Sunday, August 7, 2011

~Pasal Masak Or Beli?~

Ahad - 3.30pm. Kalo ari keja, kat opis waktu ni, ada lagi sejam setgh nak balik.
Buat entry live ni. Ha. Mmg aku jarang wat entry live da skang ni. Salu draft dulu then baru publish.
Tgh dok pikiaq pikiaq ni.
Nak masak ka, nak beli ja kat Pasar Ramadhan.
Takat ni masih bertahan tak jejak kaki lagi at any Pasar Ramadhan even kat gerai org jual lauk kat opis tu pun aku tak nah turun lagi. Hihi.

Aku tidak la meletakkan azam kata bln puasa ni aku nak masak hehari tanpa pegi pasar Ramadhan. Tp awal2 retu aku pikir aku nak cuba la masak bulan puasa ni. Masak pun simple simple ja. Tp kalo wiken, aku mmg pikir malas nak masak. Beli je. Lagipun every weekend bln puasa ni kiterang gilir2 berbuka umah mak. Cam smlm ke umah mentua, nxt week lak balik Perak, lps tu ulang balik dan lps tu trus balik raya. Yey!!

Takat ni, minggu pertama, percubaan aku utk masak lps balik keja, Alhamdulillah, berjaya. Smpat la kalo smpai umah dlm kul 6 tu.
Bkn per, aku mikirkan keadaan yg sesak kat pasar Ramadhan tu mmg lagi penat dari aku masak kat umah. Rela aku smpai umah-salin baju-solat dan terus kelentung kelentang kat dapur dari aku berpeluh tiak jalan kaki jauh nak menyampai ke tpt pasar ramadhan pastu rebut2 beli pastu bawak balik tak tentu sedap ke tak lagi. Tp idak la pula aku nak mengatakan aku masak tu sedap bebenau. Tp apa org kata tu, kepuasan, ye dok?

Sapa yg balik, dan masak aku rasa tau la kepuasan dia. Kepuasan bila tgk suami (buat masa ni lum la ada anak kan) berbuka hasil masakan kita. Terharu rasa. Lps tu  kalo masak tu, yg penting skali jarang membazir. Sbb masak sure cukup2 je. Lagi satu takde la rasa terkilan kalo beli seketui ikan cencaru sumbat da 3inggit which aku masak kos nyer berapa sgt. Ye lah, 2 eko ikan cencaru aku beli kat Tesco retu baru 2 inggit lebih. Rata2 aku dgr rega makanan kat pasar ramadhan thn ni mcm mencekik gak smpai kerajaan kata suh bandingkan rega, riki2 dulu antara 1 kedai ke 1 kedai baru beli. Hoh. Camtu lagi la peluh tiak.

Yelah, aku bleh la ckp camni sbb aku smpai umah pun dalm kul 6. Yg mana nxt year, Insyaallah, kalo aku da pindah mmg tak bleh smpai kot waktu tu. Dan aku pun ndak tak nak kena beli gak la kot. Ye lah, bkn kita taknak masak ye dak. Tp tak cukup waktu. Jadi akur. Masa tu baru aku tune aku nyer program yakni  masak waktu wiken lah.

Dan hari ni, ketika ini tgh duk pikir2 nak masak or nak gi pasar Ramadhan je. My dear kata beli je. Nasi tomato ke apa ke. Tp tah ek. Rasa mcm nak masak. Tadi pagi da pegi Tesco. Segala macam da beli (ha..skang sker la beli barang basah kat Tesco. Rasa mcm murah lah). Dgn tembikai seme ada. Ingat nak buat nasik lemak ayam goreng rempah. Hurm... cena.

Masak la kot kan. Lagi bes.

Oke lah. Kita google resepi ayam goreng rempah yg bes bes sket yaw.. huhu
Kredit : Here

17 comments:

~ain said...

kak.. beli kat bazaar mmg mahal laaa skrg. tah kenapa laaa kan. masak sendiri mmg boleh lebih jimat dan puas hati. ain setakat ni pun tak jejak bazaar lagi. tak tahu laaa esok2 kan.. heheh

tapi, kalau duduk jauh.. sesak2 jalan raya sampai rumah pun dah 7 lebeh, baik laaa beli. kalau tidak menggigil kelaparan laaaa...

cikbedahlaser said...

wooo mahal meh beli kt bazaar ramdhan.. ala. bru teragak nk g beli je.. dok umh sorg2.. malas btol nk masak.. tp klu mahal.. baik masakk. kan?

