Sunday, July 15, 2012

Edisi Weekend Untuk KSU

Laju2 update nih. Masih lagi penat ber'hunting'. Weekend ni hanya utk KSU. Ko jgn macam2 tau KSU, tak pepenah aku tgglkan umah sedari pagi smpai petang hanya utk ke sana sini tau. Sila hargai oke. Wah. Cam bercakap ngan orang la plak.

Dah 2,3 kali aku duk membingitkan tinger myDH - kata ke dia, kan bes saya ada kuasa magic, bleh tinggg... siap seme segala kat KSU tu. Tus leh pindah kan. Tapi ini, dr utara membawa ke selatan, membawa ke timur trus ke utara *oke, exaggerate * 

Smlm [Sabtu], mmg khas hari bertemu kontraktor namanya. Berkampung kat KSU sedari pagi. 1st kontraktor [KC con] sampai awal. Janji kul 11, kul 10.30 da calling2 my asben. Bagus la. 1st impression da tunjuk yg baik, tp jgn sok da pilih awak, awak buat hal plak. Then itu ini, da tghari. G mkn jap. Balik KSU, jumpa brother yg approached kiterang masa 1st day dpt kunci tu ari. Dia mmg ada je bawah rumah tu. Ingat nak ambik dia ja utk wiring n grill. So, dia naik utk tgk plug point mana nk tmbah, ubah segala. Oh. Ceiling juga. Tp kiterang tak buat la plaster ceiling. Ceiling da kemas. Tp ada la tmbh sesket. Next baru lah jumpa satu lagi kontraktor. Dia ni buleh buat seme. KC, grill, wiring n ceiling. Tp beliau ni jauh sket. Kebetulan ada himpunan oren plak kan tu ari. Lagi la lambat dia. Janji kul 3, kul 4.30pm baru muncul. Tkpe la, dimaafkan lah sbb dia pun tak biasa area sini n ada himpunan tu plak *baca kt FB, #kltu pun kata byk jalan nak ke KL di tutup. So, dia ukur segala, settle dlm kul 6pm. Balik. Mmg tak sempat nak g hunting curtain etc etc.

Ahad. Sambung lagi.
Kali ni mmg nak kena carik hood n hob sbb nati susah org KC nak buat sbb kena ada ukuran. Memula smpai ke Kepong. Sana byk gak kedai2 ni. Igt nak tgk kat Wisma Fiamma. Tp itu ialah warehouse yer. Kalo ada sale baru lah ada. So, pegi ke satu kedai ni plak. Area situ gak. Dgn bantuan GPS myS2 je lah. Pusing 3,4 kali satu area. Haha. Biasa la kan. Dgn traffic light rosak lagi time tu. Jenuh u-turn sana sini, sampai la kedai tu. Skali sampai - TUTUP. What the... fish! Hoi, ko punya promo berdegar2 kan kata kedai kau murah segala tetiba Ahad leh tutup!. Yelah, mmg my mistakes la tk tgk time kedai tu buka tutup bila. Tp kalo showroom ni biasanya idak la kan tutup Ahad. Adoi. Cam klaka pun ada. Jadi, lantak kau lah murah cemana pun, mmg tak kuasa dah haku nak ke Kepong.

Dah tu. Pegi area Jalan Ipoh. Sblh Dynasty hotel tu. Aku napak satu kedai je situ. Rupanya ada la 2,3 kedai jual kitchen n bath appliances nih. Sokay la. Masuk satu kedai. Oke. Good, staff sgt bagus. Pastu ada recommend yg bagus juga. Dan mmg berkenan lah. Sbb jimat space. Tp rega - haih. Orang kata tu, mmg kecik2 cili api lah. Bila da masuk kedai yg PR staffnya baik, dr menda kita tak nak pun jadi nak. Haha. Oh. Adakah aku perlukan oven setelah aku da ada seketui microwave? Perlu. Senang nak panggang ayam. Sbb MW aku skang yg jenis basic ja. Haha (T____T) "kukus grill panggang, kukus grill panggang"

google
Masuk kedai satu lagi. Tak bes langsung. Staff pun terhapa ja. Orang nak beli lain, dia suh aku beli washing machine yg skali ada dryer ke apa tah tu. Motip? Aku kata, kalo u nak trade in ai punya washing machine ai boleh amik. Tahpepahatah! Org nak hob la... bukan washing machine. Tak membantu langsung.

