Tuesday, September 6, 2011

~Pasal Raya.Raya.Raya 2011~

Sebelum ni aku da sneak preview kan gegambau raya pun kan.
kat sini
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/08/wordless-wednesday-31082011.html
and kat sini
http://pnstoberi.blogspot.com/2011/09/pasal-xtvt-malam-raya-ke2.html

So, kali ni citer secara marathon teruih la. Takde part by part lah. Maleh.

Raya 2011. Meriah tu meriah la. Sbb seme adik badik balik ber kumpul. Tp ada part2 tak best gak. Tp tu tak perlu citer pjg lah. Susah btul kalo ada yg amik2 ati ni kan. Tp terpulang lah, kita menegur tu utk kebaikan awak juga. Kita bkn budak kecik, dah bleh pikir secara rasional, kalo pikir bebaik tentu tak amik ati. Sepatutnya tak timbul kena cakap bebaik ke tak, sendiri tau apa nak buat. Dah nama pun ari raya, byk keja, kena la tolong menolong bukan nya nak kena tunggu org pekik terlolong macam antu polong.

Oke. Lupa kan. Cuma 1 je aku nak ingatkan - air di cincang takkan putus. Igt la, kita ni sepusat sepusing. sedarah sedaging. Oke lah. Terpulang. Pinggan tak retak, nasi tak dingin.

So, bermula dgn sehari before raya. Biasa lah. Lemang, nasi impit dan rendang. Menu utama di hari raya. Jenuh juga nak idup api sbb mlm tu ujan. Kayu api basah. Kayu api basah (nyanyi cam lagu Bangau oh bangau).
-Masak lemang smbil online-

-Ini lemang-

Dan bila tiba hari raya - 30 Ogos 2011. Kami sefamili, sebagaimana yg telah di plan - maroon 5. Huhu. Seme ikut tema, walo ada yg cuma kaler calit2 maroon je. Oke la tu sbb majoriti nya adalah maroon. Mmg cunh. Seme sama hingga kena tgk muka baru tau siapa siapa. Kut tgk dari blkg je tak kenal. Haha.

Sesi wajib di pagi raya slps solat raya - bagi wit raya lah.

 -Paksu tgh kira duit raya-
-Menyengih ucu nak bagi duit raya-

Amik gmbr. (eh. bila la nak ada baby terselit tgh tu. Geram btol).

Dan serbu ke umah jiran dpn umah yg ada buat rendang apa tah yg sedap btol cam rasa nak tapau bawak balik umah.
-Maroon family in d house-
Adik ipar dtg. Ya, adik kpd my dear kawin dgn org sekampung aku jugak. Haha. Org kata - pi mai pi mai tang tu jugakkk.

Mlm raya - takdak apa - melangut dpn tibi tgk Nurkasih (aku tak tgk ya) dan sesi amik gambau famili. Tu pun lps penat lelah nak suh seme bersiap. Adehh..korang ni.. bkn sng nak kumpul se kaler camni.
Seme kelima adik badik ada. Aku ada 12 anak buah - dari 4 family - satu family ada 3 anak - sbb tu nati aku pun tak bleh lebih dari 3 (eh. sorang pun tak lepas, ada hati mau pikir lebih dari 3. Heh!) - da besau besau da anak buah haku. Seme fefeling KPOP jer atau pun Karipap pun bleh gak. (T__T)

Raya ke2. Takdak apa. Settle kan utk buat BBQ. Mlm kami berBBQ and ber steamboat. Tp not so BBQ lah. Satay je (yg aku amik kul 11.30 mlm sblm balik kg tu). Sedap plak satay Pak Ya nih. Pada kengkawan opis lain, kalo nak beli satay lum bakar, leh contact Pak Ya kita ye. Mmg setap. And sedikit ayam n udang n sosej yg awal2 lagi geng bas sekolah da telan dulu. Uhuks.


Itu je citer kiterang raya ni. Takde jalan raya pun. Sbb mak sakit kaki. Maka anak2 seme duk umah je lah. Baju raya masih berbaki 2 pasang yg blum dipakai. Acena?? Hihi.

