Monday, October 1, 2012

Edisi Rekahan Tumit/Tumit Pecah

Gmbr ni je yg boleh tahan sket.
Gmbr lain, ngeri aku
tgk crack heel nyer. Kredit : Here
Dah tetua ni, kena crack heel la plak.
Dulu takde pun cam gini.
Nak plak skang ni pijak tiles je. Makin merekah la plak tumit ni.
Mencik tau.

Jadi, harus gugel la terus cara2/petua nak hilangkan crack heel ni.
Aku mmg ada beli krim tu. Brand Aiken. Oke juga. Tp being me yg tak displin dlm bab ubat mengubat ni, mmg la jadi tak berkesan. Ye lah, kejap taruk, kejap tak.. (T___T)

Aku gugel juga kat blog Dr. Zubaidi ni, katanya air panas pun buleh buatkan kaki kering dan merekah. Hurm. Kena kurangkan letak air panas kat kaki. Aku ni kadang kaki gatal2, tu aku bukak air panas, paling panas (tp tak la smpai melecur) then letak kat kaki. Baru rasa cam ah, lega sket. Rupanya tu yg buat kaki kering eh.

Lps tu gugel lagi cemna nak mengatasinya.
Oke ada byk la.
Antaranya sini, guna asam gelugor cam kat sini (nak try lah yg ni) and yg kt sini jugak.

Buat masa ni kat dlm rumah, mmg aku pakai slipar je lah.
Slipar stoberi. Hihiw.
From my instagram. Gmbr yg byk dpt 'love'. Tehee

Lama dah beli. Sayang nak pakai. Tp skang pakai je lah. Nak simpan buat apa.

Tadi pagi, bangun tido, carik2 tak jumpa. Sbb sejuk oh nak pijak tiles pepagi neh.
Rupanya kat dpn aku letak. Tah mana tah. MyDH yg jumpa.
Comel je dia hangkut stoberi ni bagi kat aku pepagi tu.
Ngeee.

7 comments:

Anum said...

apa puncanya ek
ada ubat x?

Masya said...

samelah sy pun.... dah tak pakai kasut tumit pun merekah... pakai stokin dalam rumah kot baru x rekahkan kekda.. kikikiki (sanggup kah??)

eKa said...

ohhh eh??? air panas leh menyebabkan dia menjadi2 yer.. eka ni tetiap pg mandi air panas.lagu mana ni...

Phat said...

kak ida..hr jumaat nmpk kak ida ngan en mokh kat tingkat 3 x dan nak panggil..anyway dah terima surat pencen yang kak ida sain hehehe..lari dari tajuk plak komen ni hehehe

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Ubat dia tu la..kena buh lotion seme tu.


MASYA :
Pakai siper stoberi tu pun oke dah. hikhik

EKA :
Mandi takpe katanya..jgn buh kat kaki..tp kalo rajin sapu lotion, itu takpe..


PHAT :
Haa....awak ada ke time tu.. tak pasan.. laju2 nak gi kejar KP. Ngehehe :P

::EIDA:: said...

Ida pun ada merekah ni.. mencikk... dah tak shomel dah kita punya kaki... nasib baik kaki aje... ;p

~ain said...

petua dia, buh krim ELGY Plus pastu pakai stokin.. lepas tu tido....