Saturday, August 13, 2011

~Pasal Akhirnya Ke PaRam Jugak~

Ok. Akhirnya lebur sudah rekod ku utk tidak pergi ke Pasar Ramadhan. Di ari ke 13 ni akhirnya ku berbelanja juga di PaRam itu. Kami ke PaRam yg dkt HUKM sanun (Stadium). Jauh nyerr... ye, mmg agak kejauhan, igt nak carik agar2 pelbagai rasa sbb thn lps ada jual kat situ. Tp malangnya takde plak macik tu jual. Tkpe lah.

Mujur berhabis kurang RM20 saja.
Murtabak daging - RM2.50
Gulai lemak ikan keli - RM4
Rendang kerang - RM2 (tu pun gigil2 tukang kedai tu nak buh bila kiterang mintak 2hinggit)
Gulai Kawah - RM3
Ayam Percik - RM3
Air limau kasturi asam boi - RM2

Tp sapa kata cukup je bawak seploh hinggit ke PaRam. Cukup kalo tak beli lauk pauk. Kalo  beli lauk pauk mmg tak dapek la. Memula my dear nak beli sambal sotong. Mintak 2hinggit. Org jual tu kata tak bleh. Kena RM3. Ah. Tk payah lah. Kang tak abis, satu hal plak. Dah. Kalo nak, esok gi paso, sekilo saya leh masakkan ye abang. 
Terpaksa sebenarnya ke PaRam ni. Sbb aku gi claim MAD yg aku beli tinted kat solar tint tu. Smpai kat kedai tu kul 11 lebih, tp duk situ smpai kul 3 lebih. Memacam hal lak jadi. Tu nenati la aku citer. Mmg nak dijadikan citer btul lah. Bleh lak ada kebakaran kat kedai tu. Mujo ngan keta keta aku tak ter baka skali. Abis, da blogger katanya, harus la ada picca picca tpt kejadian. Sok sok aku citer yer. 

Sempat la aku merayap ke NSK la, kedai lampu la, kedai elektrik la yg ada sekitar2 tpt kedai tinted tu. Haih. Memacam hal tau. 

So, esuk harap aku dpt masak la. Igt nak wat bihun sup, ikan pari bakar, ngan sayur goreng. Tgk la sayur apa. Semangat nak bako ikan sbb tadi masa gi NSK tu, beli tpt bakar ikan yg cumel. Hihi. Tu pun nati aku jajakan citer nyer yea. Haha.

Esuk pepagi gi paso lah. Lps tu cam igt nak pi carik jeans lah. Kat mana tatau lagi. Sogo la kut. Retu gi BTS tak jumpa yg berkenan.

P/S : Nak tau gak, apsal time bln puasa ramai carik murtabak eh? Hurmm..

Gambar hiasan ehsan google

9 comments:

cikbedahlaser said...

wooo sy setakat ni g param time keje je.. sbb x smpt nk balik masak.. n mmg ke param stadium tu la.. lain tpt lom pernah pergi lagi.

~ain said...

caya la kak.. kita serupa.. tadi petang pun ain pi param.. beli:

gulai daging RM5
pajeri terug rm3
Sata rm3
kuih cara berlauk rm2
taufu fa rm4.50
air tebu rm4

haaa. semua sekali rm21.50

sebab malas yang membuak-buak dan dah buntu pengkalan otak nak masak ape .. hahahaaha

eKa said...

eka pun membawa khabar yg sama...niat hati nak say no to bazar...tp kecundang jua akhirnya...13 ramadhan gak menjadi saksi...beysa la wiken...kaki kuat merayap.pastu tak larat lg masak.walaupun eka tak ke param, tp mkn luar gak...canne... masih sah ke statement eka'say no to param'

ejaMaria said...

belum pegi PaRam... tapi semalam berbuka lauk PaRam je kat rumah mertua... en.suami pegi beli... ;p

ZaNa aDieyZa said...

weekend selalunya mmg susah nak dpt masak sbb aktiviti padat..

PUANSTOBERI said...

CBL :

Besau kan situ. Tp smpai tatau nak beli apa rasanya. Huhu

~AIN :

Hihi. ke Param gak kita kan.

PUANSTOBERI said...

EKA :

Ke piza yer berbuka. HIhi. akak lum penah buka kat luar lagi :)

MARIA :

Sesak woh..maleh aku. Baik masak lagi bes lah.

ZANA :

TU la tuh. Tp masak jugak lagi bes la tapi.. hihi :D

Yan said...

ermmm yan p bazar ramadhan bli kueh2 atau laksa/mee/murtabak/roti jala gitula.. tak bli lauk2.. pasal makan 1 menu tupn dah kenyang.. lg plak lauk-pauk bapak mahalkn.. kire mmg berbuka jarangla mkn nasi

dah tobatla last year.. bli tah ape tah... tau2 abis rm17..

Yan said...

eh jap nak tanye... gulai kawah tu cemane?? tu makanan orang pantai timurkn???
teringin nak rase..tp tak tau ape isinye