Monday, August 22, 2011

~Pasal Bazar Ramadhan Di Ramadhan Ke 20~

Wah. Begitu. Tajuk jelas dan nyata. Haha.

Balik kg. Mak ajak kuar beli brg2 sket. Lps tu trus ke PaRam.

Cam biasa. Kalo ke PaRam sure aku blur nak beli apa. Tp mak aku cam xcited je rupanya. Hihiks.

Kat sini, 'kebesaran' org meniaga adalah LAKSA. Gerai laksa je aku agak memonopoli dalam 40% kut. Selang 2,3 kedai sure ada kedai  jual laksa. Sana laksa, sini laksa. Jadi kami pun beli laksa. Beli sket je. 1 paket-RM2. Tp byk. Leh makan 2 org. Ada telur gak - separuh.
Kalo kat KL yg femes adalah murtabak. Tp kat sini, takde wey murtabak. Ada satu gerai je. Itu pun ujung-ujung. Sbb da satu gerai je, mmg jadi gerai 'murtabak beratur' la jawabnya.

Oh. Laksa sini, laksanya dibuat dari laksa tepung beras. Mmg rata rata kedai jual yg mcm itu. Kalo tak sker mmg tak bleh makan lah. Cam aku, walo aku sker laksa kering (yg biasa tu la, yg kena rendam dan rebus tu), tp kengkadang aku teringin gak laksa basah ni. Cumanya, aku rasa laksa basah ni sesuai dgn kuah yg org2 situ buat je. Kut ngan kuah laksa aku, lain dah rasanyer. Mungkin da ilang pure nyer. Hihi.

Beli kuah chara berlauk jugak. 5 ketui - singgit. Lama da aku nak carik, tp aku tgk yg kat KL tak memberahikan pun, sini cam byk je dagingnya. So, beli. Makcik tu sporting. Dia napak aku amik gmbr dia kata 'napak lak tangan makcik dlm gambar'. Hihi. It's ok makcik, makcik ada FB? Nati saya tag. Hihi.
PaRam kat sini mmg dalam tpt berbumbung. Walo ujan, selesa lah. Byk gerainya. Kuih pun sesetgh gerai leh dpt 3 ketui singgit.
Sila tgk ada jual 'limas panas'. Ce teka ce teka apa limas tu?? hik hik. Ni pure punya nih. Hihi.

Oh. Lupa nak gitau kat mana aku pegi ni. Di sini lah. Gambar tak clear la plak kan. Tkpe. Abaikan.
Maka, ini lah yg kami beli. 
Yg tak kelihatan adalah air 'jambu rock'. Org gerai tu yg tulis begitu yer. Klass kau Jahh.. hahaha. Nampak laksa tu - puas hati kan RM2 begitu. Tp kuah agak lain. Aku rasa dia guna sardin tin. Tp abis ja. Haha.
Dan popia basah vs popia kering (upload on FB oredi) - utk Mekchu : adakah ini yg dimaksudkan dgn popia Kuala Kangsar sebagaimana pernah di update kan dalam status FB tak lama dulu. Hihi
Sedap oh popia nih. Nxt week balik kg mau me repeat beli. Jgn la org jual tu plak bercuti raya.

Maka,, itu lah kisah ke Bazar Ramadhan pada hari ke20. Sekian, terima kasih :)

9 comments:

ZaNa aDieyZa said...

kekda, zana suka popia basah.. kalau makan banyak pun x jemu.. x tau nape..

murtabak beratur?? kelas nama tu kak.. hihihi.. mak cik yg jual kuih cara tu kelakar la.. boleh pulak ckp tangan dia masuk dlm gmbr.. hihihi..

yatt said...

saya org perak, kalau kat perak memang panggil limas kan? awak kg kat perak jugak ke?

D_08 said...

aik....macam kenei je..... ni musti kat Lembah ni.... ape ke name tempat ni...selalu buat ekspo kat sini.... aked ke.... ape ntah.... ate udah lakse kuale ni pemes...kompem le kat tempat die...kuale tu...lagi ghamei oghang yang juei nye.... PUANSTROBERI...

PUANSTOBERI said...

ZANA :

Yer. macik itu lawak dan sporting juga. Hihi.

Da org beratur nak beli murtabak tu, maka, akak kasik nama dia murtabak beratur. Hihi.

YATT :
Yeps.. me org Perak. Hihi

YOB D_08 :
Iyer. ni namanya Arena Kuala Kangsar. Hihi. Btul la kat lembah a.k.a tepi sungai tu. Hihi.

Tu la tuh..merata tpt ada laksa. Hihi.

sHima AzMir said...

laksa ehh...byknye...lain daerah..lain lar cara masakannya.betul tak?? anyway...apa jenis laksa..if for me,hmmm i layan je.hehhe :)
-blogwalking-

Yan said...

err.. laksa ape tu... guna sardin tin? dan ade telur?? cam mee rebus eh.. laksa putih ni yan ske.. laksa spageti pun yan makan.. tp klu diberi pilihan mmg cari yg putih nila..

kueh cara/talam berlauk.. yan dulu ske sangat.. klu puasa mmg mencarik kueh ni... tp tak taula lately since last year cam tak minat dah ngan kueh ni

eKa said...

murtabak beratur kekda.adoyai mcm2...kat sini susah la nak dpt mknan yg sedap...sakit hati je kalu beli kat param

PUANSTOBERI said...

YAN :

Laksa kat sini, sestgh nya mmg ada telur. hihi.
ada yg sker letak telur, ada yg tak. biasa kiterang mmg letak telur rebus lah. Hihi.

Oh. Kuih chara tu, Reen sker time puasa je, tk puasa, tak carik plak.h ihi

PUANSTOBERI said...

EKA :

Sbb org ramai beratur, akak buh la nama dia beratur.

Retu akak tgk ranc bazar ramadhan ke apa ke tah yg pengacara dia Qi tu. Dia gi sawak kan. Tgk seme makanan pelik2 je. Tp bes gak la, leh terai makanan pelik2 tu. Pengalaman tu, tpt lain takde dah.h ihi