Monday, August 1, 2011

~Pasal Nak Masak Apa Oi?~

Awal2 puasa. 
Sebok2 carik resepi.
Esok2 da nak abis puasa. Mmg malas la jadinya.

Tp aku mmg target nak masak je hehari.
Walo pun satu lauk.
Sbb.... saja. Takde sebab.
Rasa mcm kalo pi bazar ramadhan tu tatau apa nak beli, baik aku masak. Dan aku stress tgk ramai2 kat bazar Ramadhan. Ye begitu.
Walo aku terkejar2 la nak nyampai ke umah.
Tatau cena keadaan, tp reni aku rasa kul 6 gak la paling awal aku menyampai ke umah.
Apa bleh dimasak dlm masa sejam?
Bleh kut takat 1,2 menda.
Selain tu tak bleh.

Skang ni nak carik resepi kuih2 yg simple simple.
Pening dah aku  nak carik nih.
Utk buka puasa wif my family in law nati.
Biasa nyer wat cam potluck lah. Ada bawak memasing nyer makanan.
Last year aku bawak puding jagung. Tk byk, tp cam tak abis je aku nengoknya.
Abis?? Apa je aku nak masak oi??

Aku igt beli karipap frozen je lah. 6 bijik cukup kut. Haha. Kedekut.
Wes. Ini bkn masalah kedekut ke tak, nati tak abis sbb da byk sgt makanan kan.
Dan lagi nati mcm kecik ati kalo makanan yg kita buat/bawak tu tak abis.
Nak beli pun, apa je? murtabak?
Sure ramai yg bawak.

Susah2 sgt aku bawak diri ja.
Lalallaala.

Jadi, jemput minum ini berbuka puasa nati.

7 comments:

ejaMaria said...

hahaha... nko saje letak air tembikai gitu yekkk... meleleh siot...

aku mood Ramadhan macam sampai tak sampai... hati masih sedih... masak apa ada... makan je la apa yg ada...

eh thgari tadi pegi medan mara beli lauk satu jenis je... balik nnt tambah la sayur tak pun telur dadar... ok la kut... ;p

AyangAizul said...

hr ni tak pikir msk per psl mak cuti ada kat umah so mmg kompem la buka kat umah mak jer....

Cik Anita said...

baru hari 1st dah pening pikir nak masak apa...hihi.
eh akak bukak puasa makan nasik ke? ke x?

Teratak Hami said...

Pot luck nanti bawak ler otak2. Akak tgk kalau kat kedai, letak 1 bakul, kejap jer abis.

eda_ej said...

6 ketol pon kalo tak abes sakit ati gak.. bia la org kate kedekut drpd membazer kan dah tak elok.. hehehhe..

PUANSTOBERI said...

MARIA :

Gmbr takde kaitan dgn entry. Haha.
Tkpe la Maria, mana ada je dulu. Kalo aku pun aku trauma gak 2,3 minggu. Tkpe jgn effect kat mood raya nati sudah ye :)

AYANG :

Wahh..bes bes....

PUANSTOBERI said...

CIKANITA :

Harus makan nasik. Kalo tak kang kurus la incik asben akak. Hihi

TERATAK HAMI :

Rasa mmg nak wak otak2. Da beli pun yg frozen nyer kat FELDA tadi. Hihi

EDA :

Tu la tu. Mmg akak bawak 6 ketui je kalo karipap. Tak abis kalo akak bawak balik umah balik. ngeee :>