Thursday, July 19, 2012

Pulau Redang, Terengganu : Day 2

Morning Redang....

Wieee.... boleh je bangun awal. Xcited. Breakfast dulu. Lps tu amik2 gmbr tepi laut. Hihi. Bes. Then ready utk gi Taman Laut. Tp pagi tu angin kuat. Risau je ujan then tk dpt pegi plak. 



Aku gi sewa kamera underwater dulu. Maklum la. Takde kamera underwater kan. Kasihann.. hihi. Tapi takde hal. Sebelah Redang Lagoon ada kedai yg bagi sewa. RM30 utk 50 keping. RM40 utk 80 keping. RM50 utk 150 keping. Kami amik RM40 sbb kamera biasa ngan mys2 pun dah ada. Cukup lah tu. Itu pun berbaloi tau. Dapat smpai 108 keping. Bes :) Boleh sewa dari jam 9pagi smpai 6ptg.

Tiket marine park yg beli semalam kat Jeti tu bagi pada beachboy yg bawak kita pi Taman Laut tu. Kalo tak beli tiket tu boleh ja beli dari derang kot. Itu aku kurang pasti.
Kul 9.30am gerak lah. Naik kelong yg naik smlm tu jugak. Haha. Jauh jugak dari resort ke taman laut ni. Dlm 45minit camtu gak lah. Taman laut ni cam ada pantai and bangunan la.
Taman laut dah nampak :)


Jadi, boleh snorkeling. Air cam dalam la sket. Jadi, kami main tepi2 ja. Haha. Eh. Kat tepi pun byk ikan. Kiterang ni tak bawak roti, tp ada satu couple tu bagi roti 2 keping. Hihi. Syok. Bleh bagi ikan. Byk giler ikan sini. Katanya kalo lucky boleh tgk turtle juga. Tp tu kena pegi tetgh lah. Mmg tak la aku kan. Penakut. Hoho.





Jalan2 sekitar Taman Laut tu. Takde la apa sgt pun. Alah. Pepaham ja la. Tpt kerajaan. Haha.


Dalam sejam situ, kembali ke resort. Dah kul 12 t.hari. Boleh makan lunch dah. Sila makan. Lps tu kami terjun balik dalam air. Haha. Dlm panas terik tu. Hadoii.. giler. 

Kul 2.30 suppose ada open sea tpt lain pulak. Tp kami tak pi. Hihi. Tido. Mengantuk. Lps tu kul 3pm bangun, snorkeling smpai muntah dpn resort. Yg bes tu kami gi bagi ikan makan roti spesel. Roti coklat. Kahh.. tu la bahana dia. Tak bawak roti. Tah. Kelam kabut mlm sebelum nak pegi tu. Langsung tak sempat beli roti.

Ni seme depan resort. Air putih sket sbb kawasan cetek sket. Bebtul depan resort ja ni.



Bagi ikan2 makan. Abiskan limit kamera underwater tu. Tp bongok. Dah abis, baru pi kat area lagi satu. Pun dpn resort juga. Tapi situ lagi cantikkkkk.... rasa berenang dlm akurium yang besar. Dia ada batu batu, lps tu napak jugak coral2. Ikan pun jinak. Takyah bagi roti, berkumpul seme kat kita. Smpai terpaksa tolak2 pulak. Ikan pun banyak situ. So, kalo duk Redang Lagoon tu, snorkeling kat tpt ada batu batu tu. Yg ada signboard camni tu. 
Ya Allah...geram plak aku. Pasal tak buleh nak rotate kan ni??
Aku rasa PC ni la giler. PC lama dulu oke ja. Haih.
Sori lah.. terpaksa teleng. Huhu (T___T)
Takpe. Dun wori. Kita kan senantiasa pakai life jacket. Tapi mmg Subhanallah lawa situ.
Lps tu lepak minum petang, antar kamera. Dpt CD. Then mandi lagi. Haha. Giler ah. Lps tu baru balik bilik. Mandi seme, amik2 gmbr plak. Satu ni je lah tunjuk. Lelain tu, tak berapa nak oke utk dipaparkan utk tontonan umum. Melompat la hapa lah. Ngeee :D
Kat area hujung tu lah yg ku katakan akurium besar tu.
Ready for BBQ. BBQ ni cam biasa la. Amik2 apa kita nak, then bako la sendiri. Nak bes, awal2 da buat. Kul 7 ready dah, kul 7 lah kita p situ. Senang sket. Orang tak ramai. Hihiw.



