Friday, May 25, 2012

Perlindungan Data Peribadi


Apakah data peribadi? Ia termasuk akaun bank, kad kredit dan juga hal-hal berhubung kesihatan, jenis darah, pola-pola DNA dan sejarah kesihatan seseorang. Berhubung kesihatan, ia dinamakan data peribadi khas.
Menerusi akta ini, undang-undang melindungi seseorang daripada dipermain atau disalahgunakan data mereka diperkenalkan. Misalnya, semasa berurusan dengan orang tertentu yang menggunakan data itu mengikut selera perniagaan mereka. Antaranya, data peribadi itu digunakan untuk urusan-urusan melibatkan 'online' terutama kredit kad.
Jika penyelewengan data peribadi berlaku, mangsa boleh membuat aduan kepada pesuruhjaya atau Jabatan Perlindungan Data untuk membolehkan siasatan dibuat.
"Jika siasatan didapati membuktikan kesalahan pelaku, maka hukuman denda atau pemenjaraan boleh dijatuhkan. Pemenjaraan melibatkan purata antara setahun hingga tiga tahun manakala denda sekitar RM50,000 ke RM300,000," kata beliau.

Oke. Harus pun seme orang ada history yg rasa data peribadi kita diceroboh. Selalunya yang cam ni lah 'cik, cik berminat tak nak amik insurans dengan kita, bla bla bla'. Dia akan cakap tanpa henti dan kita tak boleh nak mencelah walo sepatah pun. Last last kita kata 'takpe, saya tak berminat' dan dia salu akan hempas telefon atau bernada tidak puas hati. Sgt choi kan?
Dan kita plak lps jawab call tu mesti pelik 'cemana la plak dia dpt no phone aku ni?'

Kan..? Sgt annoying.
Aku terpanggil nak buat entry ni sbb smlm ptg dpt sms. 
Salam Cik Ida. I'm xxx. BTW, I m a property consultant. If u wish to sell ur property, I would like to get your consent (if u agree), to represent u selling ur property at XXXX (if u wish to SELL). Wish to meet u up.

Wah... siap tau nama aku tu. Aku belum masuk lagi umah tu chekkk... pijak umah tu pun belum dah ko nak propose suh aku jual.

Memula aku nak tnya konon2 cam berminat. Berapa rega umah tu. Tp aku tnya dulu dia dpt mana no aku, walo aku da agak sure la dari agent/developer umah tu.
Skali dia jawab "one of my friend gave me. It's my job anyway, as a real esate man" Oh My Englishhh.. ahahahaha.. tu mmg sebijik bijik aku tiru SMS dia. Esate ni utk Asset ke atau estate? Ahaha. Dpt je yg tu trus cam nak menyirap lak aku (bukan minum sirap kat kedai yeh). Cam good good je 'esate man' konon. It's my job anyway hangguk kau.. ko tau tak ko dah ceroboh hak peribadi aku. Suka suki nak propose. Saman kang! Tp ye lah... dia bukan paksa pun. Kan dia kata if u wish. Tp tetap tak suka.... nati bila dah masuk rumah lagi la byk agaknya msg yang 'real asate man' bagi. Hahaha.... Yer, rega umah aku tu pun mmg dah naik 100k pun dari rega aku beli *tgk kat mudah.my* Tu blum lagi kalo dah renovate bagai kan.

Aku jawab - ok.

