Tuesday, January 3, 2012

Cuti Dan Kerja.

Percutian pertama tahun 2012.
*Oii...! baru sari keja kot tahun 2012 ni da pikir cuti ke? Haha. Ala, cam tak biasa lak kan.*
Kan ai mmg bercuti lps org cuti kan. Jadi lagi 2 minggu percutian pertama ai. Tak jauh pun. Dan tak lama jugak. 3 hari 2 mlm saja. Mmg kalo percutian dlm negeri salunya itu je la tempohnya atau pun lagi pendek. Tp kalo jauh sket, mmg minima nyer 4 ari 3 mlm.

Oleh kerana percutian ai tu waktu tak cuti, maka tetiba ai terpandang cuti raya cina tu. 4 ari uols. Takkan ai nak meng ontok2 kat umah ja. Mana bleh. So, pikir punya pikir, carik punya carik akhirnya ai dapatkan kelulusan dari 'yamtuan' dan stlh diperkenankan oleh incik beliau, harus lah ai lelaju booking. Uh hai.

Makanya, utk bln Januari ada 2 tpt dah nak pegi. Tak sedau kediri neh. Gaji bln 1 mmg la awal. Tp nak tggu gaji bln 2 - pitams. Dah la bln 2 yg cuti panjang tu - yg mintak cuti 2 ari tp dapat 7 ari tu nak balik kg lagi tu. Uols plan ke mana time tu? Kalo org keja Wilayah - 1 Februari (Rabu) cuti, lps tu 2 dan 3hb tu mintak la cuti, 4hb Sabtu, 5hb - Ahad dan cuti Maulidur Rasul, maka cuti melompat ke 6hb iaitu hari Senin dan disambung ke 7hb dengan cuti Thaipusam. Woah. Kalo apply 2 hari, dpt nya seminggu. Lumayan..lumayan... Ai mmg tak amik cuti lah. Cukup lah 4 hari yg ada tu. Cuma ai dah ada plan ngan pamili ai. Rancang bln 12 retu ngan meke. Balik kampung dan mau cuti cuti di negeri Perak saja. Samada nak gi nite safari Zoo Taiping atau pun mandi manda di Lost World. Tgk la mana satu. Atau dedua. Eh. Pitams secara berganti2 tu jawabnya kalo buat dedua. Haha. Oh ya. Tahun 2012 adalah Tahun Melawat Perak - ai da draf entry pasal tu. Tgh tggu q utk di publishkan. Popoyo nyer ada q, q lak. Pang kang baru la tau.

So, utk bln 1 ni ai gunakan khidmat Agoda ja. Simple dan senang.
Saja ai gedix2 nak padam Hotel Name tu. Padahal org da tau pun nak gi mana kan. Choiii je kan. Ada dua sama tu sbb ai booking utk kazen ai skali. Ai booking dulu, lps tu lps dia da konfem baru ai booking lagi satu. Hihi.

So, kerja-kerja juga. Tp holiday ada lah perlu utk boost our mood utk bekerja lebih baik kan. Hah! Poyos lah. Dgn ber ai ai nyer lagi. Pang jugak kang....! 

p/s : Bln 1 dah ready, bln 2 pun dah ada, bln 3 tak bleh plan sbb ada Hari Kraf, bln 4 kosong lagi (kena carik dah ni), bln 5 ready - booking seme dah, bln 6 ke atas sedang membuat perancangan. Hihiwww.... selagi tak dpt kunci selagi tu la aku berhuha. Naseb arr.

25 comments:

Azi said...

ampun pnstoberi rajin kamu berjalan...blog ni dah sesuai kategori blog travel & beli2 online dh ni...

ch@ said...

OMG kekda, macam jadual Perdana Menteri, melawat kawasam=n kampung. setiap bulan pun ada. kita ni, nak balik Jhr tak lepas2 lagi tau. sedih iii.