Then kita tgk bath appliances plak. Ada la 2,3 menda yg berkenan. Kena beli wash basin utk dapur gak kan. Dah ter gatal nak brand yg sama ngan HnH plak. Tp not bad la. Boleh dipertimbangkan kedai ni.

Lps tu balik. Yaih. Kat sini ada citer lagi. Mengong tau. Nak kuar parking, nak bayar parking lah, myDh nak kasik duit besar, aku kata aku ada duit kecik, skali aku nak ambik purse - tetgk takde. Hah! kau.. berderau oke darah. Gigil jap. Eh. Kena seluk hbag aku? Bila? Aku ada dlm kedai tu ja. Mulanya nak kuar parking tu, nak trus nak pegi makan, tp tak jadi. Balik, aku kata. Mesti balik, takut purse ada kat umah. Mujo lah dkt umah ngan kedai tu. Dlm keta diam dah ni. Huwaa... trus pikir mampus la nak call segala bank. Kad memacam ada dlm tu. Doa agar purse aku ada kat umah.

Smpai umah trus tgk atas meja aku letak barang2 mekap seme. Sbb biasa kalo tinggal pun ada atas tu, tp tak mungkin sbb kalo situ sure la aku napak sblm kuar rumah. Tgk atas katil takde. Semakin gigil. Sekali carik2, boleh plak ada dlm bag laptop. Motipppp??? cemana ko buleh sembunyi dlm tu? Bila masa aku campak dlm tu. Mmg la pagi tu aku ada kuarkan duit sbb myDH kata nak duit kecik nak beli paper. Tapi, Alhamdulillah sesgt. Kalo tak, mmg bala lah kan. Terima kasih Ya Allah.

Oke, lps tu kuar balik, gi makan [Shah, ini lah menceritakan kenapa aku lunch 'awal' sgt masa aku check in kat FB tu]. Lps makan smbung hunting. Kedai perabot pula. Ke area Ampang. Amik2 rega segala. Ada yg berkenan sgt. Tp display stock. Kira cam ko nak, ko amik la yg ada tu, itu ja ada satu. Da la ada sompek2 sket kat kusi dia. Haih. Mmg la salu terjebak dlm situasi camni. Cam rasa smpai kena buat istikarah sbb nak buat pilihan *exaggerate lagi*.
Gambar hiasan, tp bkn camni la aku nak tu - google
Tapi, mesti buat comparison walo rega cam da oke. Kiterang survey, dining table, display kabinet, coffee table ngan mirror. Pegi satu lagi kedai. Kat Setapak sanun. Sbb lps kawen dlu beli lemari ngan katil situ ja. Murah gak. In fact aku penah beli beberapa set meja makan utk kafe ofis pun kat sini. Tetiba kan, skrg rasa mahal dah situ. Design pun cam outdated. Dah ah. Balik.

Tapi on the way balik, singgah lagi satu kedai. Ha.. kedai ni not bad. Rega pun oke. Tp sales assistant tak friendly. Tgk kiterang cam nak survey je, ditinggalnya gitu ja. Wahh.. kau... begitu plak kan. Tkpe, sok, aku bbetul nak beli aku takkan carik kau. Tp sini murah2 gak la. Lps pada tu, balik rumah lah. Takkan nak menghunting smpai malam. Senin da keroje. 

Jadi, pasni hunting utk tibi plak. Tp tu lambat2 sket lah. Kasik settle segala renovation seme dulu, baru pikir aksesori lain. Curtain pun tak hunting lagi. Tu seme bln pose plak nati. Lampu kipas segala tu nati trus beli bila wiring seme da siap. 

Phew. Penat! Tp bes! Sbb byk new knowledge yg dapat. Berkenalan dgn brand itu ini.

