Monday, October 29, 2012

Info Kitchen Cabinet n Wardrobe

Lama aku pikir nak letak ke tak entry cemgini.
Sbb pikir, nati ada lak kata saja nak menunjuk.
Tapi.. rasanya menda ni perlu gak share supaya orang lain senang nak dpt info.
Sbb aku retu pun masa riki2 mendalah ni seme, aku tgk blog orang and dari situ aku tau la serba sedikit perihal KC yg mana sebelum ni aku tak penah amik tahu. 
Jadi, harapnya jangan ada tersilap tafsir dengan entry.
Hanya utk perkongsian dan maklumat pada sesapa yg mencari :)

Oke. Info berkaitan KC atau Kitchen Kabinet
Base Unit : 3G
Wall Unit : 3G (6ft full height - tinggi mmg sampai ke siling)
Table top material : Quartz - 8ft (material ni biasanya boleh pilih dari jenis melamine, granite, solid surface n quartz. Aku amik quartz sbb time ni kedai aku amik tu tgh buat promo. Kalo tak... tak kemampuan jugak. Huhu)
Syarikat : Everskill Design, Seri Kembangan

My dapur is so small. Mmg takde la nak buat smpai 10kaki lebar. Nak buat U shape pun tak boleh. Tp aku ada tgk design orang buat U shape. Itu mmg sorang je la muat dlm dapur tu gaknya. 
So, ini lah dia.
Sebelum tebuk tpt letak hob
Selepas tebuk tpt letak hob
Ini la yg aku cam bengap sket ni. Dah tau nati hob ada wire, aku leh tak terpikir nak letak lubang utk wire. So, cemana nak sambung kat point tu. Sudahnya 2kali kerja. Melayang satus sengah utk buat satu lagi plug point kat dalam kabinet. Ceh!

Ni masa baru masuk pindah.


Skang byk dah bertukar. Tpt letak mug tu dah ubah tpt lain sbb aku dah letak bekas beras tupperware kat situ. Then ada letak jugak microwave belah hujung yg ada rice cooker tu. Tak muat rice cooker kat situ. Nyampah.  
Tp Coway maintain situ lah sbb dia kena pakai plug point.
Kabinet tu pun sebenarnya dah sendat mendat dah. Satu bahagian dah letak tupperware (gmbr ulang tayang lagik).

Bawah dia aku letak makanan2 cam junkfood, tea segala tu. Atas hood tu ada barang2 adiah kawen yg aku masih tak guna. Paling hujung plak letak makanan kering cam laksa, bihun. Dah habis penuh. Kabinet bawah tu ada pinggan mangkuk. Tu pun tak muatttt... grrr...

Utk hood n hob aku guna Fujihome. Nati nak gi Ikea, nak beli cermin yang ada design2 tu, nak tempek kat dinding hob tu. Sesuai ke tak? Tgk dapur Fasha Sandha dia buat camtu. Haha. *tetiba!


Sempit wes atas table top ni. Nak masak nasik pun tak muat. Nak potong2 sayur pun sempit. Tp mujo buh induction hob, so, nak prepare bahan2 nak masak, letak je sokkaba atas tu. 

Mengapa colour kelabu, bukan merah spti orang selalu buat atau green lime ke.
Sbb dapur aku sukati nak buh kaler apa. Haha.
Oke, sbbnya memula aku nak buat kaler purple! Hah, kau.. lps tu cina kontraktor tu kata nati cpt jemu. Ye jugak kan. Ko ingat sesenang nak tukau kaler gitu. Merah?? Biasa tu... ramai sgt dah buat. Lagipun, tetiba kaler merah. So, amik grey. Senang mix n match ngan apa kaler pun. Lagipun fridge aku mmg kaler grey. 

Utk built-in wardrobe yang aku letak kat master bedroom.

Anti-jump sliding door (3 doors) - 8ft (full height juga smpai siling, atas swing door, ada 3 compartment jugak). Dia letak skali make-up hanging table with mirror kat beam.
Syarikat : Juga dari Everskill Design.

Pink karer.. haha. sebenar yg ini aku nak buat purple. Tp udah dinding bilik aku ter kaler cam pink2 sket, jadi terpaksa amik kaler pink.

Exact harga tak letak pun takpe kan. Tp kalo nak tau bajet, range utk KC n built-in wardrobe yg aku buat ni dalam 8k++, tak smpai 10k. Sbb dapur ai kecik je. Tp kalo ada apa2 detail nak tanya, just emel atau drop komen beserta emel, nati saya reply ye.

12 comments:

Nad @ MamaZN said...

Cantek gak kc akak...hmmm, bleh tunjuk kt papazakwan nnt...dapur saya lagi kecik kak nnt, adoiyai!penin pale dh ni...

Phat said...

bila la nak ada dapur sendiri ni huk huk

Nurul Ilyani said...

sis, make up hanging table tu kat tepi dinding eh?

PUANSTOBERI said...

NAD :
Kalo rumah teres takkan kecik.. lagi boleh nak extent ke belakang kan.. y ni pun ramai orang yg extent ke yard, tp kami takmo.. biarlah ada yard.. huhu

PUANSTOBERI said...

PHAT :
Tggu orang dapur balik semenanjung ler.. ada ler dapur nati. hihiks

PUANSTOBERI said...

ILYANI :
da jawab kat blog yani kan :)

Liza said...

Reen, kami tgh survey wardrobe kt bilik. Brapa kaki wardrobe Reen buat tu? Then, brapa budget yer? And email lixayati@gmail.com. Bagi harga utk wardrobe tu ek?

::EIDA:: said...

I like pinkkkkkkkk

Zana Adieyza said...

cantik jer wrna grey tu.. mmg kena fikir panjang bab wrna tu kan.. ntni tetiba tukar tema rumah,x kan nak tukar KC sekali kan?

pink!!! dlm bilik ada wrna pink mesti terasa nak romantik2 selalu ni.. hehehe

Masya said...

mmg peninglah kalau nak pilih warna ni lg² kabinet dapur, kami pun pilih puti, coklat gelap.. bolehlah sesuai jer.. sampai sekarang kikikikikiki

Syahida Ismail said...

Salam~

Sy buat kitchen cabinet, wardrobe and tv cabinet ngn everskill design. Harga berpatutan cume kecewa la ade ke diorg ni salah design kaler tv cabinet saye...mintak kaler lain, warne lain yg d buat...he~ sabar aje la...Dapur warna biru smurf :)

mommydhianz.blogspot.com

iduraz said...

cunnya...kalo kc jer around brapa juta sis?heee.email moley?
lizdoera@gmail.com