Anum said...

bestnya jalan saje

Qaseh said...

jom bercuti...Perak mmg best

::EIDA:: said...

Kekda memang!! kaki jalannnnnnnnnn

Sue-Rya AQ said...

haha..bagus kekda membuat plan ni kan..seronok tgk akak travel je memanjang..sue ni x bape nk rajin travel..anak2 masih kecik..nak2 c bam bam tu xtau ape lg..so, rugi klau pergi bercuti tp dia xdpt menikmati percutian tu skali..tp klau setakat genting, cameron, PD, melaka tu dh biasa sgt dh..yg over d sea je blm lg..hehehe

ejaMaria said...

bulan 2 ada majlis kenduri adik hubby - masa cuti panjang tu la - tak leh jalan mana... jalan rumah pengantin pompuan je... pastu get ready utk majlis sini... :(

shark said...

besanyer rate hotel akan naik unutk perayaan china..
pk 2x jugak ni nk g bercuti.

kekucingkatz said...

aku CNY kumpul adik beradik je...kami nak makan besorrrr!!!

Chekgu Azrine said...

syiok sbb husband bg gi jejalan erk.. bestnya.. saya mcm susah je nak lepas.. hahaha

Zana Adieyza said...

perrrgggghhhhh, sebulan 2 tmpt akk gie cuti!! sangat mantapppppppppp... kaki jalan sungguh akk zana ni..

~yaya~ said...

Kekda memang rajin bercuti kan? Hehe. Nanti jgn lupa update blog ek :)

PUANSTOBERI said...

AZI :

Eh. Takde pun travel selalu sgt. Skali skali je lah. Tak sesuai lagi jadi blog kategori travel. Online pun.. beli deal je. Ngeee

PUANSTOBERI said...

CHA :

Ate' nyer Abi koje tak ikut time kan. Tk ngapa. nati plan yer.

PUANSTOBERI said...

QASEH :

Ate berani kata tak bes Perak tu, udah tanah tumpah kelahiran kome tu. Huhu :D

PUANSTOBERI said...

EIDA :

Ololoo... kalo ada kesempatan je la yunk. Kalo tak..ontok2 di umah ja

PUANSTOBERI said...

SUE :

Eh. Melaka pun kira cuti2 ke? Tu pun bkn balik kg. Ihiksss..

Ha.. akak sok, kalo ada anak pun, usung jer.. asal bleh berjalan. Hiwhiwwiw :D

PUANSTOBERI said...

MARIA :

Maka, jalan2 la time CNY tu, yg time wajib bul ghunnah jem amettt :P

PUANSTOBERI said...

SHARK :

Kalo bli last minit dan over wiken mmg naik, tp kalo beli skang, masih rate sama. Tgk la kat Agoda :D

Alah, bkn salu pun kan. Naik pun tak byk..bleh je kalo nak g :)

PUANSTOBERI said...

KEKUCING :

Jem..!! CNY je jem..jem je CNY, maka aku menghindari dari balik kg time tu. :D

PUANSTOBERI said...

CHEKGU AZRINE :

Harus la dia bagi.. udah dia ada sekali. Hahahahaha...

Tp sekali sekali dia bagi je, cam thn 2010 tu ke Bandung ngan kawan2 ja.

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Alahai.. sini2 je Zana. Bkn jauh2 pun. Kalo tak, mmg tak la.. da la gaji bln 2 tu sayuppp ja nak tggu :P

PUANSTOBERI said...

~YAYA~ :

Bosan oh mengontok2 kat umah, maka jalan2 ler. Tp sok kalo da masuk umah mmg takde la. Duduk la ko ontok2 sinun. Huhu :D

Cik Sibuk said...

Bestnya dah bole plan untuk next holiday..lepas ni boleh countdown nak cuti lah :)

PUANSTOBERI said...

CIK SIBUK :

Yerp.. countdown Cuti Cuti Cinta tahun 2012 lak. Ngeee :>