Wednesday, October 3, 2012

Edisi Elaun Perpindahan

Sebenar nak buat Wordless Wednesday je.
Tp sbb ada 2,3 orang yg bertanya masa aku tempek kat FB n Instagram maka terus buat entry la kan.

Alhamdulillah, aku da dpt pun Elaun Perpindahan. Takde ada apa2 masalah. Just isi borang, then submit ke Unit Gaji and terus hantar ke akaun. Dlm 2 minggu camtu dpt dah cek. Mudah kot sbb kiterang ni Badan Berkanun (Persekutuan), so, dia nyer step tu tak la byk sgt birokrasi nyer. Cam full-govt mungkin 'renyah' sket kut nak kena hantar sana sini utk kelulusan kan.

Sebagaimana smlm aku ada citer pasal kemudahan pada penjawat awam utk further study, this one pun boleh dikirakan sbg kemudahan jugak lah. Pindah rumah pastu dpt elaun.

Tp bukan lah simply2 kita pindah then tetiba dpt Elaun. Cam biasa, harus lah ada prosedur, TnC nyer jugak. Elaun ni adalah tertakluk kpd Pekeliling Perbendahaaran Bilangan 4 Tahun 1995. Buleh refer sini utk versi penuhnya - PP Bil. 4/1995

Tapi kalo nak tau layak ke tak memohon, paling2 utama kena tgk dulu kelayakan memohon nih :

4.1.  Kelayakan Memohon
4.1.1.  berpindah rumah dari rumah sendiri/rumah sewa/rumah Kerajaan ke rumah Kerajaan
atau rumah yang sewanya dibayar oleh Kerajaan dan sebaliknya atas arahan pihak berkuasa
tertentu; atau
4.1.2.  berpindah rumah dari  rumah sendiri/rumah sewa/rumah Kerajaan ke  rumah yang
dibeli  di  bawah Skim Pinjaman Perumahan Kerajaan;

Utk kes aku, harus la yg dibawah point 4.1.2. Dia mesti pindah ke rumah yg kita beli melalui pinjaman Perbendaharaan (MOF) sahaja. Selain dari itu mmg tak boleh ye. Guna loan bank ke, guna loan PAMA ke apa ke tidak terpakai. Kalo korang loan dgn treasury, secara otomatik mmg lah boleh. Tp kena tgk la jugak syarat lain. In case pindah ke rumah sebelah je, tak dapat yer. As long as, kita pindah jauh sket dari rumah sewa/lama tu dah boleh lah.

Tapi nak claim kena cecepat gak sbb dia mesti claim tidak lewat dari 3 bulan dari tarikh perpindahan. Jadi, kalo rumah baru tu, dpt je kunci terus la claim. Bagi skali la salinan dokumen yg kita sign masa kita terima kunci. Tak masuk lagi pun takpe, claim je terus. Buleh buat belanja housewarming. Hihiksss. Selain tu yg wajib attach sekali adalah salinan surat kelulusan pinjaman dari treasury lah.

Berapa dapat tu, depends pada gaji kita - ada dlm pekeliling tu - jadual 2, perenggan 4.3.2(a). Dia bujang lain, berkeluarga lain. Kalo berkeluarga tu banyak la sket kan. 

Jadi, begitu lah serba sedikit. Skrg dah duk HR kan, jadi menda2 camni buleh la share kan bersama :)

*ada sesapa nak suh open table?? meh la dtg umah ai... kita buat masak masak steamboat lak. Pastu terus terjun kolam. (",)

6 comments:

Anum said...

thanks for sharing sis

Sue-Rya Qistina said...

nice sharing kekda.
cemane je nak apply kt pinjaman perumahan kerajaan ni ek?
x brp nak paham..huhuhu

SyaNa said...

wah pindah dpt duit ek
best2

Lynn Hamzah said...

lynn x dpt pun sebab beli rumah guna loan bank...huhuhu...

aNgeL pUTiH said...

kita nak! nak mandi kolam.. =p

PUANSTOBERI said...

ANUM :
Welkam dear :)

SUE :
Nak pinjam kena la ada rumah yg nak dibeli dulu. hihiks

SYANA :
Kalo loan ngan MOF saja :)

LYNN :
Tkpe..nati beli sebijik lagi dgn loan ofis ya

ANGEL :
Teheee...nati dtg..mandi kolam..ngeee :D