Monday, August 8, 2011

~Pasal Drama Berselindung Di Sebalik Kaabah~

Smlm tgk drama. Berselindung di Sebalik Kaabah tajuknya.
Lakonan Zarina AF (Rina), Izreen-cikgu Zakiah Juvana tu (Maya), Eizlan Yusuf, Didie Alias n Fir (Remy).
Aku tak kenal sapa lak dak Fir ni. Maka kita gali gali. Maka dapatlah jawapan. Calon AF la jugekkk. Yg sama ngan Fina, Hazama tu ari. Tp tak terpilih. Sorang lagi bakat2 AF yg terjun ke bidang lakonan. Aku igt kot cina. So, ini dia Fir yang membawa watak Remy, seorang boipren yg setia tapi entah cemana ter perangkap dek adik girlfren nyer lalu dituduh merogol adik girlfren nyer itu.

Byk lagi gambau beliau kat blog ini

So, skang berkenaan cerita BerSelindung di Sebalik Kaabah ini. Citer cam biasa la. Org yg jahat, yg menyesal di ujung ujung nya. Yg baik tu plak memaafkan si jahat. Biasa. Normal kan. Dan kita pulak akan rasa, apsal la ko bleh maafkan dia sesudah dia buat memacam.

Citer ni pasal 2 adik beradik kembar yg dibesarkan oleh anak org kaya. Pada mulanya si akak yg namanya Maya, disukai ibu bapanya sbb dia pandai, cerdik dan segalanya which adiknya pula yg bernama Rina cam tak berapa nak pandai. So, sbb dari kecik dia kena banding2,maka bila dia da besar, dia mula memberontak. Dia mula pedajal akak dia smpai la derang masuk kolej.

Si Rina tu plak konon berlakon mcm pompuan lindungan kaabah. Pakai tudung. Solat seme. Tp seme tu nak kaburkan mata seme org konon dia cam baik. Tp sebaliknya syaitan bertopengkan manusia.

Maya plak ada boipren-Remy. Rina pun tak sker tgk akak dia couple ngan Remy ni. Dia pegi umah Remy, dia bagi Remy minum coke yg dah buh ubat bagi lalok lps tu  Remy ni minum trus pengsan. Rina bawak naik atas bilik, pagi esuknya Rina menangis ter esak2. Dia kata Remy rogol dia. Haha. Part ni mcm mengong sket la. Sbb my dear kata org laki yg pengsan ni manade 'naik' apa-apa. Haha. Oke. Sila bersopan. Puasa ni yer. 

So, si Maya pun clash la ngan boipren dia. Rina sker la plan dia menjadik. Remy tu trus jadik gila sbb Maya tak percaya ngan dia.

Tah cemana 1 hari, dtg sorang pompuan ke umah mak pak kembar ni. Oh mak kembar ni pun da meninggal. Tatau bila tah. Aku tgk pun da sekerat jalan. Pompuan tu (Didie Alias) claim salah sorang kembar tu anak dia. Sbbnya masa mak kembar ni bersalin, dia yg bidankan. Masa tu dia pun baru pas beranak. Tp salah sorang kembar tu meninggal. Maka dia bagi la anak dia sbb dia kesempatan wang. Lakinya baru meninggal gitu.

Si Rina yg jahat ni dengar maka dia pun laju2 jumpa org pompuan tu. Pompuan tu kata, anak dia ada tanda lahir kat lengan. So, trus Rina ni kata Maya. Maya yg ada kat tangan. 

Lps tu Maya plak kena halau ngan bapak dia sbb Rina sudah cakap Remy tu yg buat dia pregnant dan bersalah adalah Maya tu. (see.. smpai ter mengandung okeh, dlm pengsan2 tu. Agak2 la pun). Lalu Maya ikut pompuan tu. Tp sekejap je makcik tu tau tu bkn anak dia sbb dia tgk takde tanda kat lengan.

