Tuesday, September 20, 2011

~Pasal Hormone Oksitosin~

Lama dah aku nak tulis pasal hormon Oksitosin (oxytocin) ni semenjak aku baca kat paper mingguan masa bln puasa retu. Tp cam tertangguh. La ni baru tingat balik lps aku tgk balik paper tu.
Oke. Hormon Oksitosin ni berkait rapat dgn ikatan kasih sayang. Org yg kurang bergaul dgn orang ramai, suka menyendiri, dikatakan kurang mempunyai hormon oksitosin.
Mengikut sumber dari Mingguan Malaysia -

Tugas oksitosin

- Meningkatkan keupayaan bersosial, ikatan kasih sayang dan kemesraan antara manusia. Menjadikan seseorang mudah didampingi. Para saintis mendapati dalam kes rawatan autisme dan schizophrenia di mana pesakit menjauhkan diri dari orang lain dan hanya menyendiri maka memberi oksitosin adalah baik kerana ia meningkatkan daya bersosial.

- Meningkatkan mood yang baik, menjadikan seseorang mudah tersenyum bila bertemu orang lain.

- Mengurangkan rasa takut dan debaran bila bertemu orang lain.

- Membuka diameter salur darah memberikan lebih oksigen kepada tisu-tisu.

- Meningkatkan daya seks dan kasih sayang di kalangan pasangan.

- Meningkatkan orgasme

- Meningkatkan anabolic, IGF1 dan testosterone. Ia juga mengurangkan ACTH dan cortisol iaitu hormon yang meningkatkan lemak.
- Meningkatkan kontraksi rahim dan memudahkan proses bersalin bagi wanita.

- Memudahkan ibu menyusukan anaknya dengan meningkatkan keaktifan kelenjar susu.

- Memberi perlindungan terhadap kanser payu dara, ovari dan endometrium

- Bagi lelaki pula ia penting bagi meningkatkan daya seksual. Lelaki yang mempunyai kadar oksitosin rendah bukan sahaja anti sosial tapi mempunyai daya seks yang lemah.

Kekurangan oksitosin

Kekurangan oksitosin boleh berlaku sejak kanak-kanak mahu pun setelah dewasa. Kanak-kanak yang kurang oksitosin jarang senyum dan ketawa. Mereka menunjukkan ciri ciri autisme dan mungkin menjadi dewasa yang berciri schizophrenia.

Ciri ciri fizikal kekurangan oksitosin

- Tidak gemarkan aktiviti berinteraksi dengan orang lain.

- Semasa kecil lagi tidak mampu menjalankan tugas secara berpasukan.

- Tidak mahu berkahwin dan jika berkahwin, perhubungan itu kurang membahagiakan. Ada yang membawa kepada perceraian.

- Tidak mempunyai sahabat karib atau hanya beberapa sahabat lama sahaja. Enggan mencipta persahabatan baru.

- Gemar bersendirian dan enggan mengambil tahu hal orang lain.

- Jarang tersenyum.

- Tidak berasa perasaan romantik dalam perhubungan cinta.

- Wajah kepucatan

- Tidur terganggu

- Paranoid, mengesyaki bahawa orang lain sentiasa berniat buruk.

Bacaan selanjutnya di link ini -
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0814&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_03.htm

Ada contoh case skali kat link tu cemna org yg kurang oksitosin nih.

Di sekeliling kita ni pun ada je kot org kekurangan hormone oksitosin nih. Yelah, kengkadang kita terjumpa dia, dia duk jerit2 ke kita, lps tu kalo org tegur sket atau ada yg tak kena kat hatinya, mula mulut berbuih2 marah org balik. Heh! tak berubah ubah pangai, bkn makin muda kot. Makin tua. Taknak berubah langsung. Rupanya kekurangan oksitosin.
Eh. Aku pun kekurangan oksitosin ke duk bebel2, paranoid pasal org plak ni. Miahahaha. Ada la kot sesket. Lalalallaa...

5 comments:

Anum said...

o baru anum faham

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

OOooo...itu ceritanya. tq sharing info nie.

Yan said...

festime dengar ni

PUANSTOBERI said...

ANUM :

Kan?? Kalo kita duk marah2 tu sure kurang hormon ni. HIhikss

KINA :

Welkam :)

YAN :

Reen tau bila baca paper retu, lps tu dlm course last week pasal stress tu pun ada sebut. :D

Cik Anita said...

yeay! rasanya...saya bukan antara orang yang kurang gas oksitosin..

1st time dengar pasal benda alah ni. Thanks 4 da info kak Reen! :)