Wednesday, May 16, 2012

Cuti Cuti Cinta Krabi : Edisi Last (But Not Least)

Oke. Gmbr2 je lah.
Dan sedikit tips.
Hari last before balik tu smpat la kami photo shoot sket. Dah alang2 bawak tripod stand kan. Guna je lah. Dah la susah payah masuk kat luggage. Pasal mendalah ni lah kami ke hulu ke hilir kat LCCT tu. Tu nati aku citer. Sabo..sabo. Geram btul aku sbb naik MAS tu ari sng je lepas ngan tripod ni. Hiii...


Kami berangkat pulang meninggalkan bumi Krabi tepat jam 2.25ptg waktu tempatan. Satu percutian yg indah. Yg memberikan banyak pengalaman baru. Mmg bes. Dan untuk itu, kami mengalu-alukan kawan2 seme utk bercuti ke sini. Tpt ni mmg tak byk keluar belanja dan tiket utk flight pun murah. Utk belanja, termasuk utk tour, makan, shopping, massage, kami peruntukan 1k (10,000baht) sahaja - tak termasuk tiket flight n hotel. Utk 2 orang. Sepanjang 4 hari 3 malam di sana. Oke la kan.

Roughly bajet kami kat sana :
Island Hopping : 2,200baht. Jungle Trekking : 1,500baht. Foot Massage : 400baht. Mani&pedicure : 300baht. Makan2 : 1,000baht. Airport Transfer : 1,200baht dan selebihnya shopping serta miscellaneous. 


Tips 1 : Bulan Disember - April adalah peak season. Mostly harga hotel akan lebih mahal sbb cuaca baik. Kalo pegi cam aku pegi ni, ikut nasib lah. Cuaca mmg tak menentu. Tetau hujan dah.
Ni gmbr dari Nikon
Tips 2 : Makanan halal senang nak carik kat sini. So, dun worry about food. Setgh hotel pun mmg ada certified halal. Tp tak salah la nak bawak maggi cup ke apa. Lapo trus masak air panas je kan.


Ni dari S2. Lagi sharp dari Nikon.
Tips 3 : Shopping. Mmg kat sini takde price tag. Jgn beri harga kalo derang tanya nak berapa. Biar derang letak harga dulu. Atau kalo derang nak jugak, bagi harga yg langsung tak masuk akal. Tekan je kalkulator dia tu.



Tips 4 : Harga tour adalah berbeza mengikut syarikat. Kalo rajin survey dulu. Kalo tak rajin, rembat je apa yg berkenan. Sama lebih kurang je setiap tour. Boleh naik speed boat atau long tail boat.
Speed boat gini - Kredit : Here
Long tail boat gini - Kredit : Here
Tips 5 : Kat sini boleh je sewa moto. Banyak. Tp kami tak sewa pun. Sebab? Mydear adalah fobia naik moto lps dia xciden dulu. Huhu. Alah, lagipun nak kemana pun kan. Sbb asik sibuk ngan tour. Lps tu hotel pun dkt je ngan pekan. So, better jalan kaki sbb leh cuci2 mata (dan cuci2 poket juga). Haha.

Tips 6 : Kat Krabi ni mmg seme tpt ada kotak "tip". Jadi terpulang la kita nak bagi ke tak. Cam masa buat massage tu, mat saleh mmg dia bagi la tips pada org yg massage dia. Then kiterang masa nak balik tu baru bagi tip pada budak hotel yg islam tu (kira sedekah je lah). Sbb dia sgt nice. :)


Tips 7 : Sila bawak travel adapter sbb plug pin kat sini adalah berbeza.

Tips 8 : Waktu kat sini lewat sejam dari Malaysia. Lewat yg tepat yer. Katakan M'sia pukul 8.30pg, maka kat sana baru 7.30 pg. Tp sini cepat terang. Makanya subuh adalah jam 4.30pagi. Kul 6pg sudah terang. Mmg dah waktu syuruk pun.

Last, but not least, tips dari kami :
Tanak napak gemuk, sila la tangkap gmbr dari jauh camni. Haha. Sebetulnya ada tulis '  Krabi' atas pasir tu, tp tak napak. Hihi.

p/s : Ada beli sandal kat sana. 200baht. Cantik. Ringan je. Lps tu aku slot je kat poket bag. Masuk dlm luggage. Tercicir la kot. Atau org amik tatau la. Sedih sgt. Mana nak carik sandal camtu kat sini. Huwaa... sobssss :(

Maka, berakhir sudah cerita Cuti Cuti Cinta Krabi saya.  Kita jumpa lagi di lain cuti cuti cinta. Eh..?? Hahaha.

Kalo ada apa2 nak tanya berkenaan Krabi ni, feel free to do so. Bleh tnya kat sini atau emel je saya. Mana boleh saya jawab, Insyaallah saya jawab. Kalo kat emel tu mmg laju je lah jawab :)

*****
Entry lain - Cuti Cuti Cinta Krabi :
1. Permulaan
2. Penginapan
3. Jalan2 dan Makan2 di Ao Nang
4. Jungle Trekking : Emerald Pool & Elephant Trekking
5. Island Hopping : Phi Phi Island

10 comments:

::EIDA:: said...

Dah habis da? Rindu Krabi! Ida akan tanya bila tiba masanya.. heeee~

Sherwieyna Muzzawer said...

woww.memang nampak menariklah cuti-cuti cinta u ni..hee

Nana said...

Ala kak
Kasi la bajet dalam rm...heheh
Xreti la bath ni

ejaMaria said...

seronoknya... bila la aku nak sampai...

mekchu said...

ok, baru ada masa nak baca trip krabi secara marathon.. tarik napas... 1, 2 3 mulaaaaaa

Nana Aris said...

best woo berangan bace kekda punye story..wait for me krabi..we'll meet soon eceh..hehe

Sue-Rya Qistina said...

yessss!! sgt menarik cuti2 cinta kekda dan abg lan..mmg terbaik!! siap bagi tips lg tu..kelas!!

*gambar yg tulis love krabi tu klau pic tu dibesarkan mmg nampak..sbb saya nampak! ngeeee~

Cik Anita said...

Itu dia, sekian dari Puan Stoberi tentang info bercuti di Krabi!! rasanya info akak ni sangat membantu pada mereka2 yang nak travel sana.. dan menanti pula edisi cuti cinta yang lain? ehh? Memang akan ada! kan? hee :)

Masya said...

terbaikklah penerangan kekdaa... nak tanye apepun xtau.. sbb xde maknenya hubby nak bwk g sini uwarrr sobbb sobb.... sobb... sbb jawapan dia malaysia pun x habis pusing....

ciannay hilang sandle.. mesti lain dr yg lainkan..

Zana Adieyza said...

hope dpt pergi bercuti kat sana 2 hari nanti.. insyaAllah...

nice review dari kekda.. banyak input yg best2 & boleh jadi panduan yg sgt berguna...