Maka makcik tu pun pegi balik, nak carik anak betul dia. Kena sepak terajang lagik la dgn Eizlan tu. Sekali lagi Rina dgr dan dia jumpa makcik tu. Makcik tu selak2 baju dia, napak tanda itam. Tp mana Rina ni nak duk ngan pompuan tu. Dia pikir punya pikir, dia kata dia nak duk ngan mak dia, dia nak balik amik baju.
Kredit : Here
 Skali dia sembunyi kat keta rosak. Dia buat2 panggil mak dia, sakit kaki la kononnya. Tp dia belasah mak dia ngan kayu smpai mati. Ceh. Giler btol. Ada ke org tergamak buat mak sampai camtu. Hish...kut ye pun.

Lps tu si bapak derang ni dgr perbualan telefon antara Maya ngan Rina. Maya kata dia dah kat Mesir. Lps tu Rina pun mengaku la dia sebenarnya bkn anak kandung bapak derang tu. Dia saja buat menda2 ni seme dia sakit ati. Tp paling tak bleh blah ada dialog dia lebih kurang gini 
"senang je nak tipu seme org. Imej agama tu bleh kaburkan mata seme orang. Seme terpedaya"

Eh. Tak baik lak wat ayat camtu rasanya. Tp takpe lah. Mungkin utk memberi pengajaran. Cumanya, nati org terpikir, nak cover perbuatan jahat, bebuat la bertudung seme. Heh!.

Lastnya Rina kena simbah asid mukanya dek Remy. Dan muka dia jadi buruk. Rosak teruk. Tp si kakak, akhirnya kata
"takpe dik...akak akan jaga adik dan anak adik tu". Bleh??? Hurm.. Ha, yang ni baru betul wanita lindungan kaabah namanya.

Begitu lah citer nyer. My dear dok tanya "awak geram ke tgk Rina tu? Kalo geram makna lakonan dia menjadi"

Aku kata, aku bkn la geram. Tp cam melampau2 lak buat citer nyer. Ada ke jahat smpai membunuh emak. Lps tu mcm takde perasaan je. Eh. Tak bleh blah la eh.

Kot sapa nak tgk leh picit2 je 105. Astro ni kan sker citer ulang ulang. Huhu.

*apasal aku google imej berselindung di sebalik Kaabah byk kuar imej 'bersih' pehtu gmbr DSAI. Haha. Peliks.*

9 comments:

asiah_najihah said...

haha..betol2.asiah tengok jugak cite ni semalam..

Che Sue said...

suka aku ko buat sinopsis gini..aku ni pemalash nk ikut2 citer melayu..tapi aku suka je org citer2 gini..lgi pun nk tunggu donlod citer melayu satu hal aa peh tu tak best! tu yg aku malas tu..

keep up the good work! nanti buat lagi sekmen gini ek..i like!

PUANSTOBERI said...

Asiah :

Tgk juga yer? Bes kan? :)


Che Sue :
kalo aku jadi ko pun aku maleh gak. Aku kat sini, da berderet pilem baru adik opis aku dload. Aku da amik pun buh dlm harddisk..tp idak gak tgk.. tah..cam takde nafsu je nak tgk kalo bkn kat wayang n tb. hihi

oke..nati aku buat sekmen camni salu yer. utk hiburan ko. hihikkss :>

asiah_najihah said...

best2..memang menjadi la zarina af tu blakon..memang sakit jiwe tengok die..hehe

Luv said...

tq pn da coz bg penerangan keseluruhan jln citer sb aku pun tgk part nagis ats katil n kantoi ngan kak dia trs fry tukar citer lain huhuhu...

Cik Anita said...

duk nampak jelah status fb orang lain pasal cerita ni.. tapi nak tengoknya memang tak dapat lah..hehe

Yan said...

owhh baca review nipun dah terase kekejaman yg melampau ni...
tak taula tengok nanti cemane gaya plak...

owhh mamat fir ni... mmg tak teringat langsung kt dia.. dia calon afmasuk AF9 aritu yer.. tgk iklan cite ni.. igtkan pelakon baru manela..

PUANSTOBERI said...

Asiah :

Dia mmg seswai belakon camtu kut. sbb tu salu jadi camtu. Hihi.

LUV:

Yupp..nati ada citer lain aku bikin sinopsis kayak gini lagi yer. Hihi

PUANSTOBERI said...

CIK ANITA :

Tkpe. Ni seme dunia je ni. Cewah! Tetiba. Apa kess??

YAN :

Nati tgk yer. Misti lagi geram jek.