Lps tu baru masuk bilik, solat maghrib bagai, kuar semula. Jalan2 tepi pantai lagi. Lepak2 smpai la kul 10. Masuk bilik tidowww.. penat oh..duk dlm akurium besar. Hihi.

21 comments:

Chekgu Azrine said...

Happening sgt nmpk!!tp gmbr xattach byk la?

myfara FLK said...

sangat menarik..kite yg penakut air nie nak gak merasa tapi perasaan takut tue sgt menebal..so tgk je lah org bersuka ria...

nizamsani said...

seronoknya.

Carmello said...

Bestnya snorkeling Kak Reen!!!
Dulu snorkeling kat perhentian, kura2 besar ke penyu lalu sebelah jer.. Huuuu... Best2..

Anum said...

bestnya holiday

C.I.N.T.A said...

wahh syok nya! saya mesti pergi!

ekinashikin said...

wahhh..best..
pernah try snorkeling gak hr tu kat manukan tpi x amik gambor nya..huhuhu

::EIDA:: said...

Eh? Eh? Orang resort ke orang boat tak bagi roti ke? Rasanya kalau amik pakej mestid apat roti.. Mana ada bawak or beli roti sendiri..


Tetiba ida baru tau, boleh ek sewa camera underwater? huhu... Ida ingtkan kekda beli camera baruuuuu.......

Zana Adieyza said...

kalau boleh sewa kamera mmg best la kan.. x payah beli kamera baru.. hihihi..

terteleng ok zana tgk signboard tu.. hahahahaha..

bestnya kekda.. review kekda membuatkan hati ni betul2 rasa nak pergi sana.. syoknya!!

aLyNnZ said...

akak bnyknyer ikan kat depan resort xpayah g taman laut pun xper..geram..ritu kita org g pulau tioman hampehh..snorkeling resort adalah nampak sekor 2 ikan..sesat kot..haha..tapi secantik ikan kat redang..

PUANSTOBERI said...

CHEKGU AZRINE :
Tak byk ke ni gmbr?? Rasa da byk ni. kang nyampah lak org tgk kalo buh bebanyak. Hihi. Kat FB byk la. Lagipun gmbr tk berapa sesuai utk tontonan umum, jadi,tu yg tak byk. Hihiww :P

PUANSTOBERI said...

MYFARA :
Kena cuba snorkeling sbb snorkeling ni tapayah pandai berenang pun buleh. pakai life jacket, pasti kita terapung.
Kena cuba. Sbb ini sesuatu yg menyeronokkan :)

PUANSTOBERI said...

NIZAMSANI :
Sangat :)

PUANSTOBERI said...

CARMELLO :
Akak penakut. Kat sini kalo ke tgh sket boleh jumpa shark :D

PUANSTOBERI said...

ANUM :
BEs. Tapi balik cuti, legam jadinya. Haha

PUANSTOBERI said...

CINTA :
Sila pergi..silaaaa :))

PUANSTOBERI said...

EKIN :
Kali ni snorkeling kat sini plak ya.. sila pegi nati thn dpn :)

PUANSTOBERI said...

EIDA :
Tiada roti. Kasihan kan?? haha. tp rasanya kat Redang mmg takde pakej roti. Seme2 pun orang hotel lain pun pakat bawak roti sendiri. Akak da igt, tp kelam kabut, igt nak beli kat ganu, tp cam tak teringat. cam mengong bagi ikan makan roti coklat :P

PUANSTOBERI said...

ZANA :
Sewa ja.. rega pun oke. Amik yg 50 tu da dpt yg beratus. Cukup la kan.. kamera biasa pun ada.
Yer, sila letakkan ni sbg destinasi wajib pegi tahun hadapan yaw :)

PUANSTOBERI said...

ALYNZ :
A ah.. kat Krabi akak pegi pun tak camni. Giler byk ikan.. geram btul. Takyah bagi roti pun byk yg dtg dekat. Kalo dkt ujung2 batu tu ada lagi cantik, macam kan dlm akurium. Cantik sungguh :)

Masya said...

betullah terasa lbh baik cuti² kat malaysia jer.. bile baca entry kekdaa ni .. seronokk jer... cuti betul² ni...