Tuesday, October 23, 2012

Edisi Masukkan Gambar Instagram Di Side Bar Blog

"how to put instagram photo on your blog/ side bar"

Aduh.. minta maaf bebanyak pada yg tanya cemana nak letak gambar instagram kat blog dan aku belum bagi jawapan.
To Suria Qistina..sori yer.. asik mem bizi..trus langsung lupa nk bagitau awak.
Lps tu Angel Adriza pun ada tanya.
(itu je la 2 orang yg tanya..dan bajet cam ramai nau tanya smpai nak wat tutorial kan..)

Ah, ai bukan pandai pun nak bagi tuto tuto nih. Ai pun sendiri sedang ber tutorial ngan lecturer2 ai. Hihi. Oke, takpe. Reni meh la ai terus tunjuk cemna nak buh widget instagram tu.

Oke, first n foremost, gmbr tak buleh di private.
Ini aku tak pasti sgt, sbb takde pun dia mention.
Tp retu aku tukar setting kat instagram. Aku buat privacy setting, which sapa nak jadi kawan, aku kena approved dulu. Tup2 yg aku dah buh kat side bar tu sudah tiada. Haha.
Jadi, public kan saja. Tak mengapalah. Biar lah seme orang tau. Asal jangan bubuh gambar bukan2 dlm tu cukup. Setakat gmbr bihun goreng, jadi tak mengapa.

Mudah giler.
Masuk je sini - snapwidget

Masukkan segala yg dia perlukan tu.

Username : letak username yg kita guna kat instagram kita if kita nak gmbr kita yg keluar. Kalo nak gmbr orang lain pun buleh. Letak username beliau. Kalo nak letak instagram Aaron Aziz pun buleh, buat usernama dia. Tp apa kes???

Hashtag (#) : kalo taknak guna username, buleh guna hashtag. Katakan la suka tgk gmbr kucing #kucing. Nati keluar la segala jenis gmbr yg orang hashtag sbg #kucing. Kalo kowang dah salu hashtag gambar anak2 kowang, maka leh juga letakkan kat situ.

Widget type : amik slideshow lah kalo utk letak kat tepi. Yg lelain tu aku tak penah try lagi.

Yg lelain, tak payah usik pun takpe.
Then try preview.
Dah puas hati kalo click "get code"

Copy semua code tu, masukkan la dalam add a widget kat layout blog kita (add html/java script)
(ni takyah gitau detail la kut..seme pun dah tahu cara nak letak widget kat side bar kan)

Dah settled.
Mudah kan? Semudah ABC.
Mihihihi (",)

14 comments:

Anum said...

thanks sis sudi share

::EIDA:: said...

Instagram pun takde.. hihihiii

Nad @ MamaZN said...

Tq kak

PinkUmmi said...

thanks share :)

Chekgu Azrine said...

Nti nk buat..

Zana Adieyza said...

zana xde instagram.. hahahha...

aNgeL pUTiH said...

yey yey yey!!! tenkiu akak stoberi!! =D

hanidatul shatira said...

KEKDA!!!!! hani dari ritu try x reti..sbb tengok kekda punye page ni la...camne la kekda buat..hahahaha...tengs for da tutorial!!!!!

ch@ said...

buatkan kekda. hihiii.mls sungguh i. ni nk kena tkr header pulak. pergh.

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Welkam...


EIDA :
Nati beli Note II boleh la install instagram. Hihiw

PUANSTOBERI said...

NAD :
Welkam... :)


PINKUMMI :
Welkam :)

PUANSTOBERI said...

CHEKGU :
siler..siler :)

ZANA :
Jawapan sama ngan Eida punya. hihiw :P

PUANSTOBERI said...

ANGEL :
Welkam.. if private mmg tak boleh yer.. public kan sajo..

HANI :
Yerp..welkam :)

CHA :
haha... easy peasy ni... buat je. hihi

Sheila Salim said...

Assalamualaikum , sheila dah try dan menjadi. terima kasih banyak ye :)