Tuesday, January 31, 2012

Akhirnya Dilepaskan Jua

Bertahun tahun aku terikat dengannya.
Akhirnya beliau lepaskan juga aku.
Hahaha.

Alololo...
Ada yg tanya cemna bleh dpt pelepasan ni?

Alololoo..
Harus la kena zero tunggakan, baru dpt pelepasan.
Takde apa2 keistimewaan lain menyebabkan dpt pelepasan ni.
Kerna aku juga bkn lah 1st class degree holder.
Yg bleh dpt pelepasan ni dari awal lagi.

Jangan la kata plak aku nak show off sbb da abis bayar, sbb aku tau rakan seangkatan aku dah berzaman abis bayarnya.
Dan jangan la kata "syoknya dah abis bayo"
Tukar kan soklan itu kepada
"baru nak abis bayar ke?"

Yeps. Itu yg sepatutnya.
Giler ko. Aku abis blaja tahun 2002.
Skang baru abis.
Ce kira ce kira.
Ha..lps abis blaja, aku tangguh bayar dkt 3 thn.
Aku bayar betul2 tahun 2006 ke 2007 tu.

Aku pinjam sket je. Tp interest half dari loan tu.
Phuh... mujo aku keja kerajaan. Dpt la balik duit aku bagi ke kerajaan tu. Hahah.
Sbb tu aku paling bising2 bila SBPA tangguh. Haha. Jenuh wes...keringat aku membayar interest tu. Tp da pinjam kan, nak taknak kena la bayar. Pun lagi aku takmo pening2 nak pikir Ujrah apa seme tu, aku settle kan je. Tak byk dah pun. Tp kalo still taknak bayau, interest tu yg buat sakit ati. So, settle.

Oh. Kalo ada yg nak tau cara2 nak settle bleh selak entry aku yg ni.
Situ aku ada letak cara2 dah. Tak perlu nak call2, sbb kalo call pun, jauhhh pegi nya nak di sambungkan kita.

Tp ni pun, dia kata lps 6 bln dari date surat ni baru bleh tarik napas lega sket. Kut ada lagi apa2 saki baki yg tak clear.

So, skang ni menanti satu lagi pelepasan. Tp lmbt lagi la. 2 tahun lagi kot. Tp yg tu aku tak jamin bleh menarik napas lega bila dilepaskan sbb bila dah lepas, pastinya hati akan terikat pada yg lain plak. Agagaagaaaaa (-_-")

Oh ya, kalo anda2 nak ke oversea, dan still tak abis bayar si budak PTPTN ni, jgn risau.. selagi tak di black list, selagi tu anda bleh masuk keluar negara dgn mudahnya. Confirm. Tp kalo tak penah bayo, dan tetiba dpt LOD (surat lawyer) tu, harus la kena call PTPTN dulu, kut tak kang...merasa la cam artis2 kita yg penah kena tahan kat airport tu. HUHu.

Dan pesanan utk adik2 yg da abis blaja tu, bayar la walo pun sket, sbb nati bila interest bertambah, beranak-anak kita yg stress nengoknya.

18 comments:

Chekgu Azrine said...

Baru mula nk byr.blm dpt surat yg ujrah tu.bru submit agreement last nov hari tuh.okla dia seh byr 177 sebulan.kena byr gak sbb nti nk g oversea..dia blacklist kan..huhu

ejaMaria said...

member ofis aku ramai yg cakap... 'klu mampu, esok-esok anak belajar jgn amik ptptn... seksa bayar hutang... dari amik loan ptptn, baik amik loan bank... interest sama je...'
errr... aku tak tau la iye ke tak benda tu... sbb aku under jpa je... ;p

anitadiana said...

seronok lah reen dah abis bayar..selesai satu perkara...

eMMe said...

mujur saya tak amik PTPTN Loan, heheehhe~

Carmello said...

Assalam Kak Reen. nak tanyalah. Lepas kita dah isi borang dan fax,pastu dia akan email kita kan. Email tu bagitahu berapa hutang kita dan tarikh kita kena bayar. Maksudnya kena bayar sebelum tarikh yang dia bagi tu ke? Kalau yang dah kena blacklist pun nak bayar kena buat procedur yg sama juga ke Kak Reen? Sebelum saya pernah bayar,tapi saya tak isi borang ni. Resit pun takda..

~ain said...

cayalah kakak! dah abis bayar ptptn!! Uuuuu.. uuuuu.. (buat ombak sikit) hhhehhee

shark said...

tahniah..
puan stoberi mmg seorg yg bertangunggjawab..

eKa said...

mmg betul2 kene tahan ke derang yg tak bayar lgsg tu...eka igt kan ptptn nak takutkan je.sebaik la eka mmg bayar sejak dpt keje dulu

Cik Anita said...

belum bayar pun lagi! tapi surat dah dapat.. berdebar2 baca, masa guna duit tu tak ingat pun nak bayar. sekarang nak bayar cam belum mampuuu.. sobs.

PUANSTOBERI said...

CHEKGU :
Tp, asal bayar je dah takpe. Tak blacklist.. yg penting kita bayo :)

PUANSTOBERI said...

MARIA :

True. BEtter amik loan yg lain dari PTPTN ni. Dulu dia 'paksa' amik. Skang ni dia suh amik SSPN dulu kan. Sokay la kot.

PUANSTOBERI said...

KAK ANITA :

Yerp. Alhamdulillah.. tp lama giler baru nak abis.. ralat juga rasanya.

PUANSTOBERI said...

EMME :

Good... :)

PUANSTOBERI said...

CARMELLO :

Dah jawab kat emel kan :)

PUANSTOBERI said...

~AIN :

uuu..... da lewat.... baru hegeh2 nak abis.. acena?? Hahahah :D

PUANSTOBERI said...

SHARK :

Ate... da memakei nyer, kene la membayo nyer.. aje giler kalo tak bayo.. laaaaaggggiiii byk interestnye. Kome larat???

PUANSTOBERI said...

EKA :

Yerp. DIa suh clearkan dulu ngan PTPTN. Kalo ari keja oke la bleh call PTPTN tu, kalo ari cuti??
Ha, pikir le sendiri. Huhu :D

PUANSTOBERI said...

CIK ANITA :

RM50 sebulan pun takpe NIta, at least bergerak sbb nati tang interest tu la yg tak tahan. Akak sbb mendalah tu yg jadi ralat giler kot. Half dari jumlah loan tu utk interest. Sangapppp... :D