Tuesday, May 22, 2012

Edisi Resepi : Spegeti/Makaroni

Spaghetti Bolognese by Pnstoberi. 
Last week ku instagram kan gmbr ni masuk kat FB. Then Yan katanya nak resepi. Uhhai. Malu kot nak letak resepi. Simple bebeno ni. Bak kata Chef Ridz tu, semudah ABC kan. Hihi.
Rasa cam penah buat la entry resepi ni, tp tatau kat mana. Ada kat note kat FB, tp dah tatau nak korek cemana bila da tukar timeline ni.. Sebenarnya resepi ni kena kredit pada my fren - Zawidatul a.k.a Kekucingkatz. Dia yg bagi kat aku 5 tahun lalu (kot). Resepi ni suppose utk makaroni, tp aku buat utk spegeti jugak.

Bahan-bahan :
-Spegeti
-Daging cincang *daging cincang Ramly tu dah tak dlm kiub. Aku punya la mencarik2 tu ari. Rupanya dia dah buh dlm packaging baru. Jadi petak plak. Cam daging burger nyer packaging. Haih la.
-Sos spegeti Kimball (aku guna yg cendawan)
-Bawang besar holland (yg kuning tu)
- Bawang putih
-Italian herb
-Capsicum
-Mixed vege.
-Cendawan butang dlm tin
- Kiub ayam (kalo suka), sedikit garam
- Planta
*sebenarnya yg aku masak ni bahan tak cukup, capsicum takde, bawang holland takde, aku ganti ngan bawang biasa je. Kureng sebenarnya, tp oke la.. boleh je mydear makan. Hikhik.

Cara-cara.
- Rebus spegeti dalam air mendidih. Rebus smpai lembut.
- Bawang besar dipotong kiub. Begitu juga bawang putih, cendawan, capsicum. - tp tak dapat kiub pun takpe lah. Ikut sker cemana pun takpe.Nak hexsagon ke bentuk love ke. Ikut kesenangan memasing.
- Panaskan kuali, masukkan dua sudu besar planta *yer, aku buat spegeti ke, makaroni ke mmg tak guna minyak. Tp kalo nasik goreng, tak bes lak rasanya guna planta ni*
- Tumis sebahagian bawang besar yg dah didadu.
- Masukkan daging cincang. Masak bebtul smpai daging masak. Mmg takes time sket.
- Masukkan sos spegeti. Kalo minat masam2 boleh buh sos tomato sket.
- Kalo nak buat spegeti berkuah ni, buh air sket. Lps tu taruk garam sket. Campak la sebahagian atau 1/3 kiub ayam. Saja, buat rasa-rasa.
- Masukkan segala bawang putih, lebihan bawang besar tadi.
- Campakkan mixed vege, capsicum dan cendawan.
- Kacau-kacau. Taburkan italian herb. Byk2 pun takpe. Lagi naik bau 'italian' dia. Hihi.
- Dah siap.
Kalo utk makaroni, tak perlu buh air, lps masuk sos spegeti, dah agak menggelegak, masuk je makaroni yg sudah direbus.

Begitu je. Mudah banget utk disediakan. Tp masak spegeti ni memacam. Ikut la kesukaan memasing kan.  Ada yg taruk susu. Kalo nak buat seafood pun boleh. Letak la udang ke sotong ke. Kalo aku, ini je la caranya yg mudah dan seme bahan2 tu aku makan. Ada yg kisar tomato la, tp aku tak sker tomato, jadi aku pakai sos je. Dan kengkadang nak pedas, aku taruk cili padi. Hihihi...

## Masih sempat join I ❤ Krabi Giveaway. Meh try.. leh dpt Fridge Magnet dari Krabi ke... :)

18 comments:

Carmello said...

Terus menyanyi2 perut saya tengok spagetti Kak Reen.=)

::EIDA:: said...

Menyesal bukak blog kekda ni.. terliur sudah! Ida puasa.. HAHAHHAA

Bitt (double IS) said...

yummeh spegethi bolognese nih..hehehe

Salmi Khairil said...

sedapnya...nk cikit

♥ ROS ♥ said...

Ala susahla klu mengidam org masak ...nak nangis... Huhuhu

Nad @ MamaZakwanNayli said...

kekda tu mmg pandai masak
die masak ayam bakar kot
pegh! menyelerakan!

AdiaLuze said...

Assalammualaikum ..

Lamanya tak datang sini Hmmmphh .. Almaklumla. Mencari semangat diri yang hilang katakan .. Ahakss ..

SEDAPNYEEE .. Lamanye tak masak spagethi nih. Biasanya ai masak guna sos kimball dalam tin jee .. yg warna hijau tuuuhh ...

Masya said...

wahhhhh best².. inilah sarapan saya pagi ni.. siap bawak pg opis.. hubby pun bawak bekal.. bangun pagi masak tu.. dalam sejarah betull gara² teringin nak makan dan permintaan hubby... sebab semalam ptg masak tak cukup hihihihihi... sudahnya 1 rejab x puase...

PUANSTOBERI said...

CARMELLO :
Hihi...yer ke ni?? Sampai gitu skali penangannya yer

PUANSTOBERI said...

EIDA :
buleh masak utk berbuka :)

PUANSTOBERI said...

BITT :
Yummeh dan mudah juga :)

PUANSTOBERI said...

SALMI KHAIRIL :
Tggu la lagi setahun kot baru akak buat lagi. Hahah (T___T)

PUANSTOBERI said...

ROS :
Haa..nak akak masakkan ke?? Jenuh nak pos ke pEnang. Ngeee :D

PUANSTOBERI said...

NAD :
Tak penah makan ayam bakar dia lagi :(

Yan said...

tq so much dear...

err capsicum tu ape? sayur ke... nak try google takleh.. pc loading sgt lembap..

will try.. tp bawang mawang tu seme kene blend... hehehe

takleh masak byk2 ni.. coz konfem kite sorang je makan.

err ape beza eh msk ni guna planta ngan minyak? klu takde planta.. minyak skit jela ekk.. planta tuk ns goreng.. hubby selalu wat.. hehe

PUANSTOBERI said...

ADIALUZE :
Kenapa?? smgt apa yg ilang?? da jumpa??

PUANSTOBERI said...

MASYA :
Ni sap sap sui je kan..boleh je masak pepagi kan..? :)

eKa said...

oh sgt mengiurkan.harus gi terjah pizza hut jap gi...