Wednesday, April 4, 2012

Halal - Haram : Tutti Fruitti.

Wah. Memacam menda yg diperkatakan mengenai Halal Haram ni kan.
Secara kebetulan entry Nana juga ada memperkatakan perihal halal haram ni kan.
Skang kat FB Tutti Fruitti pun tgh duk panas pasal isu halal haram produk derang.

Aku nak kata selalu makan mendalah TF ni idak la.
Tp sebulan skali tu cam eh, bln ni tak makan la TF, jadi harus pergi.

Tu pun idak la byk aku amik. Tk penah cecah 20hinggit la.
(err..bulan ni mydear blanja. Rasa sedap tu lain macam sungguh. Hahaha)
Mmg awal2 dulu aku tgk kat web derang takde Halal dari Jakim. Suppose mmg itu la yg sepatutnya 'dicop mohorkan'. Tp lantakkan lah sbb aku tau yg bawak masuk ni adalah sykt melayu (Naza). So, takde la nak was-was ke apa ke kan.

Tp lama kelamaan merebak plak pasal ni. Yang ni dari FB - TF Malaysia sendiri.

Meke ada Halal Cert. Cuma bukan dari Halal Jakim. Mostly product ala-ala makanan barat ni mmg takde cert Halal Jakim, but derang ada Halal dari luar. Mcm statement yg dikeluarkan tu, derang dah apply, tp blum dpt lagi.

Bercakap soal halal haram makanan ni, bukan susah pun sebenarnya.
Islam mudah dan memudahkan.
Maka, kalo was-was, leave it. Skang ni aku tgk ramai da buat eskrem yogurt ala-ala TF ni juga. Bleh terai kalo derang ada Halal Jakim.
And for me. Tak was-was pun kot. (T_____T)

Tp ada certain 'fastfood' yg aku tak makan sbb aku tetiba ter was-was. Dia takde halal Jakim tp ada halal dari luar, dan aku jadi was-was bkn sbb cert. Halal tu. Aku jadi was-was bila baca satu artikel. Maka, aku tak makan. Walopun semua duk bilang bes bes. Mmg skali pun aku tak penah makan. Mmg rasa tak stylo dan bukan org KeyEll bila tak mencuba, tp takpe lah. Byk lagi menda lain nak dimakan. But then, idak la plak nak paksa org lain jangan makan. Org lain nak makan silakan.

Sebenarnya kalo duk bergantung hidup dgn Halal Jakim tu pun susah gak. Kedai makcik2 jual lauk takde halal Jakim, tp kita tak ragu2 pun. Padahal kebersihan dia, kat dapur dia kita tatau apa cerita lak kan. *sebab ni gak aku jarang amat makan kt kedai2 makan area umah aku walopun tpt mmg jadi tumpuan segenap ceruk maknusia yg entah dari mana, hehari ramai smpai jem jem. Sbb pepagi lalu nk g keja tu aku napak cemna sampah dkt nau ngan tpt masak, dgn tikus2 beso rebit berlari2 anak. Uhuu*

Satu lagi kalo ada rezeki berjalan ke negara yg takde Halal Jakim ni jenuh kita. (Ye lah, aku tau giler la kalo nak carik Halal Jakim tu, tu contoh) Mmg mau mengadap mi segera je lah napaknya. Cam kat HK tu, ada je muslim (dr Msia) beli fries kat McD dia. Aku takmo - bkn je sbb waswas, tp sbb da tau burger apa dia jual. Mmg tak la nak beli apa2 pun. Tp kalo ada org yg sanggup, yg tak was-was, yg beli katanya, ala.... fries je kot, silakan. Tp ada kedai2 yg aku makan, bila ada tulis halal n diyakini mmg halal.

So, bak kata Nana juga, if was-was, tak perlu makan.

Tp jgn plak guna statement ni utk benda2 yg sah2 haram kan. Cam nasik berlauk yg tak bayar, lauk n nasik tu Insyaallah Halal, tp bila dah tak bayar tu, walo tak was-was, sah sah haram juga jadiknya.