Yan said...

yan kalau ade kelapangan mmg nak masak... tp disebabkan kami time berbuka mmg bertapa kat kedai.. camno nak masaknyer...

penah gak suggest kat hubby... siang biar dia je jaga kedai.. yan ngan anak2 duk umah.. lehla masak2.. pastu berbuka kat umah... then malam.. baru yan jaga kedai..tp dia malas nak patah balik pastu g kedai balik.. hari2 camtu... lari minyakkk.. huhuhu...

so setakat berpuas ati masak tuk sahur jekla.. hehe

eimma's said...

Ha..sama la ima kekda..smpai umah kul 6..kaletung keletang kalut msk..wat sesimple je..xyah bazir2..xbest beli kat bazar..klu rasa nak makan luar mmg pi kedai trus order

chinta... said...

reen...kita masak sendiri lagi sedap...walaupun x berapa sedap..ekekkeeke....tengok muka suami kita makan ngan selera...ase kembang kecut je hidung ni....puas masak..walaupun penat sikit...makanan kat pasar belum tentu sedap n x tahu bila dia masak kan...tu pendapat chinta la..

ejaMaria said...

hehehe... bole masuk geng... geng masak... ;p

ZaNa aDieyZa said...

zana selang seli.. hari ni masak, esok beli.. tapi kalau beli pun, beli lauk utama jer.. sayur & lauk lain zana masak.. tp mmg kalau masak sendiri lagi puas.. feel tu lain bila encik suami makan dgn berseleranya.. padahal dia lapar kot.. hahahaha..

kalau akk masak lebih, meh hantar ke rumah zana yer.. hihihi

Cik Anita said...

kalau berdua tu mungkin ok lagi kot masak lagi2 bagi makan kat suami tercinta. kalau cam Nita ni dah duk sorang je, masak pun jadik malas walaupun konon2 rajin masak. heh.

PUANSTOBERI said...

~ain :

Tu la pasal. Kalo bleh mmg hehari nak masak. Tp kalo da smpai umah pun dkt kul 7, terpksa beli gak.
Thn dpn cena lah keadaannyer yer. HUrmmm..

PUANSTOBERI said...

CBL :

Sorang better beli la kot. Tp tah..akak kalo sorang, goreng nasik je kot. mudah, simple dan cpt. Hihi

PUANSTOBERI said...

YAN :

Ye la jugak. Takkan nak masak kat kedai plak kan.
Tkpe lah kalo cemtu, cena nak buat kan.

Tp ada kelapangan nati leh masak :)

PUANSTOBERI said...

eimma -

Betul. Akak pun camtu. If nak beli, trus makan kat luar. Tak baloi rasanya nak gi pasar ramadhan tu. Beli byk2 pehtu tak abis.
Mmg igt nak beli sket je, tp at last penuh gak tgn. Tu maleh tuh.

PUANSTOBERI said...

chinta :

Tu la tu. Bln puasa ni aura memasak giler rajin dtg. Tak sempat duduk trus ke dapo. Kagum jap dgn diri sendiri. Bahaha.
Tp tatau la selama mana bertahan. Takat ni, da 7 ari puasa, tak jejak lagi memana pasar ramadhan ke apa ke. Hihi :D

PUANSTOBERI said...

Maria :

Gimme 5 ah! hahahah

PUANSTOBERI said...

Zana :

Tayah hantar la..meh dtg berbuka umah akak je. Hihi.

PUANSTOBERI said...

ANITA :

Tu la tu. Semangat gak nak masak, sbb sonok je tgk incik asben makan yg kita masak.
Akak masa bujang dulu pun beli gak. Hihi. :D

AyangAizul said...

kitorg kalo g param beli kuih2 jer. kitorg mmg xkan la beli lauk2 psl mmg xkan sapa nak usik.
kalo blik keje xmasak, just beli kuih2 or murtabak ke apa ker then mlm la kang br masak