Ha..berjela pjg entry ni. Terima kasih dan tahniah pada yg membaca ke perenggan ini. Dan terima kasih gak pada yg baca perenggan atas dan jump trus peranggan akhir. Tp kalo drop komen tu, kena 'seiring' tau ngan entry, kang kantoi plak. Ngeee... Hahaha.

Oke lah. Mggu ni ofis mmg bz. Memacam event plak nak buat sblm puasa ni. Jadi, entry Redang bila tah nak kuar - tp mmg da buat draft sesket. Eh. Cam da tak bleh berenti lak nak nulis ni... Kata nak berenti, tak berenti renti nak tulis. Heh!

12 comments:

eKa said...

seb baik duitnya tak hilang... huh mmg pack kan...tp best oh.eka retu cuti 2 minggu mmg tak lekat rumah dari pg sampai mlm.ni esok ni balik pun gitu la


kekda, just for sharing la, tak semua sama... eka penah jumpa contractor... masa awal2 jumpa, sblm kita bg 'projek' dgn dia kemain ontime... bila dah bagi deposit segala... lembap... punca tangkap kontrak byk sgt.. so canne? sakit hati gak la, sbb dia benda lain pending.retu kemain ckp kalu boleh on la cpt2 sket. sbb masa tue eka nak bg laluan pd yg lain dulu.igt nak suh org bt gazebo n water feature dulu.sekali... sampai skang dok jd kerangka je...nyampah ok.siap bila org call tak jawab apa kebenda nya tah.sakit hati tak??? nasib betui.mcm2 jenis org eka jupa. ke eka ni yg tak enyabar...eh terpanjang pulak komen ni

Nana Aris said...

fuh, terasa penatnye sekali bace kekda punya entry ni..hehe tp takpe dah siap nanti sure hilang sume penat n rase berbaloi2..tak sabar nak tgk progress KSU =)

::EIDA:: said...

Betul tu nana.. ida terasa penat membaca, kekda pergi sana sini sana sini.. Cmne lah kekda boleh semua tempat tu kan.. huhuhu.. Naya je ok purse hilang! Sib baik...

Lambat lagi ek entry Redang? miahahahahha!!!

Zana Adieyza said...

kekda, kadang2 kan zana selalu plan nak survey tapi terus beli sebab terpengaruh dgn SA kedai.. hahahaha.. kiranya kalau SA pandai layan, mmg cepatlah hati ni nak beli..

kebanyakan kedai skrg ni kalau nmpk kita survey2 pun akan layan jer.. tp dlm kes kekda tu, maybe dia xlayan sbb mood dia x tgh bad mood kot.. hahahaha..

seronoknya tgk org beli barang rumah ni.. harapnya ada la rezeki zana nak deko2 rumah sendiri nanti..

Nad @ MamaZN said...

seronoknye dah pi survey2 brg umah
penat pun berbaloi kot, hihi
pastu umah sendrik la tu
heaven jek

nnt nak dtg umah kek da la.
mesti lawoo =)

aLyNnZ said...

wahh..sonoknyer nye org tu nak masuk umah baru..segala2nyer baru..alin masuk umah end of last year around bulan nov..tapi kitaorg main redah masuk jer hihi..

PUANSTOBERI said...

EKA :
Akak ada weekend ja. Weekday mmg tak dapek la. Lagi pun takde apa nak beli sgt pun. Huhu
Entah la..ckp pasal kontraktor mmg memacam. CUma..akak bukan buat rumah atau pun major renovation. Jadi, takde la rasa risau sgt.

PUANSTOBERI said...

NANA ARIS :
Sbb tu akak kata kalo ada kuasa magik kan bes

PUANSTOBERI said...

EIDA :
Mujo pun akak duk di tgh2 KL, jadi mmg senang ke sana ke mari. Huhu

PUANSTOBERI said...

ZANA :
Ah..orang kedai tu taknak layan sbb dia tau kita taknak beli. Choii...

PUANSTOBERI said...

NAD :
Umah akak biasa2 je. Kecik je pun. Harus buleh datang..nati akak buat HW, sila dtg yer :)

PUANSTOBERI said...

ALYYNZ :
Haa..cena nak masuk kalo seme pun takde. Huhu :D