Wednesday, August 17, 2011

~Pasal Bebelisme Saja~

Skang ni aku sker dgr Sinar.FM plak kat PC opis ni.
Dulu aku tak sker dan menyampah kalo my dear ubah kpd 96.70 FM (ke 97.60) kat radio keta tu kan.
Tp skang aku plak pasang. Ah sudah!
Aku tak sker tu bkn apa, kalo dlm keta kan kita mmg 'mendengar' radio. Aku nyampah sbb dia byk iklan. Kadang 15min iklan je. Heh!.
Tp kalo kat opis. Kita wat keja, jd tak kesah sgt la pasal iklan. Tau2 dgr lagu je. Layan gak kan lagu2 agak 'oldies' nih (agak oldies la, kalo oldies btul, ko pasang la Klasik FM)
Apakah aku pun dah menghampiri 'oldies' gak bila sker dengar lagu2 camtu? Huhu.
Oldies tak oldies sgt la. Sket lagi da jejak umo 3.2 series pun kan. Huhu.

Apa  nak merepek. Oh. Ada beberapa perkara perlu dibebelkan. Tp tak perlu wat entry kut.

a) Persediaan raya - seme da siap. Semenya ala kadar. Kuih kuih pun tak byk order. Baju baju pun tak meriah nau. Kuih yg aku order hanya 4 bekas rempeyek, 2 bekas simpul kasih. Baju baru pun ada 3 pasang je baju kurung, and sepasang kaftan yg aku penah citer retu. Lps tu jeans 2 dan selai blouse. Dah tu je. Takyah byk2, bukan masa ni je beli. Oh. Dan kasut 2 pasang. Takyah meriah2 sbb nak simpan duit utk holiday sok kang.

b) Bonus raya - ramai yg keja Federal da dpt Isnin retu, dan kami yg di Perbadanan ni, Alhamdulillah, dpt reni. Beserta gaji. Hah! Mendapat la kan. 17hb dah gaji. Ko tggu la gaji September esuk. Berapa hb? 25hb? Ha....makan je la kuih2 raya yg derang2 ni bawak sok. Tak pun pose 6 dan pose ganti skali. Hihi. Bonus pun idak la meriah nau, ada la dari takde. Insyaallah, simpan ASB utk buat soping soping holiday sok. Eh..?? Hahahah. Ya..kena simpan ASB, kut tak kang rajin je tgk aku online beli deal itu ini.

c) Cuti Raya - Aku cuti 2 ari cam org ramai2 yg lain gak. 29hb Ogos dan 2 Sept. Bos dah lulus. Tp yg rungsing adalah my dear. Beliau pun cuti cam aku lah (da nama somi isteri, sepejabat plak, takkan cuti lelain kan). Tp incik bos beliau merangkap bos besau aku lum approve lagi application derang. Yeps. Satu dept bos lum sign. Mengkalo dia kena keja ari Jumaat 2hb tu, aku nak balik ari Sabtu lah. Naik ketapi ETS. Bes jugak kan.

d) Duit Raya - da cakap ngan clerk aku. Mmg tetiap tahun tukar kat dia je sbb akak dia keja bank. Maka berbondong bondong seme tukar kat dia. Aku tukar tak byk pun. Agak2 la utk anak2 buah aku n my dear, sepupu2 yg kecik2 lagi, anak2 sepupu, anak2 kepada adik2 unit aku ni n ada la sket2 lagi utk yg memerlukan. Ada lagi nak duit raya, aku no hal je. Meh la dtg beraya ke umah aku pada hari raya pertama nati.

e) Zakat Fitrah - aku adalah dibawah tanggungan suami. Eceh. Maka tanggungjawab beliau melangsaikan RM7 itu. Dah buat pun 2 ari lepas. Alhamdulillah.

f) Dah. takde apa nak kata. Oh. Ada. Ada. Smlm aku dah patahkan sim card Broadband haku. Muahahahah. At last! Geram haku. Aku tgk signal dia Very Good. Tp bila aku log in je FB, dia jadi cam haramjadah siput. Mendatangkan kehanginan pada aku. Memula aku bkk je card tu dari dia nyer tpt tu. Tp tak leh jadi. Aku mmg da lama nak terminate sbb aku tak puas ati sbb lembap. Aku nyer mmg basic bodo nyer je punya pakej. RM70 je pun sebulan. Jgn ko bangan nak main utube ke hapa. Mmg tahap tersengguk sengguk la. Tp basic pun, tak perlu la kut lembap mcm snail pig sgt. Kita bayau oke. Bkn pree. Sudahnya aku patahkan. Padan muka. Sok aku kena gi terminate kat Celcom. Konon je Wilayah Raya Celcom. Konon je umah pun napak menara Celcom (ye tau, bkn pencawang dia kat situ). Tp hampehh.. Dah. Aku pun tatau nak amik bband apa. Aku igt dulu, nak masuk umah baru, baru aku nak terminate sbb aku nak pakai UNIFI. Tp dah gini, apa pun tak boleh. Lantak!
So skang mmg aku takde la nak online kat FB. Sbb aku mmg online FB waktu malam. Lantak lah. Bkn mati pun tak tgk FB. Silap2 ngan FB aku terminate akaunnya (eh.. ye ke tuuu???)

Oke. Thanks baca aku bebel2 ni. Ni namanya BEBELES WEDNESDAY. Maaf ler, takde entry berilmiah plak. Hihi.

Diakhiri gambar ini supaya ptg ni aku rajin nak wat jus ini. Bahahah.
Kredit : Here

6 comments:

eda_ej said...

ade gak kak ida baju raye.. kitorang anak branak ni memang tak de baju raye.. pakai je ape yg ade kang.. huhuhu..

Yan said...

kitorang da lame tak tukar duit kat bank... skang ni bile ade yg beli topup guna duit baru.. kitorang simpan.. cam last year pun same.. simpan sampai terlupa nak guna.. sudahnye disapu dek perompak huhuhu

Yan said...

oh klu yan dengar sinar... bkn terasa oldies tp terasa muda kembali.. sbb lagu2 tu zaman kite kecik/remaja kan

ZaNa aDieyZa said...

zana lebih suka dgr hot fm.. hihihi

persiapan raya zana pun biasa2 jer kak.. yg penting xnak membazir.. tapi kasut harus beli.. apakah??? hahaha

ch@ said...

persiapan raya yg bkn sederhana tu kekDa. kira meriahla juga tu utk berdua. kita ni persediaan ala-ala je. sibuk mengusung perut ni.

PUANSTOBERI said...

EDA_EJ :

Bkn baju raya sgt tu pun Eda. Baju keja tu sebenarnya.
La..tak beli baju raya lagi ke. Tkpe..sok sok misti incik EJ belikan tu :)

YAN :
Oh. Kan. Sng gak gitu. Ada org bagi duit baru simpan je. Hihi.
TU la.hati hati tau. Simpan jgn tak guna plak :)

ZANA :
HOT FM akak kureng sbb iklan dia lagi la byk. Pehtu tu lagu org muda muda. Hihi.

Hihi. Akak pun bkn target utk raya sgt. Seme beli tu utk pakai gi opis nati. Kira time raya tu utk rasmikan je. Hihi.
Kasut tu pun, kasut opis gak. Huhu