Thursday, July 5, 2012

Edisi Hormatilah Lampu Isyarat

Apa assumption yg boleh di buat sekiranya terlibat dgn situasi ini :

Traffic light merah. Di simpang empat. Kita pun memberhentikan kereta.
Tak lama, lampu bertukar hijau.
Mahu membelok ke kanan. Beri signal.
Tetiba kereta dari depan. Tanpa sebarang signal. Tp napak teragak2.
Membelok ke arah yg sama dgn arah yg kita nak belok.
Nyaris bertembung.
Kedudukan traffic light kurang 100meter dari hospital.
Kereta yang membelok tanpa menghiraukan lampu merah di traffic light memberikan signal utk masuk ke hospital.

Aku menyesalkah kerana tak memberikan laluan kepadanya?
Tidak kah aku terpikir mungkin kerana ada kes kecemasan?
Mungkin sekiranya dia menunggu traffic light dia akan menyesal seumur hidup?

Maaf, aku ini ter'suka' subject law. Maka - Undang undang tetap undang undang bai.
Jgn main redah ja bai. Itu aku bawak slow. Kalo kena keta laju? Orang lain pulak yg menyesal tak dpt nak melawat ko nati bai.
Aku dah bagi signal. Ko nampak kan. Kenapa ko keluar juga? Kelam kabut? Tak boleh nak pikir? Tidak pun aku nampak ko tergesa gesa. Teragak2 ada.
Setiap kereta ada emergency signal tu kan. Tekan. Then aku tau ko dlm keadaan berjaga jaga, dan aku bukan tak boleh bagi laluan.

Kalo berlanggar? Apa pun tak dapat.
Kalo camtu, sapa yg harus dipersalahkan?
kredit : google

Kita mmg taktau apa masalah dia.
Tp dia mungkin membawa masalah pada pengguna yang lain.
Hormati lah lampu isyarat. Kerana. Sesaat pun, segalanya boleh terjadi. Ketika itu, menyesal pun tiada berguna. Jadilah pengguna jalan raya yang bukan mengikut kata hati. 

11 comments:

Anum said...

patuhi undang2

ejaMaria said...

betul... aku plak spesis hangin kalau org langgar lampu merah secara sengaja tanpa sbb kecemasan... mmg mau je bagi hon...

::EIDA:: said...

Ida sangat skema bila bawa kereta. Kadang2 kuning pun dah get ready nak behenti..hihi~ Orang depan ida terus pecut laju.. hmmmm.... Tak hormat lampu isyarat betul !

Sue-Rya Qistina said...

ye kekda. dh bnyk kes mcm ni. kereta tu total lost, lbh teruk dr gambar yg kekda tepek tu. berlaku depan mata sue. trauma terus. berhati2lah. agak2 dh lampu kuning nk merah tu, berhentilah..

mama aryan said...

ikut je undang2 kan..xder menyusahkan org lain nanti..tp pemandu malaysia ni ada yg kebal2 la..

Masya said...

betul tuu errrmm paling menyampah yg suke potong Q, Sudahlah potong Q.. sesukahati lah pulak nak nak masuk lorong dpn rupenyer grrrrr... selalu terkena....

Nana Aris said...

setuju! kang elok kecemasan tu kat dia sorang dah kita pon terlibat sekali..itu kalo la betul ade kecemasan..kalo tade..hmmm cari penyakit la tu

PUANSTOBERI said...

ANUM :
That better :)


MARIA :
Kan... nak masuk tu bagi la lampu kecemasan ke apa ke kan.. ni main masuk ja..

PUANSTOBERI said...

EIDA :
Bagus tu.. tp kadang orang yg buat kita sakit hati.


SUE :
Kan..bodo sgt. Da tau lampu merah, ko jalan gak pasaipa.

PUANSTOBERI said...

MAMA ARYAN :
Kan...takkan sesaat 2 pun tk buleh tggu. Ko nak cpt, ko naik ambulan ja.. eh..marah la pulak..hahaha


MASYA :
Itu mmg selalu. Menyampah kadang. Cam gud2 ja kan.




NANA :
Tu la tu. Dia igt dia sorang je kecemasan. Orang lain tak la.. mencik!

Bitt (doubleIS) said...

yes betul kata u! sila hormat lampu isyarat! tapi rasanya ramai tak hormat...so kena tukar cogan kata...takuti lampu isyarat, letak gambo tengkorak ke kan..ehehehhee