19 comments:

ZaNa aDieyZa said...

sedondon gitu!! sangat sweet la kekda & husband.. duit raya untuk zana ada lagi x kekda? hihihi..

myfara FLK said...

1 family warna merah..sgt meriah...

ejaMaria said...

ala... tengah marah memang la mulut keluar cakap macam-macam... nanti hilang marah ok la tu kot... raya-raya ni tok sah la amik ati sangat... ;p

Cik Anita said...

dah keluar dah cerita raya kak Reen...maroon lagi!

dulu family Nita pun ada aktiviti berbq di malam raya xpun pas raya ke, tapi sekarang dah tak dah..

Teratak Hami said...

Ni bukan marroon 5 dah...
Cantik pulak semua color sama. Nasib baik semua setuju dengan color tu.

Bab ambik2 hati tu biasalah. Tapi pandai sungguh PnStoberi bermadah, boleh lawan pakcik Karam.

Nazz@Purple said...

kebetulan atau memang tahun ni warna merah tau maroon ni popular..rata2 blogger beraya tema merah..nazz pon same..

Nana said...

wah meriahnye seme tema sama
ktorg mmg xpernah seme tema sama time raya

AdiaLuze said...

Waahh .. Meriahnya raya dia .. Serba maroon semuanya yeee .. bes,bes ... Siap wat steamboat lagi tuh .. ekekee ..

Pasal crita yg tak brapa nak bes tu, nwk2 la bersabau ye Ida .. Biasalah tu .. Insyallah, air dicincang takkan putus, kita doa je la ..

P/S : Kad raya yu, ai blom sempat beli lagi la .. Harap bersabar yee .. hehehe ^^

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Err..sweet tang mana tu Zana? hihi.
Nak duit raya kena bawak baby la nati dtg umah Kekda. :P

PUANSTOBERI said...

MYFARA :

Jenuh paksa tu Mai. Igt yg da remaja2 KPOP tu ndak ke..smpai majuk2 baru derang nak.Hihi

PUANSTOBERI said...

MARIA :

Idak la Maria, kita nak suh deme2 ni ringan kan tulang ke dapo. Tp kita balik kena. Lantak kome la situ.Esuk da kawen, aku doakan dpt mak mentua cerewet lah.
Eh??kata2 "ibu" satu doa??

PUANSTOBERI said...

NITA :

Sbb tu dulu akak buat contest tu, nak tgk kaler apa yg sng nak napak ke sedondonanannya. Hihi

BBQ tu akak rasa last la kot thn ni. Seme pakat maleh je. Toksah buat dah.

PUANSTOBERI said...

TERATAK HAMI :

Jenuh tu kak. Yg remaja2 tu mana la nak kan, tp deme ngikut je la. Tp tahun ni je la kot terai. Hihi.

TU la tu..makin beso memasing, makin byk ragamnya.
Karam pun karam la kak, jgn karam di lautan api sudehh.. hihi :P

PUANSTOBERI said...

NAZZ :

Tu la tu. Jalan2 raya pun tgk org lain pakai maroon/red gak. meriah thn ni org buat kaler merah. hihi

PUANSTOBERI said...

NANA :

Ini la pertama tama kali nyer dan mungkin ter akhir akhir kali nyer. Pyah Nana nak ngumpul seme kaler sama. Tu pun ada gak tak sama. Hihi

PUANSTOBERI said...

ADIALUZE:

Ngambik kesempatan seme adik badik balik. Tu yg buat sama kaler tu.

Err..tkpe, yu anta kad krismas je lah. Sbb kalo deepavali ai pegi bercuti. hihi :D

eda_ej said...

sume merah.. sedondon sumenye.. sonok tengok.. =D

PUANSTOBERI said...

EDA_EJ :

Hihi. Bkn sng nak suh seme seragam tu. Memacam ragam yg kuar. Huhu

anie said...

wah satu rumah warna merah..dengan sofa pun merah..hihihi