16 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

best, best..
saya suke akak bercerita pasai mende ni
hehe

saya tak penah terai lagi tutifruti tu, huhu!

PUANSTOBERI said...

Nad : try la.. tp kalo ada terasa was was sbb dek isu skang ni elakkan dulu. akak tkde apa pun. sbb akak tk jumpa lg artikel yg mengatakan ingredient dia meragukan. ;)

Nana said...

Saya ada niat nak tulis mcm akak...mcm mn plak klw kita g obesea yg mmh sah2 xde sijil halal jakim?, mcm kata akk jug kedai mak jemah tepi jalan xde pon sijil halal jakim kan?xwas2plak kita nk makan?
Semalam ada org komen...jgn la amek,kira kedai waffle, jagung kat psaraya yg xde sijil halal..dia kata ni dah sah2 pekerja cina yg keje kt chatime tu xkan kita nak mnm?abes tu mcm mana plak dengan ada satu artikel sy bc klw tukang msak nye melayu tp xsolat kita ni kira makan makanan yg xelok sebab tkang msk xsolat, xreti sy nk xplain tp sendiri fikir la kan :-)

Klw dh tdetik was was jangan la gatal nak pegi senang kan?

eKa said...

sokong kalu was was tayah makan...sennag coter...tayah kaco org
tp besa la...eka sendiri pun cpt melatah bila tgk benda2 gini.eka pun td mula dpt taw terkejut gak...pastu bila study balik...cari kat gugel/forum baru la paham.rupanya halal cert dari jakim susah nak dpt.

apa2 pun cam kekda ckp tadi.islam itu mudah. kalu rasa was2 tinggal kan...haram utk mkn kalu was2.cam eka mula2 tadi takut.tp bila dah gugel sana gugel sini.pastu tau pulak TF ni syarikat org melayu eka yakin dah balik,tp betul kekda.kalu nak tgk halal dari jakim, kadang fish ball/fish cake kat pasar takde je cop halal pun.tp kita makan je

azeul said...

Haha..nasik berlauk yg org lain tlg byrkn memg best.gerai mee udang bkak lg kn?

Masya said...

alaaaa... iyer ker... suke maka TF jugak.. bulan ni tak pg lagi...

::EIDA:: said...

Nak makan kene yakin! Tak makan sebab was was.. tak yah makan.. Senang kan.. Tepat kekda!! =)

CikPuan Fara said...

betul tu kekda. kalu was2 toksah makan. lainla kalu kedai tu mmg terang2 nmpak xhalal xkan nak g mkn huhuhu

kekucingkatz said...

Ni semua legal matters...takde pulak yg cuma ada cop JAKIM je halal dimakan.... Kalo gitu Pn Masitah masak pun tak halal lah sebab takde cop JAKIM??... Semua ni untuk keseragaman je....

PUANSTOBERI said...

NANA :
Tu la tu.. tp tu lah..memasing punya pemahaman la kan.

PUANSTOBERI said...

EKA :
Itu yg kita beli. Kalo org kedai beli lps tu jual makanan tu cena?? Huhu.

PUANSTOBERI said...

AZEUL :
Tatau la bile dpt makan mi udang lagik.

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Makan je kalo tak was was

PUANSTOBERI said...

EIDA :
Tu la tu..takyah susah2 la menda yg mudah ni. Bukan mati pun tak makan TF tu.. alahainyer pun... tp kalo org lain nak makan,toksah la plak dipertikaikan...

PUANSTOBERI said...

CPF :
Btul. Kalo ada rasa cam tak konfiden, jgn makan.. tp jgn paksa org lain sama tak makan, unless ada bukti yg mmg menda tu haram.

PUANSTOBERI said...

KEKUCINGKATZ :
Bhn puan masitah masak ada cop JAKIM kan?? Hihi :))