Thursday, April 12, 2012

11 April - Cerita 1 : Flaming Steamboat

Kan aku kata byk cerita pada 11hb April. So, kita masuk cerita 1 dulu lah.
Aku beli dari Groupon voucher makan-makan kat Flaming Steamboat Buffet nih. Masa tu ter klik 'buy' sbb aku tingin nak makan ketam. Nak makan kat Bagan Lalang rasa cam leceh2 je. So, amik stimbot pun okey lah. Untuk voucher Groupon kali ni, terhad di cawangan Setapak sahaja. Tp oke la sbb itu paling dkt dgn umah. Aku amik time kul 5pm tu. Awal kan makan? Haaa.... siap tak lunch hoke semata-mata nak makan byk byk. Sbb aku ni tak reti makan bufet2, sure makan sket je. Tp kali ni dari awal smpai akhir asik kunyah2. My dear lak surrender. Aku boleh makan sbb aku amik segala cengkerang tu je. Mana la nak ada isi banyak.

Oke. This is my first time trial. And for me - mmg aku puas hati. Sbb :

# ketam - walo pun kecik, tp ketam dia isi penuh. Sedap. Puas aku makan. Tp agak2 la kan, igt org lain sama walo pun konsep bufet. Kejadah amik ketam smpai org lain tak dpt. Aku amik 2 eko je. Tu pun sbb portion my dear. Dia taknak. Ketam pun takde la kecut je cam tpt aku makan steamboat sblm ni. Makanan lain pun my dear kata 'fresh'

# tpt selesa - meja agak terhad. Jadi tak la ramai sgt org. Tp aku rasa kalo ari minggu mesti ramai gak sbb dia ada bukak meja tambahan.

# choice of menu - pun byk. Best lah. Tp aku pilih yg ini je. Mmg aku 'see-food lover'. Ihihiks.
Sebelum (with instagram)
Selepas (w/o instagram)
(annoying kan gmbr sebelum - selepas ni?. Hihik. Sekali sekala takpe kot kan? (",)

# main masak-masak pun guna dapur elektrik. So, takde la rasa membahang. Bes! (tp kat belah luar aku tatau samada dapur elektrik ke tak). Sbb aku duk dlm. Tpt air-cond. Dan paling penting dkt ngan tpt bufet tu.

# nasik goreng, mee goreng pun sedap jugak.

# kuah tomyam dia sedap. Tak cair.

# cam biasa eskrem pun ada.

So, itu saja lah. Buleh repeat. Tak perlu nak ke Maeps tu lagi dah.  Tu kalo ramai2 buleh consider la. Sbb tpt cam luas. Tapi kalo utk kami berdua, di sini pun oke. Tp rega sini mahal sket la.
Sbb aku beli thru Groupon, aku dpt rega utk 2 org - RM39, tp sbb dtg Public Holiday kena tambah RM8.40 (sorang RM4.20). Kalo tak reganya adalah RM26.90++ seorang

Keterangan lanjut : Klik je laman web dia ni : Flaming Steamboat. Dia ada byk cawangan gak. Tp make sure booking dulu yer. 

Oh. Lupa nak tepek muka aku yg asik makan nih.
Huhu. Saja tepek gmbr yg gegar, blur. Gmbr tak blur adalah gomok setaman.

Jadi, Thank You Groupon!

#Masa ni la orang duk sebuk2 dgn tsunami, dan aku pulak time tu sedang men-tsunami kan segala cengkerang2 tu ke dalam piuk steamboat. Huhu. Sbb tu langsung tak rasa gegaran ke apa. 

19 comments:

chinta... said...

sedapnya kekda....dah lama x mkn steamboat..

myfara FLK said...

mai pun suka makan seafood tp sejak2 allergic nie dah kurang makan klu terasa sgt nak makan kena makan dulu ubat allergic 1/2 jam awal utk mengelak dr garuk hidung.

said...

rindu nak pi steamboat sunway memang marvellous... kena puasa sehari baru best makan...

Mrs Linda said...

wahh semalam pon lind mKn atimbot..nk up entry jugak la.. hehe

Masya said...

selalu termimpi² nak makan kat flaming ni tau.. tapi sampai sekarang tak pergi makan² lagi huhuhuhuhu.....

Carmello said...

Hahah Kak Reen ni suka no cakap Kak Reen gomok setaman. Saya tengok Kak Reen tak gomok pun. Kalau saya makan buffet..makan macam tak ingat nak makan esok dah.. Hahha

ChentaHati said...

pegi sini hari tu... tapi rasa mcm tak menepati citarasa pulak. kita suka steamboat kat restoran nelayan ttwgsa... hehehehehe, selera manusia kan...

Cik Anita said...

alahai. sedapnya makan setimbot! lama gila dah ni x makan camni. ishk~ bila akak nak ajak Nita ni? hihi..

:P

Zana Adieyza said...

perrggghhh, minah deal betul akk aku yg sorang ni tau!! semua deal dia rembat.. sgt jeles la!!

kenapa dating x ajak ni? hihihi.. saya nak jugak kacau daun.. boleh jugak gmbr saya di "instagram"kan.. hahahhaha.. sebelum muka saya x berapa cun, lepas instagram jadi cun boleh x? hihihi

ch@ said...

kekda, bila nak diet. wakakakakaaa.
tapi, kekda mmgrajin la bergroupon ni, kita tumpang sekaki telan air liur. kekda, nnt kita susun jadual masa bookfair ek? sbb start bookfair tu kita ada family day.

Nana Aris said...

bestnye steamboat! nana kalau nak makan steamboat ni memang kena cari geng lain sbb cik abg tu tak makan..huhu

C.I.N.T.A said...

sedapnya... nak sikit leh?

anitadiana said...

kak ita pernah makan tahun lepas kat sunway..rasanya tak fresh...semua nya beku aje...mahal juga..buat besday arisya 1th...

aNa d'sKoDenG said...

salam..
wah..sedapnya makan stimbot..
da agak lama x makan stimbot nih
last makan awal jan ari tuh..pon kat flaming, tp kat subang jaya...
wallaaaa...

PUANSTOBERI said...

CHINTA :
Nati kita gather2 kat sini eh.

MYFARA :
Sekali skala takpe la garuk idung. hikhik

LOVE :
Kena puasa?? aaaa... :P

PUANSTOBERI said...

LINDA :
Up..jgn tak upp :)


MASYA :
Tkpe..nati buleh pegi :)


CARMELLO :
Dulu akak ni ranting je..tetiba skang cam 'penuh' tu yg gaduh gemok gemok tu. huhu. dulu berat akak hanya 35kg dik. nangesss (T___T)

PUANSTOBERI said...

CH :
Tk penah terai lagi nelayan tu. Tp ramai kata tak bes plak.


CIKANITA :
Jom la...bila pree??


ZANA :
Ate...ngapa tak dikabo pree hari tu. Akak da ajak tau kat TTC COrner

PUANSTOBERI said...

CHA :
Yelah..harus diet. kuikuikui.. ha..nak la jumpa CHa. Entah tatau bila


NANA :
Mari kita makan stimboat :)



CINTA :
Da abiesssss.... :D

PUANSTOBERI said...

ANITA :
Aloo..siannya... kat sini oke plak. Bes je. Dap...!


ANA :

Wallla....jom jom makan stimboat lagi :)