UNTUK mendapatkan kulit yang sihat sebenarnya amat dekat dengan diri kita. Bahan-bahan semulajadi yang sering digunakan di ruang dapur misalnya buah-buahan dan sayur-sayuran antara penawar mudah diperoleh selain menjimatkan.
Apa kata minggu ini kita tinjau khasiat buah delima yang selalu di kawasan rumah dan mudah juga dibeli di pasar raya.
Dari sudut kesihatan dan kecantikan, buah delima diakui kaya dengan anti oksida. Kandungan gula di dalamnya mampu bertindak sebagai bahan skrub untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati. Hasilnya kulit akan kelihatan segar dan muda selalu.
Cuba resipi skrub biji delima dan buat sendiri di rumah.
Bahan-bahan
½ cawan biji delima
½ cawan gula putih
2 sudu besar minyak (boleh gunakan minyak zaitun, sayuran, avokado atau bunga matahari).
2 titik pati minyak (pilihan)
Dalam mangkuk kecil, gaul biji delima dan gula. Tekan bahan-bahan tersebut menggunakan bahagian belakang sudu. campurkan minyak dan kacau rata.
Biji-biji delima akan mengeluarkan haruman segar apabila dihancurkan tetapi tidak salah jika anda ingin tambah pati minyak haruman kegemaran.
Urut bahan skrub tadi pada kulit perlahan-lahan. Resipi ini cukup untuk urutan keseluruhan badan. Lebihan skrub boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk untuk tempoh sebulan.
Selain untuk kecantikan, delima juga enak dicampurkan dalam teh yang mempunyai khasiat unik untuk kesihatan. Buah delima sememangnya dikenali untuk membantu kardiovaskular dan mendapatkan tekanan darah yang seimbang. Ia juga mengandungi sumber vitamin menakjubkan.
Teh delima boleh dibuat dengan menggabungkan jusnya dan teh segar yang dibuat sendiri di rumah. Terpulang kepada anda untuk memilih teh yang digemari - sama ada teh hijau atau herba.
Cuci bersih biji-biji delima dan tapis sebelum dikisar sehingga hancur. Berhati-hati kerana kesan delima sukar untuk dihilangkan.
Tapis bahan tersebut sehingga mendapatkan jusnya. Untuk mendapatkan rasa segar dan melegakan cuba campur jus delima ke dalam teh chamomile. Anda juga boleh cuba mengabungkan jus tersebut dengan pudina atau ekstrak serai.
Keluarkan uncang teh atau tapis minuman tersebut sebelum diminum. Terpulang kepada anda untuk mencampur sebanyak mana jus delima ke dalam minuman. Ia bergantung juga kepada teh yang anda pilih.
Untuk menikmati kesegaran teh delima, tambah ketulan ais dalam minuman anda. Bagi menambah keenakan, perah sedikit jus lemon, anda pasti terpesona.
Kredit : Utusan
6 comments:
suka makan buah delima tak mau kongsi2 ngan orang lain.tapi kena yang besor n manis tu sampai sakit tekak ler..
tukar nama blog dunia delima.. tapi memang banyak khasiatnyer...
dah mcm buat puri adli pulak. hahaaa. eh, kekda rajin ke buat sendiri ni? cam tak caya je. kehkeh!
buah ni lah yg sy mengidam nak makan dah nak bersalin kan amir.. payah btl nak dapat tau... nak tang merah mcm dlm gambar ni..
banyak khasiatnya rupanya buah ne reen...arisya suka sangat makan buah ne..siap kunyak-kunyak biji nya...
oleh krn mls nak telan sebutir sebutir biji delima tu...aku skrg telan pati delima jer snang...zasss
huhuhu..
Post a Comment