lagi. But, in case la kut ada apa2 hal bawak je. Tp takde pun takpe, sbb retu akak booking utk jadikan adiah honeymoon kat anak buah akak, dia g bwk voucher tu je. takde kena apa2 pun :)

Herda_Husna said...

kak, saya ada soalan tambahan lagi. =))

kalau kte p oversea.then book through agoda. die xmintak ape2 ke? photo ID ke ape?

PUANSTOBERI said...

Herda,

dia tak mintak apa2. Since book kat agoda tu seme dah bayar. sama gak kalo gi oversea sbb akak booking thro agoda jugak hari tu pegi ke Hongkong. Tak kena apa2 pun. sgt mudah, bawa je ketas sekeping tu :)

Herda_Husna said...

thank you so much kak!

jasa mu akan dikenang.heee =))

Umaira Umar said...

kalo guna debit card cimb boleh x