Lagi la bagus, sendiri mengaku kan. Tu yg aku terus carik Akta Data Perlindungan Peribadi dan nak tau apa antara isi dia. Ye lah, selama ni mmg tau, lagi pun Jabatan Perlindungan Data Peribadi tu pun satu kementerian ngan aku gak. Tp tak penah nak amik tau sgt. So, skang aku nak tau apa menda sebenarnya, dan cena kita leh claim seseorang dah dpt data peribadi kita.
Tp kalo ikut kan no phone adalah data peribadi dan tak mustahil selain dari no phone termasuk gaji dan sebagainya boleh diberikan kpd 'asate man' tu. 
"Wajar ditegaskan APDP mengandungi tujuh prinsip ulung yang wajib dipatuhi di bawah Seksyen 5 (1) demi menjaga keutuhan data peribadi," kata Rais. 
Pertama, seseorang pengguna tidak dibenarkan memproses data peribadi seseorang lain tanpa kebenarannya. Pengertian proses di sini harus dimengertikan sebagai mengendalikan data melalui cara atau kaedah automatis atau pengkomputeran atau apa-apa proses lain. 
Kedua, mesti mematuhi prinsip Notis dan Pilihan di mana makluman dan tujuan awalan dimaklumkan kepada subjek data berkenaan. 
Ketiga, ialah prinsip penzahiran tujuan data peribadi seseorang subjek itu demi mengenal pasti maksud yang baginya data peribadi itu hendak dizahirkan.  
Keempat, prinsip keselamatan - apabila memproses data peribadi mana-mana subjek, mengambil langkah supaya data tersebut selamat, tidak diubahsuai, disalahguna atau tidak hilang atau diberikan kepada pihak-pihak berkenaan.
Kelima, prinsip penyimpanan: sesuatu data peribadi itu tidak dibenarkan disimpan di dalam sesuatu pemprosesan lebih daripada had masa yang diperlukan. 
Keenam, prinsip integriti data - setiap data peribadi dipastikan supaya tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini menepati maksud sesuatu data itu disimpan dan diproses. 
Ketujuh, prinsip akses: seseorang hendaklah diberi hak akses kepada data peribadinya yang dipegang oleh seseorang pengguna data dan juga boleh membetulkan datanya itu supaya terkini.

Artikel kredit to : Utusan Malaysia

10 comments:

Chekgu Azrine said...

good info la pn stoberi..saya pun tak suka terima sms atau panggilan phone yg annoying gitu..huhu

Jaa said...

aa, very annoying.. saya pernah dapat call... bl saya kata xnak..dia tnya plak kenapa? bila kita bg reason, dia bg plak alasan supaya saya bl jugak.. naik tension saya..

Yan said...

pnh gak terima call suggest insurans tuk anak.... yan jawap.. nanti saya tanye suami saya dulu.. poyo2 je konon cam berminat.. esoknye dia tepon lagi.. yan ignore je.. tak jawappun hehehe... paham2 sendirila yerk

asateman tu melayu ke?

Zana Adieyza said...

selalu jugak dpt phone call dr org yg x dikenali.. kadang2 bila dia dh mula ckp merepek, trs zana kata sorry x berminat then trs letak.. hihihi..

Cik Anita said...

Pasal benda ni, ni yang Nita nak komen nihhh.. sebabnya kawan serumah Nita dia memang kerja telemarketing dan sorang lagi ejen insurans... Nita pernah tanya, sebab banyak gila list name dia hari2 bawak balik rumah..dengan siap fon number bagai...rata2 list name tu yg berpangkat dan ada income bulan2 yg a bit besar..

dia yang call tu pun, ekceli bukan dia yang dapat sendiri number tu..dia dapat bos dia bagi. huhu.. Majoriti semua tu yg ada kredit card katanya, dats why dia dapat tu.. walluhalam...

PUANSTOBERI said...

CHEKGU AZRINE :
Yer, kita kena tau hak kita yg dicerobohi tu. Sesuka hati dia je kan amik2 no orang.. amboii.. biasa dia tu...

PUANSTOBERI said...

JAA :
Tu la..kadang geram.. tp yerlah.. dah keja derang kan..kang kalo kita taknak derang takde income.. hurmm..

PUANSTOBERI said...

YAN :
Tu la..derang ni gigih tau..

A'ah.. asateman tu melayu. apa ke namanya tah..

PUANSTOBERI said...

ZANA :
Derang ni sker jual nombor kita..geram tau..

PUANSTOBERI said...

CIKANITA :
Tu la pasal. Bank, kadang2 sykt telco ni pun sama bagi no kita. Hanginnn.. dah ada akta ceni, mmg kita boleh bawak utk dihakimi lah kalo bebetul rasa terganggu.